Güncelleme Tarihi:
Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) - ANTİK Anadolu'nun şehircilik ve mimarisi Avusturya'nın Graz şehrinde ele alındı. 10 Türk bilim insanı, Patara, Magnesia, Tarsus Donuk Taş, Aphrodisias, Pompeiopolis, Limyra, Assos, Pergamon, Priene, Notion, Side, Sagalassos, Ankara, Hierapolis, Karasis, Didyma, Dülük Baba, Eleiussa Sebaste antik kentleriyle ilgili bilgileri yabancı meslektaşlarıyla paylaştı.
MEERSCHEİN SARAYI'NDA GERÇEKLEŞTİ
Avusturya'nın Graz şehrinde yapılan uluslararası 'Antik Anadolu'nun Şehircilik ve Mimarisi' konulu sempozyum, 1580 yılında inşa edilen ve bugün Graz Üniversitesi tarafından kültürel ve sanatsal etkinlikler için kullanılan Meerschein Sarayı'nda gerçekleşti. Sempozyuma, Türkiye'nin yanı sıra, İsviçre, Almanya, Avusturya, Belçika, Amerika ve İtalya'dan 51 arkeolog ve tarihçi katıldı.
TÜRKİYE'DEN 10 BİLİM İNSANI KATILDI
Anadolu'nun Helenistik Dönem'den Roma İmparatorluk Çağı'na geçiş süreci, 51 bildiri ile bilim dünyasındaki en son bilgiler paylaşılırken, Türk bilim insanları Patara, Magnesia, Tarsus Donuk Taş, Aphrodisias, Pompeiopolis, Limyra, Assos, Pergamon, Priene, Notion, Side, Sagalassos, Ankara, Hierapolis, Karasis, Didyma, Dülük Baba, Eleiussa Sebaste antik kentlerinden konularla; Likya, Karya, Kilikya ve İyonya'daki araştırmaları anlattı.
ÜLKEMİZİN POZİTİF TANINIRLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Sempozyuma katılan bilim insanlarından Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, "Bu tür bilimsel toplantılar ülkemizin pozitif tanınırlığı için çok önemli" dedi. Prof.Dr. Işık, bilimin evrensel olduğunu ve bilim insanlarının ülkeleri ve kültürleri kaynaştırıcı bir rol üstlendiklerini belirterek, "Sadece Anadolu'nun ele alındığı çok önemli bir sempozyumdu. Anadolu kültürlerinin sahip olduğu muazzam potansiyel ancak böyle üst düzey katılımlı kongrelerle ele alınıyor. Bu çok sevindirici bir durum. Orada bildiri sunan her bir bilim insanı aynı zamanda ülkemizin yurtdışındaki birer turizm elçi olarak değerlendirmek doğru olur" diye konuştu.