GODINA UZLAŞTI SURLAR KURTULDU

Güncelleme Tarihi:

GODINA UZLAŞTI SURLAR KURTULDU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2020 09:57

Alanya Kalesi’ndeki evinin duvarlarıyla bitişik surlara pencere yapan, surlara beton korkuluk yerleştirip surları delerek zarar görmesine neden olan Avusturyalı Walter Godina, mülklerine bitişik sur duvarlarına yapılacak restorasyon çalışmalarının başlatılması için gereken muvafakatı verdi.

Haberin Devamı

ALANYA Kalesi’nin Ehmedek bölgesindeki 2 bin 100 yıllık tarihi duvarlarına pencere, beton korkuluk ve su gideri gibi yasadışı tadilatlarla surlarda yıkıma sebep olduğu gerekçesiyle tartışmaların hedefine yerleşen Avusturyalı Walter Godina ve eşi Brigitte Godina’nın mülklerinin olduğu bölgenin geleceğine yön verecek bir gelişme yaşandı. Godina ailesi, mülklerine bitişik sur duvarlarına yapılacak restorasyon çalışmalarının başlatılması için gereken muvafakatı verdi. Bu resmi işlemin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgenin onarımı için çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Antalya Anıtlar Kurulu Başkanı ve Alanya Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, restorasyon faaliyetlerine başlamak için süreci takip ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

GODINA AİLESİ MUVAFAKAT VERDİ
Sur duvarının onarımı için Walter Godina ve eşi muvafakat verdiğini belirten Osman Eravşar, şöyle bilgi verdi: “Bu yasal gelişmeden sonra bölge için hazırlanan projeler onaylandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ihale süreciyle bölgenin restorasyonunu gerçekleştirecek. Ancak Alanya Kalesi’nde yapılacak çalışmalar zor bir restorasyon süreci gerektiriyor. Bölgede pek çok noktada yıkılma tehlikesi var. Prosedürler hızla tamamlanıp onarım çalışmaları başlamalı.”

ETAP ETAP RESTORASYON YAPILACAK
“Alanya Kalesi Türkiye’nin en büyük kalesi. Bölgenin tek yıkılma tehlikesi olan hassas bölümü Godina’ların evinin bitişiğindeki sur duvarları değil. Kalenin diğer kısımlarında da benzer durumda olan yapılar var. Tehlike arz eden yerlerin çoğunun üzerindeki müstakil evlerde insanlar yaşıyor. Bu yapıların her birinin tespit edilip restorasyon için gerekli yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu aşamada incelemeler yapılıyor. Belirli bir etap planlaması dahilinde adım adım restorasyon yapılacak.”

GİRİT’TEN ALANYA’YA UZANAN BULGULAR
Pandemi döneminde kazı ekibiyle yaz sezonu boyunca çalıştıklarını ifade eden Eravşar, bölgedeki yaşamın dayandığı antik dönemlere ait başarılı bulgular elde ettiklerini aktardı. Kazı sezonunda iç kalenin orta bölümünde çalıştıkları yönünde bilgi veren Eravşar, “Orada geçmişte yoğun bir yerleşim olduğunun izleriyle ilk defa geçen yıl karşılaştık. İlk defa iç kalede Helenistik döneme ait üzerinde yazı olan anfora parçaları bulduk. Bu yazılardan Girit’le Alanya arasında bir ticaret ilişkisinin olduğunu tespit ettik. Antik çağa ait kitabe niteliğinde yazılara ulaştık. Alt katmanlara indikçe bölgenin daha zengin buluntular vereceğini düşünüyoruz. Bulgular üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı


ALANYA KALESİ’NDE NE OLMUŞTU?
Tarihi surlar üzerinde yasadışı tadilatlarla gündeme gelen Avusturyalı Walter ve Brigitte Godina hakkında, Alanya Müze Müdürlüğü, Alanya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda Kıymet Takdir Komisyonu’nca oluşturulan teknik ekiple, değer tespit çalışmasının başlatıldığı duyurulmuştu. Godina ailesi, surlarda yıkıma sebep oldukları gerekçesiyle Antalya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü’nde ifade vermişti. Ardından bölgenin kamulaştırılacağı haberlerine konu olan ailenin mülkleri için 727 bin lira değer biçildiği belirtildi. Ancak söz konusu alanda kamulaştırma yapılmadı.

BAKMADAN GEÇME!