Güncelleme Tarihi:
ÇOBANIN DERDİNE ÇARE BULUNACAK
ANTALYA Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hayvancılık yapılan bölgelerde yetiştiricilerin ve çobanların yaşam şartlarını iyileştirmek üzere kolları sıvadı. Yaklaşık 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu ve 700 bine yakın keçi varlığıyla Türkiye ikincisi olan Antalya’da sektörün başarısında önemli paya sahip olan göçerlerin ihtiyaçları tespit ediliyor. Yaz aylarında küçükbaş hayvan sürüleriyle yaylalara çıkanların yaşam koşullarını iyileştirerek sektörün gelişimini olumlu etkileyecek projeleri hayata geçirmeye hazırlandıklarını aktaran İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, evlerdeki elektrik ihtiyacından civardaki eksiklere kadar her bölgede detaylı tespitlerde bulunduklarını belirtti.
VALİYE RAPOR VERİLDİ
Toroslarda beş köyün paydaş olduğu Çimi Yaylası’nda yaklaşık 90 yıldır kangren haline dönüşen susuzluğa öncelik verdiklerini söyleyen Özen, bu ihtiyacı gidermek amacıyla kurumların işbirliğiyle çalışma yürüteceklerini duyurdu. Akseki Kaymakamı Muhammed Emin Nasır, Devlet Su işleri ekibi ve muhtarlar ile birlikte bölgede inceleme yapan Özen, “Çimi Yaylası’nda yıllardır süren su sorunu özellikle yaz aylarında daha yoğun hissediliyor. Yazın yaylaya çıkanlarla birlikte orada 8 bine yakın yoğunlukta bir küçükbaş hayvan popülasyonu oluşuyor. Su kaynaklarını, yerleşim yerlerini ve oradaki hayvanların şartlarını yerinde inceleyip mevcut suyun yaylaya yetmesinin mümkün olmadığını gördük. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’na konuyla ilgili rapor verdim. İlerleyen süreçte kurumlarımızla beraber bu sorunu kökten yok edecek şekilde çözüm üretme gayreti içindeyiz. Mevzuatlar çerçevesinde orada bir sondaj çalışması yapılması düşünülüyor” dedi.
KIRGINLIK DA SONA ERECEK
Çimi Yaylası hayvansal ürünlerin bölgeye has aromatik lezzetiyle ün yapmış bir yer olarak ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren İl Müdürü Özen, “Gerek üretilen keçi peyniri, gerekse koyun yoğurdu çok lezzetli olduğu için bu bölge, hayvan yetiştiricilerinin gözdesi durumunda. Çimi Yaylası’nda yaptığımız çalışmada, orada yıllardır göçerlik yapan, küçükbaş hayvanlarını oraya çıkaran, büyükbaş hayvanların da var olduğu ve hayvancılığın ilerlemesinde büyük bir altyapısı olan Çimi Yaylası bizim için bu yönden önemli. Bu sorunu çözdüğümüz zaman aslında mahalleliler arasındaki kırgınlığı da ortadan kaldırmış olacağız” şeklinde açıklama yaptı.
ÖĞRENCİ GÜLHAN SAYESİNDE
Antalya’ya keçi varlığının ayakta kalmasını göçerler sayesinde başardıklarını vurgulayan İl Müdürü Mustafa Özen, hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde yapılan çalışmalarla ilgili şöyle bilgi verdi: “Bu şehir keçi varlığında yüksek bir başarı tablosu sergiliyorsa; yaz tatilini yaylalarda keçi otlatarak geçiren üniversite son sınıf öğrencisi olan kızımız Gülhan Tosun gibi örneklerin, göçerlerin ve çobanların sayesindedir. Her daim yanlarındayız. Son dönemde Elmalı İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Birimi personelince aşılama, küpeleme ve bilgilendirme çalışmaları tamamlandı. Aynı kapsamda Gazipaşa ve Korkuteli İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı birimleri tarafından başlatılan çalışmalar da devam ediyor.”