Güncelleme Tarihi:
Bir de hepsinin bir köşesinde de okudum, anladım ve bir nüshasını da aldım maddeleri yer almaktadır. Zaten vatandaş okumadan imzalamakta ve nüshalarını almamaktadır.
Zaten okumaya kalksa sayfalarca kağıt, güvenip imzayı atıyor. Yalnızca kağıtlar değil, internet üzerinden dahi sözleşmeyi imza koysanız 6502 Tüketici Yasası sizleri korumaktadır. Bir sorunla karşı karşıya gelseniz bile muhakkak tüketici derneklerine ve bir avukata danışabilirsiniz.
Sözleşme ya da kontrat, iki ya da daha fazla kişi arasında yapılan ve koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan hukukî işlemlere denir.
Tarafların birbirine uygun irade açıklamalarıyla yapılan bir hukuki işlem olan sözleşmenin, genel olarak belirli bir biçimde yapılması zorunlu değildir ama bazı tür sözleşmelerin belirli biçimde yapılması yasalarda öngörülmüştür.
Örneğin, taşınmaz malların satış sözleşmesinin resmi biçimde yapılması zorunludur. Sözleşmenin yazılı biçimde yapılması anlaşmazlık durumunda kanıtlamayı kolaylaştırmak için de yararlıdır. (Arsa, daire, kat karşılığı, kentsel dönüşüm vs.)
Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için, sözleşmenin taraflarının irade beyanlarının karşılıklı ve birbiriyle uyum içinde olması gerekir. Bir sözleşmenin geçerli olması için tarafların sözleşmeyi özgür iradeleriyle ve bilinçli olarak yapmış olmaları gereklidir.
Taraflardan birinin zorlanması (cebir), korkutulması (tehdit) ya da aldatılması (hile) yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre ergin sayılmayanlar, akıl hastaları, çocuklar sözleşme yapamaz. Konusu yasalara ya da ahlaka aykırı sözleşmeler yapılamaz.
Sözleşmenin taraflarından biri sözleşmede belirtilmiş olan yükümlülüklerini yerine getirmezse, karşı taraf mahkemeye başvurabilir. Mahkeme haksız tarafı yükümlülüğünü yerine getirmeye zorlar ya da sözleşmeye uyulmamasından doğan zararın ödenmesine karar verir. Tazminat denen bu ödemeye karar verilmesi için zarar gören taraf zararını kanıtlamalıdır.
Burada yapılan sözleşmelerde taraflardan biri tüketici ise çok dikkat edilmelidir. En büyük sorumluluk sözleşme yapan tarafındır. Tacirin tüketici aleyhine maddelerden kaçınması gerekir. Aksi takdirde hem maddi, hem de manevi zarar görebilir.
6502 Tüketici Yasası sözleşmelerdeki haksız şartlar çok açıktır. Tüketici ile kurulan sözleşmelerde yer alan bir şartın haksız şart olarak kabul edilebilmesi için;
Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilmesi, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde aleyhine dengesizliğe neden olması gerekir.
Bir sözleşme şartının önceden hazırlanması ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketicinin sözleşmenin içeriğine etki edememesi durumunda, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmeyi düzenleyen, bir standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür.
Sözleşme şartlarının yazılı olması halinde, tüketicinin anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dilin kullanılmış olması gerekir. Sözleşmede yer alan bir hükmün açık ve anlaşılır olmaması veya birden çok anlama gelmesi halinde; bu hüküm, tüketicinin lehine yorumlanır.
Öyle ki Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 83. maddesine göre, taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemlerle ilgili diğer kanunlarda düzenleme olması, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerin uygulanmasını engellemez.
Kısacası tüketici tacir karşısında hangi sözleşmeye imza tarsa atsın, tüketici aleyhine olan bir madde var ise tüketici sözleşmeden dönebilir. Burada basiretli olması gereken tacirdir.
Burada tüketicimiz sözleşmeleri imzalamadan önce danışsınlar, nüshalarını alsınlar. İmzanın formalitesi yoktur.