Finikeli üreticilerin duble yol endişesi

Güncelleme Tarihi:

Finikeli üreticilerin duble yol endişesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2018 10:39

Finikeli üreticilerin duble yol endişesi

Haberin Devamı

 

Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA) - FİNİKE Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği'nin olağan genel kurulunda D- 400'de yürütülen duble yol çalışmalarının hem tarıma hem de turizme zarar vereceği görüşü dile getirildi.
Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği olağan genel kurulu Ziraat Odası'nda gerçekleştirildi. Genel kurula; Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Şenay Ersönmez, Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, yönetim kurulu üyeleri ve portakal üreticileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan genel kurulda divan heyeti oluşturulduktan sonra denetim ve faaliyet raporu okundu. Başka adayın olmadığı genel kurulda Celal Bülbül yeniden başkan seçildi.  
Genel kurulda, üye aidatları da ele alındı. Portakal üreticilerinin sahip olduğu dönüme göre belirlenen aidat, yıllık alt limit 160, üst limit ise 300 TL olarak kararlaştırıldı. Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, birlik faaliyetlerini, iyi tarım uygulamaları, Finike portakalı tanıtımı ve coğrafi işaret olmak üzere 3 ana temada yürüteceklerini söyledi. İyi tarım uygulamalarının faydaları ve üreticiye sağladığı avantajları anlatan Bülbül, Finike portakalının tanıtımı ve korunmasına yönelikte profesyonel destek alacakları bir çalışma gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.  
Birlik Başkanı Bülbül, ayrıca Finike'nin içinden geçmesi planlanan D- 400 duble yolunun tarım alanlarına zarar vereceği kaygısıyla yönetim kurulu üyeleriyle birlikte hazırlanan ortak bildiriyi üreticilerle paylaştı. Ortak bildiriyi okuyan Bülbül, "Finike'de üç kuşaktır tarımı yapılan, tadı ve lezzetiyle tüm Türkiye'de meşhur olan ve Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen Finike portakalı şüphesiz ilçemizin en büyük geçim kaynağıdır. Portakalın ekonomik yönü ne kadar önemli ise Finike portakalı, Finikeli çiftçiler için bir gelenek ve kültürdür" dedi.
Hazırlanan yeni yol projesinin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda verimli dikili arazilerin geri dönüştürülemez şekilde yok edildiği hususuyla bağdaşmadığını ve kamu yararı özelliği taşımadığını düşündüklerini kaydeden Bülbül, yol çalışması nedeniyle yaklaşık 5 bin dönüm tarım arazisi, yani Finike portakalında yüzde 15 oranında kayıp olabileceğini öngördüklerini vurguladı. Bülbül, "Yeni yol projesi Finike'nin hem tarımına hem de turizmine zarar vereceğini öngörmüş olduğumuzu bildirmek isteriz. Transit bir yol ayrıca Finike esnafına da aynı oranda zarar verecektir. Finike Belediyesi tarafından konu ile ilgili bir bilgilendirme yazısı alınmıştır. Yol projesinin şu anda tamamlanmaya yakın olduğu verilen bilgiler ışığında tespit edilmiştir. Yol ve yolun güney kısmının imara açılması durumunda Finike portakalının ne denli zarar göreceği çizilen planla ortadadır. Bu yol planının alternatiflerinin oluşturulması ve sunulması şarttır ve mümkündür. Bu proje hususunda doğru bilgiler verilmesi ve yolun avantajlarını ve dezavantajlarını tespit edebilmek amacıyla kamuoyunun ve çiftçilerimizin daha net ve ivedi bir şekilde aydınlatılmasını Finike Belediyesi'nden rica ederiz" diye konuştu.
Portakal üreticileri de konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. D- 400 duble yol projesinin Finike'deki tarım alanlarını yok edeceğini savunan üreticiler, "Bu karar Finike tarımı için ölüm fermanıdır. Bu yol buradan geçerse Finike portakalını koruma şansımız olmaz. Yolun çevresi de ranta kurban edilir. Finike portakalı biter. Finike'ye turizm olarak da olumlu bir şey kazandırmaz. Zaten sahil yolu var. Yazık değil mi tarım arazilerinden yol geçirerek zarar vermek. İlgili kurumlar bu konuda bizi aydınlatsın" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!