FAHİŞ FİYATA ŞOK DENETİM

Güncelleme Tarihi:

FAHİŞ FİYATA ŞOK DENETİM
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2022 11:20

Yeni yıl öncesi Antalya’da vatandaşın gözü marketlerden semt pazarlarına kadar bir çok yerde artan ürün fiyatlarında. Yerel yönetimler zabıta denetimlerini artırdıklarını belirtirken, Antalya Ticaret İl Müdürlüğü de zincir marketlere ve esnafa rutin fiyat ve etiket denetimlerinin yapıldığını belirtiyor.

Haberin Devamı

YENİ yıla sayılı günler kala Antalya’da vatandaş, gıda imalatı ve satışı yapan işletmeler başta olmak üzere marketlerden pazar yerlerine, esnaftan sokak satıcılarına her alanda fiyat ve etiketlerin mercek altına alınmasını istiyor. Antalya Ticaret İl Müdürlüğü, zincir marketlere ve esnafa rutin fiyat ve etiket denetimlerinin yapıldığı yönünde bilgi veriyor. Ancak kent sakinleri arasında yaygın görüş, yoğun olarak alışveriş yapılan marketler, pastaneler, kuruyemişçiler, manavlar ve pazar yerlerinde haksız rekabet denetimlerinin artırılması gerektiği yönünde.

HAKSIZ REKABET KURULU’NA GİDİYOR
Ekmek satış yerlerine sürekli fiyat denetimlerinin yapıldığı belirtilen Muratpaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2023 öncesi yaklaşık 80 kişilik zabıta ekibinin yaptığı denetim çalışmaları şöyle anlatıldı: “Haksız fiyat uygulamalarına karşı yapılan denetimlerde konu Haksız Rekabet Kurulu’na iletiliyor. Kurul eğer haksız bir fiyat artışı olduğuna kanaat getirirse 10 bin liradan 109 bin liraya kadar idari yaptırım var. Ticaret Bakanlığı bu yaptırımların ne oranda uygulandığının cevabını verebilir. Ayrıca eğer ürünün raf fiyatıyla kasa fiyatı ayrı çıkarsa, Fiyat Etiket Yönetmeliği’ne göre 402 liraya kadar idari yaptırım uygulayabiliyoruz.”

Haberin Devamı

FAHİŞ FİYATA ŞOK DENETİM

DOSYA İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE GÖNDERİLİYOR
Un, yumurta, süt gibi temel gıda maddelerinin mevcut fiyatıyla önceki fiyatı arasında ciddi bir fark olması durumunda da cezai işlem uygulandığı belirtilen belediye açıklamasında, “Ticaret İl Müdürlüğü denetime çıktığında ilave personel istemesi durumunda zabıta görevlendiriliyor. Vatandaştan gelen şikâyetlerde de ekibimiz yaptıkları incelemelerden elde ettikleri bulgularla bir dosya oluşturuyor ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne gönderiyor. Konuyla ilgili cezai işlemler İl Müdürlüğü tarafından uygulanıyor. Marketlere Ticaret İl Müdürlüğü ekibi olmadan girilmiyor” denildi.

Haberin Devamı

PAZAR YERLERİNE GÜNLÜK DENETİM
Yılbaşı öncesi ilçe genelinde faaliyet gösteren işletmelere denetim yapan Konyaaltı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince pasta ve tatlı imalatı yapan, satan işyerleri ile kuruyemişçiler ve manavlar da bu süreçte denetleniyor. Zabıta Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, toplam 4 vardiyada 3’er kişilik ekipler halinde görev yapan birim her gün iş yeri ve pazar gibi gıda satışı yapılan yerlerde denetim yapıyor. Belediyenin pazar ekibi 10 kişiden oluşuyor ve bölgedeki tüm pazar yerlerinde günlük fiyat, etiket, yer ve hijyen denetimleri yapıyor. Yine 10 kişiden oluşan Gıda Denetim Ekibi de yıllık belli bir program dahilinde en az iki defa olmak üzere rutin denetimler gerçekleştiriyor. Belediyenin Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı 4 kişiden oluşan ve ihbarlara karşı her an teyakkuzda olan Merkez Dış Ekibi adlı bir birim de var. Mobil Park Ekibi ise 2 zabıta ve 1 polisten oluşuyor. Zabıta Müdürlüğü, 08.00-01.00 saatleri arasında fiyat, etiket, ruhsat gibi denetime konu olabilecek talep ve şikâyetlere cevap veriyor ve adrese giderek inceleme yapıyor.

Haberin Devamı

ZİNCİR MARKETLERDE ETİKET TAKİBİ
Kepez Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün denetim çalışmaları ile ilgili ise şöyle denildi: “Yılbaşı öncesi temel gıda ürün satışı yapılan işletmeler ve zincir marketlerde haksız fiyat denetimleri ve fiyat etiket denetimleri gerçekleştiriliyor. Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı mesai yapan Turizm Zabıta Ekipleri ve Motorize Zabıta Ekipleri de var. Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri ile birlikte, vatandaşların daha güvenli alışveriş yapabilmesini sağlamak için başlatılan denetimlerde, temel gıda ürün satışı yapılan işletmeler ve zincir marketlerde etiketler inceleniyor. Denetimlerde etiket ile kasa arasındaki fiyat farkları kontrol ediliyor. Standartlara uymayan ürünlerin etiketlerinin yenileriyle değiştirilmesi noktasında da işletmelere uyarılarda bulunuluyor. İlçe sakinlerinin fiyatlarla ilgili şikayetlerini de değerlendiren ekipler, vatandaşın haksız fiyat artışlarıyla mağdur edilmemesine yönelik incelemeler yapıyor. Zincir marketlerdeki denetimlerde temel gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri başta olmak üzere ürünlerin alış ve satış fiyatları inceleniyor. Raflar ve reyonlardaki ürünler satış kasasından geçirilerek fiyatları karşılaştırılıyor. Vatandaşlar, haksız kazanç sağladığı düşünülen iş yerlerini 0 555 024 07 07 Kepez Belediyesi WhatsApp hattına şikâyet edebilir.”

ÜRETİCİ PAZARLARI ÖNERİSİ

Haberin Devamı

Antalya Kent Konseyi Ekonomi Çalışma Grubu, haksız fiyat rekabetini önlemek için üreticilerin ürünlerini doğrudan tüketiciye sunmasını sağlayacak bir öneri hazırladı. Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı’nda semt pazarlarından 3-4 gün sonra üretici pazarlarının kurulmasını öngören bir model hazırlayan Konsey, üreticilerin mahsullerini doğrudan tüketiciye pazarlayabilmesinin fiyatlar bakımından her iki tarafın da yararına bir uygulama olacağı yönünde görüş belirtti. Konsey’in tavsiye kararında şöyle denildi: “Üreticilere doğrudan satış yapabilmeleri için belediyelerce imkân sunulması nakliye ve komisyon masraflarını azaltacağı için üretici ve tüketicilerin yararına olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!