Güncelleme Tarihi:
REKABET Kurumu’nun soruşturması kapsamında 5 zincir markete ve bir tedarikçi şirkete 29 Ekim’de toplam 2,7 milyar lira civarındaki yönetimsel para cezası kesildi.
*
Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 57. unsuruna nazaran, kanuna karşıt davrananların, bu işten ziyan görenlerin her türlü ziyanını tazmin hakkı vardır.
*
Bir malı 1000 liraya satın aldım. Rekabet sınırlanmasaydı veya fiyatlar beraber belirlenmemiş olsaydı bu malı 500 liraya alabileceğimi ispatlarsam malı satan zincir market bana 1500 lira ödeme yapmak zorunda kalacaktı.
*
Benim ziyanım 500 lirayken 1500 liraya alıyorum. Burada zararın tazmini yanında rekabeti engelleyerek fiyat belirleyen firmaların cezalandırılması amaçlanmıştır. Yani zincir marketler zararın üç katı oranında tazminat ödemek zorunda kalabilir.
*
Tüketicilerin zincir marketlere açacakları davalar için yaptıkları alışverişi fiş ve faturayla belgelemesi gerekir.
*
Yargıtay, bazı kararlarında, tüketicilerin dava açması için Rekabet Şurası kararının nihaileşmesinin beklenmesi gerektiğine hükmetmiştir.
*
Doktrinde de bu hususta görüş birliği bulunmamaktadır. Bundan dolayı Rekabet Konseyi sonucuna karşı dava açmayan zincir marketlere karşı kararın bildirisinden 60 gün sonrasında tüketiciler tazminat davası açabilir.
*
Şu sebeple dava açma müddeti geçtikten sonrasında karar mutlaklaşmış oluyor. Lakin sonucu yargıya taşıyan firmalara karşı dava açmadan evvel ilgili yargı kararının kesinleşmesini beklemek daha uygun olur.
*
Fahiş fiyat sebebiyle ziyan gören tüketicilerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun haricinde Türk Tecim Kanunu (TTK) kararlarına nazaran da zararın tazmini için dava açılabilir.
*
TTK’nin 54. unsuruna nazaran haksız rekabet sayılmıştır. Söz mevzusu bu aksiyon birebir vakitte TTK’nin 55/1-e sonucuna nazaran iş kurallarına uymama kapsamında da haksız rekabet sayılır.
*
Haksız rekabet hallerinde ziyan gören tüketiciler ve tüketici sayılmayan diğer müşteriler, TTK’nin 56. hususuna nazaran tazminat davası açabilir.