Güncelleme Tarihi:
Çiçek ve çocuk teması ile hayata geçirilen EXPO 2016, hiç kuşkusuz kurulduğu ilk günden beri kentin en çok konuşulan projesi oldu. Yönetim yetkisini geçen yaz alan Antalya Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, kısa sürede dar kadro ve kısıtlı bütçeyle ağaya kaldırdığı EXPO 2016 alanında yapılan tüm yenilikleri ve yaz sezonu planlarını Hürriyet’te anlattı.
Geçtiğimiz yaz devraldığınız EXPO şu anda ne durumda? Bu süreçte siz neler yaptınız?
Biz alanın sorumluluğunu aldığımızdan beri çok çalıştık. Alanda diz boyu otlar oluşmuştu. 110 tane bitki heykelinin hepsi kurumuştu. Uzman ziraat mühendisleri öncülüğünde 300 kadrolu personel 150 İŞKUR personeliyle bölgenin tamamını elden geçirip 3-4 ay içerisinde yeniden canlandırdık. Şimdi çok sayıda balık türünün yaşadığı göldeki suyu boşaltıp, temizledikten sonra tekrar doldurduk. Binaları kiraya vererek küçülmeye gidiyoruz. Böylece hem masraflarımızdan kurtulmuş oluyoruz. Önce bitki heykellerini yapan firmayla bağlantı kurduk. Firma bunları yeniden ayağa kaldırmak için 10 milyon TL’ye yakın para istedi. Öyle bir bütçemiz yoktu. BATEM ve Tarım İl Müdürlüğü’nden güvendiğimiz ziraat mühendislerini çağırdık ve bize çözüm üretmelerini istedik. Üretim alanı oluşturarak tüm heykelleri canlandırdık.
Expo, hazırlıkların başladığı ilk yıllardan beri sürekli eleştirilerin hedefinde olmuş bir alan. Neden çözüm konusunda ortak hareket edilemedi?
Kent yöneticilerimizin, başkanlarımızın bu alanla ilgili düşünlerini çok merak ediyorum. Geçmişte keşke buraya yapılmasaydı, organizayon keşke daha farklı organize edilseydi gibi pek çok eleştiri getirilmiş olabilir. Alanın geçmişiyle ilgili bizim de keşkelerimiz çok. Ama bunların yarına faydası yok. Antalya’da bin 120 dönüm bir EXPO alanı varken, alternatif bir millet bahçesi yapılması planlanıyor. Gerek var mı? Kucağımızda çok iyi değerlendirilebilecek bir nimet, sahip çıkılmayı bekleyen bir EXPO var.
Kent içinde yapılan konserler de EXPO alanında organize edilebilir mi?
Elbette. Hafta sonu Şebnem Ferah konseri vardı. Alan dar olduğu için en fazla 5 bin kişi eğlenebildi. Konser nedeniyle kapanan yollar ve sıkışan trafik nedeniyle mağdur olan kaç bin kişi var? Konser nedeniyle kaç bin polis görev yaptı? Havada gezen polis helikopteri ne kadar yakıt harcadı? Tüm bu önlemlere rağmen yine de güvenlik riski var. Sezon başında istenmeyen bir olay, turizme ne kadar büyük darbe vurabilir. Ama Şebnem Ferah buraya gelseydi çok daha fazla insan güvenli bir ortamda çimlerin üzerinde eğlenebilirdi. Fener Alayı’nı her yıl varyantta yapmak zorunda mıyız? EXPO Alanı bin 120 dönüm bir alan ve kuleden harika fotoğraflar çekilebilir.
Alanı turizmle ilişkilendirmek için somut çözüm önerileriniz var mı?
Hayata geçirebilirsek EXPO kimsenin desteğine ihtiyaç duymadan ayakta kalır. Otellerde geç checkout işlemleri nedeniyle atıl vakti oluşan turistlerin, bu vakitlerini değerlendirecekleri alanın EXPO olarak belirlenmesini istiyoruz. Turizm Bakanlığı, Valilik ve sektörün temsilcileri bir araya gelerek bunu talimatlandırabilir.
Siz de bir etkinlik takvimi dahilinde burada festivaller ve konserler planlıyorsunuz. Bu yaz ziyaterçileri neler bekliyor?
23 Nisan haftasında 4 gün boyunca Çocuk Festivali yaptık. Türkiye’den ve Avrupa’dan gelen gösteri gruplarıyla çok da güzel geçti. Büyükşehir Belediyesi’nin bu festivale paralel program yapmasına rağmen 25 bin ziyaretçi katıldı. Aslında Çocuk Bayramı’nda belediyelerimizin yapacağı bütün etkinlikleri bu alanda toplayıp o günü birlikte şenlik havasında geçirebilirdik. Sadece Muratpaşa Belediyesi bize destek verdi, 200 kişilik Çocuk Orkestrası burada harika bir gösteri yaptı. Ramazan Bayramı’nda da alanda 4 günlük bir etkinlik düşünüyoruz.
ADRENALİN TUTKUNLARINA MÜJDE
Bu yaz için alanda gençlerin ilgisini cezbedici aktivite programları planladınız mı?
Ziyaretçilerin kolayca telefonlarına indirip etkinlik programıyla ilgili bilgi alabilecekleri ve haritayı kullanabilecekleri bir android uygulamamız var. EXPO alanı yaz boyu sürecek konserlerle cıvıl cıvıl olacak. Haftada bir flyboard gibi bazı etkinlikleri standart hale getiriyoruz. Antalya’da her yıl yapılan kum heykelleri, bu yaz EXPO’da olacak. Ayrıca çok büyük bir projemiz var. Antalya’nın en yüksek noktası olan 114 metrelik EXPO Kulesi’nden cam seraya kadar çelik halat çekerek adrenalin tutkunları için ‘zipline’ imkanı sağlayacağız. Alanda 9 çukurdan oluşan bir sokak golfü sahası var. Amacımız zengin sporu olarak bilinen golfü sokağa indirmek.
‘Çiçek ve Çocuk’ temasıyla yola çıkan EXPO çocuklara ne vadediyor?
‘Yeşeren Çocuklar’ ve ‘Mavide Buluşalım’ gibi sürekli hale getirdiğimiz sosyal projelerimiz var. Burada çocuklara biz tohum dikmekten, fideden ürün yetiştirene kadar tarımın tüm aşamalarını anlatıyoruz. Çocuklara öğretirsek çiftçilik hiçbir zaman yok olmaz. Çocuk Trafik Merkezi’nde, küçük yaşta trafik bilinci yerleştirmeye yönelik eğlenceli eğitimler veriliyor.
EXPO açıldığında en büyük tepki, alanda satılan ürünlerin çok pahalı olmasınaydı. Bu yaz için fiyatlar belirlendi mi?
İnsanlarda böyle bir algının oluştuğunu fark ettik ve o sorunu çözdük. Bundan sonra burada satılacak olan her ürünün fiyatı yönetimimiz tarafından onaylanacak ve kesinlikle fahiş fiyat olmayacak. Örneğin 1,5 TL’nin üzerinde çay satılmayacak.
BAHÇENİZE SAHİP ÇIKIN
Akdeniz Üniversitesi’nin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin de buradaki merkezlerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Mesela Akdeniz Üniversitesi’nin bahçesi, ilgisizlikten alanın en kötü bahçesi haline geldi. Yoğun sezon başlamadan bu kötü manzaraya son verilmeli.