ESNAFTAN KORONA DOSYASI

Güncelleme Tarihi:

ESNAFTAN KORONA DOSYASI
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2020 09:25

Koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü günler yaşayan Antalyalı esnafın talepleri, özel bir dosya haline getirilerek Ankara’ya sunuldu.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgını nedeniyle zor günler yaşayan esnaf ve sanatkârların taleplerini içeren yasal düzenlemelerin adım adım hazırlanan torba kanunlarla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçtiğini belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Esnaf Sanatkarlar Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan ve milletvekilleriyle görüşerek esnafın taleplerini içeren yeni bir dosya sunduklarını ifade etti. Ekonomik İstikrar Paketi kapsamında hanelere biner lira nakit desteğinin dar gelirli ailelere nefes aldırdığını belirten Dere, Ticaret Bakanlığı’na dosya halinde sundukları taleplerin de önümüzdeki günlerde hazırlanacak yeni paketlerde yer almasını beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

TALEP LİSTESİ SUNULDU
AESOB Başkanı Adlıhan Dere, esnafın öncelikli taleplerine ilişkin hazırladıkları dosyanın öne çıkan maddelerini şöyle sıraladı: “Pandemi süresince Ahilik Fonu’ndan iş yerlerini kapatmak zorunda olan esnafa asgari ücret düzeyinde geri ödemesiz nakit desteği sağlansın. İş yerleri kapalı olan esnaf ve sanatkara mart ve nisanda ertelenen kira ödemeleri için teşvik verilsin. Elektrik, su ve doğalgaz faturaları salgın süresince sübvanse edilsin. Çek ve senet ödemeleri süreç boyunca işlem yapılmadan ötelensin. Dükkanların kapalı olduğu dönemde SSK ve Bağ-Kur primleri destek kapsamında karşılansın. Küçük işletmelere öncelik verilecek bir fonla bir yıl ertelemeli beş yıl vadeli 50 bin lira faizsiz kredi imkanı tanınsın.”

TURİZME ÖZEL DÜZENLEME
AESOB’un talep dosyasında sektörlere ilişkin de şu maddeler yer aldı: “Antalya’da yüzde 50 kapasite ile yolcu taşıyan toplu ulaşım esnafımıza ve 2 günde bir çalışan taksici esnafımız maliyet yüküyle başa çıkabilmeleri için ek yakıt desteği sağlansın. Okulların tatil olması sebebiyle mağdur olan servisçi ve kantinci esnafımıza destek verilsin. Turizm esnafına ve turistik çarşılarımıza özel düzenlemeler yapılsın. Ulaşıma ilk açılacak destinasyon olan Antalya’da esnafın sezona hazırlanabilmesi için destek verilsin. Lokanta, restoran, kafe gibi yiyecek içecek sektörü işletmelerinin sosyal mesafe şartlarına uygun masa ve saldalye düzenine geçerek çalışmalarının önü açılsın.”

Haberin Devamı

SEKTÖRLERİN GÖZÜ YENİ PAKETTE
Esnafın evine ekmek götürebilmesi için sundukları taleplerin önümüzdeki günlerde açıklanacak paketlerde yer alırsa sektörlere can suyu olacağını dile getiren Dere, “Koronavirüs nedeniyle, caddelerimiz, sokaklarımız bomboş. Antalya merkez ve ilçelerde toplam 80 bin esnafımızın yaklaşık 13 bini mücbir sebeple, 10 bini ise iş yokluğu nedeniyle dükkanlarını kapatmış durumda. Taksici, servisçi, otobüsçü esnaf ve sanatkarlarımızın da kapasiteleri yarıya düşürülmüş durumda. Esnafımızın bir bölümüne ise saat kısıtlaması getirildi. Bu şartlarda esnafın en büyük ihtiyacı nakit desteği. Taleplerimizin yerine getirilmesini heyecanla bekliyoruz.” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!