Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de koronavirüs salgınının yayılmasını engellemeye yönelik çalışmalar bütün hızıyla devam ederken, salgının Antalya ekonomisine yönelik yansımaları da tartışılmaya başladı. Salgın tedbirleri kapsamında Antalya esnafının erken kepenk kapatığını hatırlatan Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Bu durum sadece turistik dükkânları değil esnafın tamamını etkiledi” diye konuştu.
VERGİLER ERTELENSİN
Koronavirüs riski nedeniyle AVM’lerdeki yoğunluğun ciddi ölçüde düştüğünü hatırlatan Dere, “Alışveriş merkezlerindeki esnaflarımızın da çeşitli talepleri var. Bu taleplerle ilgili ATSO Başkanı Davut Çetin’le görüşüyoruz. Eğer AVM’lere yönelik kapatma kararı alınacaksa Maliye ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından e-haciz uygulanmamalı. Her yıl mart ayında yapılan vergi ödemeleri için erteleme kararı alınmalı. Gecikme faizleri kaldırılmalı” dedi.
İŞLER YARIYA DÜŞEBİLİR
Antalya ticaretinin en hareketli bölgelerinden Kazım Özalp Caddesi’nde (Kapalı yol) faaliyet gösteren esnafın diken üstünde olduğunu vurgulayan Kale Kapısı Esnaflarını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hasan Kilit, şöyle dedi: “Salgın tedirginliği günlük şehir turlarını bıçak gibi kesti. Sezon açılışının bir ay sarkması ise işleri 3-4 ay sekteye uğratacak. Bu durum esnafın işlerini yarı yarıya düşürür. Geçen yıl bu dönemde günlük 20, yoğun sezonda ise 30 civarında tur otobüsü gelirdi. Şu anda günlük ancak 1 otobüs geliyor.”
PANİK YAPMAYALIM ÖNLEM ALALIM
Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin, mevcut şartlar nedeniyle acil ihtiyaç haline dönüştüğünü savunan Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (salgın) ilan edilen yeni tip koronavirüsün insan sağlığı kadar ülke ekonomisini de tehdit ettiğini söyledi.
KGF ACİL İHTİYAÇ
Uzun süredir dile getirdikleri KGF desteğinin, mevcut şartlar nedeniyle acil ihtiyaç haline dönüştüğünü ve hiç zaman kaybetmeden kullandırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bahar, şöyle konuştu: “Panik yapmamalı ancak planlı ve tedbirli olmalıyız. Üretimin durması demek ülkenin durması demektir. Böylesi bir tablonun oluşmaması için hem turizmciler hem de üreticiler aynı oranda desteklemeli, eylem planı ivedilikle hayata geçirilmelidir.”
ESNAF NE DEDİ?
Ersan Şatır: Bu mevsimde ağırlıklı olarak Alman, Hollandalı ve İranlı turist yoğunlu olması lazımdı. Ancak virüs korkusu çarşıyı boşalttı.
Mehmet Ali Yılmaz: 2 hafta önce işlerimiz çok iyiydi. Şu anda ise salgının etkilerini hissetmeye başladık.
Nurettin Şahin: Devletimiz salgınla ilgili her türlü önlemi alması güzel. Ekonomi elbette etkilenecek ama el birliğiyle bu süreci aşacağız.
Cemil Tezcan: Ekonomik yük ağırlaşırsa devletimizin küçük esnafa yönelik elbette destek paketleri olacaktır. O yüzden umudumuzu yitirmiyoruz.