Güncelleme Tarihi:
TİCARET Bakanlığı, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile esnaf odalarının iş birliğiyle hazırlanan ‘Coğrafi Bilgi Sistemi’ eylül ayında Antalya’da hayata geçiyor. Hürriyet’in hazırlık aşamasını gündeme getirdiği uygulamanın Antalya’dan sonra tüm Türkiye’de uygulanması planlanıyor. Isı sistemlerinden, nüfus verilerine, milli eğitim rakamlarından imar planlarına kadar çok detaylı bilgilerin işlendiği veri tabanı sayesinde bölgelere göre esnaf planlaması yapılabilecek. Maliye, yerel yönetimler, meslek odaları ve ilgili kurumların yer alacağı Coğrafi Bilgi Sistemi, mobil uygulamalarla telefonlara da indirilebilecek.
Antalya’da uygulanacak yeni sistemin detaylarını Hürriyet muhabirine anlatan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Antalya’da iş yeri açacak kişilerin nerede, hangi işi yapabileceklerine dair bilgilerin yer aldığı özel bir veri tabanı oluşturuldu. Amacımız eczanelerde, sayısal loto bayilerinde işleyen sistemi tüm meslek gruplarına yaymak. Antalya yoğun göç alan bir şehir. İş yeri açma düşüncesi olanlar turist yoğunluğunu dikkate alıp hemen harekete geçiyor. Turistin ne kadarının çarşıya indiğini, iş yeri açacakları adresin yoğunluğunu hesap etmiyorlar. Beklentileri karşılanmayınca da hem hayal kırıklığına uğruyorlar hem de çevredeki esnafın kazancını düşürüyorlar” dedi.
ISI İLE İNSAN TRAFİĞİ
Başkan Dere, yeni sistemin getirilerini şöyle anlattı: “Antalya’da bir sokakta berber açmak isteyen biri, civarda berberlik yapan kaç tane esnaf olduğunu görebilecek. Sistem açılacak berber dükkanının mesafe koşuluna uygunluğunu değerlendirecek. Isı sistemiyle bir caddedeki kaldırımdan günde kaç kişinin geçtiğini bile bilimsel olarak ölçümleyebileceğiz. Bunu da uydudan alınan verilerle yapıp Coğrafi Bilgi Sistemi’ne işleyeceğiz. Kırtasiye açmak isteyen bir esnafa bölgedeki okulları, okulların öğrenci sayısını, öğrencilerin taşımalı mı yoksa ikamet ederek mi okuduklarını ve bölgenin nüfusunu gösterecek. İşlek bir caddede büfe açılacaksa, sistem o cadde boyunca apartman altlarında kaç büfe ve bakkal olduğunu listeleyecek.”
RUHSAT KISITLAMASI GELİYOR
Coğrafi Bilgi Sistemi uygulamasının ikinci etabında ruhsat aşamasına geçileceğini aktaran Adlıhan Dere, “Gelişigüzel dükkân açılmasının önüne geçecek sistemi nihayet hayata geçiriyoruz. Başvuran kişiye dükkan açma koşullarına uygunluk çerçevesinde ruhsat verilecek. Sistemin altlığı şu anda hazırlandı. Daha sonra belediyeler, ilgili bakanlıkları ve meslek odalarıyla entegre edilerek ruhsat alma aşamasında tıpkı Avrupa’da olduğu gibi değerlendirmeler yapılacak. Mesleklere göre mesafe koşulları, nüfus konjonktürü, sosyal donatı alanlarının konumu gibi kriterler incelenerek karar verilecek” diye konuştu.