Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile işbirliğiyle hazırladığı geçtiğimiz günlerde yayınlanan İstihdam İzleme Bülteni, Batı Akdeniz’de çalışan ve esnaf sayısında artış yaşanırken çiftçi sayısının düştüğünü ortaya koydu. Rapora göre Antalya, İstanbul’dan sonra iş yeri ve sigortalı kadın çalışan sayısının en fazla arttığı il oldu.
KADIN ÇALIŞAN ARTIYOR
Son 1 yılda sigortalı kadın çalışan sayısında artış yaşanan illerin başında 58 binlik istihdam artışıyla ilk sırada gelen İstanbul’u, 16 bin istihdam artışı ile Antalya takip etti. 2018’de, 2017’ye göre 36 ilde 5 bin artan iş yeri sayısında Antalya en fazla artışı sağlayan 2’nci il olurken, iş yeri sayısı en hızlı artan iller sıralamasında ise 15’inci sırada yer aldı.
KOBİ SAYISI BİN 251 ARTTI
2018 verilerine göre Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) sayısı en fazla artan iller arasında da bin 251 KOBİ ile Antalya yine İstanbul’dan sonra 2’nci sırada yer aldı. KOBİ sayılarının sektörel dağılımında en hızlı artan sektör yüzde 28,2 ile kamu yönetimi, savunma ve zorunlu sosyal güvenlik sektörü oldu. Bu sektörü, kütüphane, arşiv, müzeler ve ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sektörleri izledi.
46 İLDE DÜŞÜŞ
İstihdam Raporu’na göre, 1 yılda çiftçi sayısı 46 ilde azalırken, 34 ilde arttı. Türkiye genelinde 1 yılda kayıtlı çiftçi sayısı 9 bin azalırken, çiftçi sayısı en fazla düşen il, bin 558 çiftçinin üretimi bıraktığı Antalya oldu. Antalya’yı, Hatay, Aydın ve Samsun takip etti. Esnaf sayısının en fazla arttığı iller sıralamasında ise Antalya, kent ekonomisine eklenen 2 bin 20 esnafla 6’ncı sırada.
KAMUDA ISPARTA BİRİNCİ
Aralık 2017’ye göre Isparta, 7 bin artış ile kamu çalışanı sayısı en fazla artan il oldu. Isparta’yı; İstanbul, İzmir, Hakkari ve Antalya izledi. Oransal olarak incelendiğinde Aralık 2017’ye göre en hızlı artış yüzde 27,3 ile Isparta’da gerçekleşti. Sigortalı çalışan sayısı en hızlı azalan iller sıralamasında ise Burdur 6’ncı sırada yer aldı.
ESNAF İŞİNİN EHLİ OLMALI
Geçen yıl yaşanan hızlı esnaf artışını değerlendiren Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Yaşanan bu artış istihdamın büyümesi bakımından memnun edici. Ancak iş yeri sayısının ihtiyacın üstüne çıkmaması önemli. Ayrıca işinin ehli olmadan iş yeri açan esnaf piyasada tutunamadığı gibi, diğer esnafı da kazanç bakımından mağdur ediyor. Bu nedenle geçen yıl 10 binin üzerinde yeni iş yeri açılırken 5 bine yakın iş yeri de kepenk kapattı. Bu soruna çözüm için Ticaret Bakanlığı’na sunduğumuz öneriler olumlu değerlendirildi. Yeni işyeri açma şartlarının zorlaştırılmasını içeren önlemlerin kısa zamanda uygulamaya geçeceğini umuyoruz” dedi.
MALİYET KAYNAKLI DÜŞÜŞ
Çiftçi ve hayvan yetiştiricisi sayısındaki azalışı maliyetlerdeki artışa bağlayan Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Batı Akdeniz coğrafyasındaki üretici sayısında kayıp yaşanmaması için doğal üretimin desteklenmesini önerdi. Üreticinin finansman desteğine ihtiyacı olduğunu dile getiren Öztürk, meraların doğal üretim yapmak isteyenlere tamamen açılmasının sektörün devamlılığı için büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Foto1: İstihdam
Foto2: Adlıhan Dere
Foto3: Zeliha Öztürk