ERİŞİLEBİLİR BİR ŞEHİR İSTİYORUZ

Güncelleme Tarihi:

ERİŞİLEBİLİR BİR ŞEHİR İSTİYORUZ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 09:04

Klavuz çizgisi olmayan, var olan çizgilerin üzerine de araçların park ettiği bozuk yollarda adeta çile çeken görme engelliler, “Biz de görülmek istiyoruz” diyor. Hürriyet’e konuşan görme enlgelli Ahmet Gömeç, “Maalesef hiçbir yönetici verdiği sözü tutmuyor. Erişilebilir il, turizm şehri diyor ama kaldırımlarda kılavuz çizgileri bulunmamakta. Bu durumun düzelmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ENGELSİZ bir kent olmak isteyen Antalya’da bazı mahallelerdeki bozuk yollar ve engelli vatandaşların yürümesini kolaylaştıracak klavuz çizgilerinin olmaması durumu daha bu yolda önemli bir yol katedilmesi gerektiğini gösteriyor. Antalya’nın Soğuksu Mahallesi’nde yaşayan Antalya Vergi Dairesi çalışanı doğuştan görme engelli Ahmet Gömeç, Soğuksu Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi’nde, kaldırımların köstebek yuvası gibi olduğunu ve engelliler için kılavuz çizgileri bulunmadığını söyledi.

SONUÇ ALAMADIK
Hürriyet’e konuşan Gömeç, “Bu sıkıntıların giderilmesi için belediyenin özel kaleminden, fen işleri daire başkanlığına kadar hem şikâyet hatlarında resmi söylemlerimiz hem de sözlü olarak uyarılarımıza rağmen belediyenin bugüne kadar ‘her sene yapacağız’, ‘gereken yapılacak’ denmesine rağmen bu sorunların çözülmediğini gördük” dedi.

Haberin Devamı

ERİŞİLEBİLİR BİR ŞEHİR İSTİYORUZ

‘BİZİMLE HAREKET ETSİNLER’
Ortopedik tekerlekli sandalye kullanıcıları ve görme engelli bireyler için uygun olmayan kaldırımların birçok kazaya sebep olduğunu anlatan Gömeç, “Türkiye’de yaklaşık 10 milyon engelli mevcut ve bu insanlara süslemeli cümleler kurarak işleri halledemezler. Aramıza girmeli, bizimle konuşmaları ve sorunları bizimle gezerek çözmeleri gerekiyor. O yüzden bu sorunların çözülmesi için bize danışılmalı, yanımıza gelmeleri ve bizimle hareket etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

ÖZGÜRCE YÜRÜYEBİLELİM
Hayatlarını bizden 100 kat daha fazla emek harcayarak yaşayan engelli vatandaşların sesi olduğunu dile getiren Gömeç şunları söyledi:
“Benim için en büyük ödül engelliler haftalarında erişilebilir bir şehir, yaşanılabilir bir şehir sağlayıp bunları bağışlamaları. Engelliler haftalarında yemekler vererek lütufta bulunmaları benim için hatta tüm engelli arkadaşlarımız için çok acı verici bir olay. Böyle günleri hatırlamak istiyorsak bu dile getirdiğimiz kavramlar üzerinde hareket edilmeli. Maalesef hiçbir yönetici verdiği sözü tutmuyor. Erişilebilir il, turizm şehri diyor ama kaldırımlarda kılavuz çizgileri bulunmamakta. Bu durumun düzelmesi için gerekli çalışmaların yürütülmesini temenni ediyorum. En azından yürüdüğümüz yolda özgürce yürüyelim çok şey istemiyoruz.”

Haberin Devamı

ŞOFÖRLER EĞİTİLMELİ
Toplu taşımada ve yolda yürürken insanların engelli bireylere yardımcı olmaya çalışmasının çok onur verici bir davranış olduğunu fakat yöntemlerinin bazen yanlış olduğunu da vurgulayan Gömeç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kolumuza girmektense bizim onların koluna girmemiz daha doğru bir yöntemdir. İzin isteyerek yardımcı olanlar olduğu kadar, izin istemeden kolunuza küt diye yapışan kişiler de mevcut ve bu durum bizi her insan gibi ürkütüyor. Yardım amaçlı gelenleri duyduğumuz vakit çok mutlu oluyoruz. Karşıdan karşıya geçerken arabaların durup yol vermesi hatta araçtan inip yardımcı olayım demesi çok mutluluk verici bir olay. Fakat engelli vatandaşlar için verilen hizmetlerin pek çok açıdan yetersiz kaldığını düşünmekteyim. Ulaşımda sesli anons sisteminin kullanılmaması, yollarda kılavuz çizgilerinin olmaması, hatalı park eden araçların sıklığı ve diğer birçok etken engelli arkadaşlarımı oldukça zorlu bir sınava tabi tutmakta. Otobüse binip yer bulmakta zorlanıyor ve aynı zamanda otobüs şoförlerinin de dikkatsiz cümleleri ve tavırları ile karşı kaşıya kalıyoruz. Antalya Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç’a da anlattım bu durumu fakat bir şeyler hala değişmedi. Şoförlerin eğitilmesi gerek. Çok üzgünüm çünkü ilerlemeye dair hiçbir adım atılmadı. Hem kaldırımlarda hem ulaşımda” diye ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!