Güncelleme Tarihi:
ENGELSİZ YAŞAM RAPORU
ANTALYA Konyaaltı Sahili’nde yapılan yenileme çalışmalarından sonra bu yaz kullanıma açılan plajlarda inceleme yapan Kent Konseyi Engelliler Meclisi üyeleri, tespit ettikleri tasarım eksiklerini bir rapor haline getirerek Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne sundu. Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi Başkanı Cemalettin Çakar, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural ve Özel Sporcular Gençlik Spor Derneği Başkanı Yasemin Yaraşır’ın üyesi olduğu Engelli Meclisi’nin raporunda yer alan eksikliklerin çözümü için harekete geçildi. Plajların ve diğer projelerin engellilerin kullanımına uygun hazırlanması için sivil toplum örgütleriyle temas halinde çalıştıklarını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya’yı engellilerin rahat yaşadığı bir kent haline getirmek için tespit edilen eksikleri adım adım gideriyoruz” dedi.
BU YAZ DENİZE GİREBİLDİK
Denize kilometrelerce sahili olan Antalya’da engelliler düşünülerek yapılmış plaj olmadığı için hiç denize giremeden yaşama veda eden arkadaşlarının olduğunu belirten Mehmet Karavural, Büyükşehir Belediyesi’yle yaptıkları görüşmeler sonucu bedensel engellilerin yaşadığı sorunların çözüme kavuştuğunu ancak görme engellilerin ihtiyaçlarıyla ilgili taleplerinin devam ettiğini aktardı. Büyükşehir ve merkez ilçelerde verdikleri mücadele sonucu önemli kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Cemalettin Çakar, Antalya’da çok sayıda engellinin bu yaz ilk defa eksiklikler barındırsa da plajları kullanabildiklerini ve denize girebildiklerini söyledi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN ONAY ALDIK
Engelliler Meclisi olarak hazırladıkları raporda belirttikleri küçük çaplı eksiklerin giderilmeye başladığını söyleyen Çakar, diğer altyapı sorunlarının da çözümü için Büyükşehir’den onay aldıklarını iletti. Engelli hakları için çalışan derneklerin temsilcileriyle bir araya gelerek Konyaaltı Sahili’nde inceleme yaptıklarını belirten Çakar, “Plajlar hazırlanırken engellilere uygun altyapının düşünülmüş olması sevindirici. Duşlar, tuvaletler ve genel alanlar engellilerin kullanabileceği gibi dizayn edilmiş. Ancak hala bazı noksanlar var. Eksikleri tespit ettik ve belediyeye sunduk. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sunduğumuz önerileri haklı buldu. En kısa zamanda giderileceği cevabını aldık.
ŞOFÖRLERLE SORUN YAŞIYORUZ
Bir turizm merkezi olarak Antalya’da özellikle görme engelilerin erişim konusunda yaşadıkları bazı zorlukların devam ettiğine değinen Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Çakar, otobüslerdeki sesli uyarı sisteminin halen devreye girmediğini, tramvaylarda ise belli güzergahlarda uygulandığını dile getirdi. Çakar mevcut durumu şöyle anlattı: “Sesli uyarı, bizim kimseye ihtiyaç duymadan özgürce yolculuk yapabilmemiz için çok önemli. Bu talebimizle ilgili hala bir gelişme olmadı. Otobüslerdeki şoförler ve tramvay hattında görevli vatmanlarla sistemi açmadıkları ve tahammülsüz davranışlarda bulundukları için karşı karşıya geliyoruz. Şehrin çeşitli yerlerindeki kavşaklarda hala sinyal sistemi ihtiyacı var. Araçların çok hızlı geçtiği bu yollarda ölüm tehlikesi yaşıyoruz. Bunun yanında olumlu gelişmeler de oluyor. Önceden tramvaya binerken aradaki boşluk nedeniyle zorluk yaşıyorduk. Bastonumuz boşluğa düşüyordu. Kapı önlerine ilaveler yapılarak bu sorun çözüldü” dedi.
OTOMATİK RAMPA TALEBİ
Antalya yaşayan bedensel engellilerin ulaşımda yaşadıkları sorunlardan biri de otobüslerdeki rampaların manuel açılıyor olması. Rampayı açmanın zorluğu nedeniyle olumsuz yaklaşımlara maruz kaldığını söyleyen emekli kamu görevlisi, yüzde 85 ağır engelli İbrahim Uğurcu, yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: Yaklaşık 8 aydır evimin güzergahındaki bir otobüse binip inerken aracın şoförüyle sorun yaşıyordum. ‘Rampanı kendin aç, ben inemem’ gibi sözler duyuyordum. Bu sebeple araca binebilmem için yolcular yardım ediyordu. Ulaşım Daire Başkanlığı’na yaptığım şikayet neticesinde şoförün görevden uzaklaştırılmasına karar verildi. Otomatik açılan rampa olursa böyle sorunlar yaşamayız.”
‘PEDAL ARKADAŞIM’ PROJESİ
Engellilere yönelik duyarlılığın gelişmesine katkıda bulunmak isteyen Ender Cebeci ve Melis Başak, bisikletle Kars’tan başladıkları yolculuğuna Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Adana ve Mersin’den sonra Isparta ve Antalya’yı da dahil etti. ‘Pedal Arkadaşım’ projesi kapsamında gittikleri her ilde birinci koltukta kendileri, ikinci koltukta görme engellilerle bisiklet sürdüler. Altınokta Görme Engelliler Derneği’nin Isparta’daki şube başkanı İsmail Er, Antalya’daki şube başkanı Cemalettin Çakar ve Antalya Sakatlar Derneği’nin bazı üyeleri de onlarla pedal çevirerek projeye dahil oldu.