DÖVİZ KURU ENFLASYONU ATEŞLEDİ

Güncelleme Tarihi:

DÖVİZ KURU ENFLASYONU ATEŞLEDİ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 10:12

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Mayıs ayı itibariyle son 7 yılın en yüksek aylık enflasyonu, son 15 yılın da en yüksek yıllık enflasyonu gerçekleşti.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

DÖVİZ KURU ENFLASYONU ATEŞLEDİ

TÜKETİCİ ENFLASYONUNA YANSIDI
 

ATSO Başkanı Davut Çetin, döviz kurundaki artışın tüketici enflasyonuna hızlı şekilde yansımaya başladığını belirterek, “Bütün siyasi partilerimizden fiyat istikrarı, cari açık, bütçe dengesi ve yapısal reformlar konusunda daha radikal politika açıklamaları bekliyoruz” dedi. 2018 Mayıs ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,62, Yİ-ÜFE’de yüzde 3,79 olarak açıklandığını kaydeden Başkan Çetin, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 12,15, Yİ-ÜFE’de yüzde 20,16 olduğunu kaydetti. Mayıs ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 41,98 ile havuç, yüzde 35,14 ile kuru soğan ve yüzde 34,65 ile patates olduğuna değinen Çetin, şu açıklamayı yaptı:
“Mayıs ayındaki yüzde 1,62 oranındaki enflasyonunun yüzde 25’i akaryakıttan, 0,36’sı giyimden, 0,34’ü gıdadan kaynaklanmıştır. Sebze fiyatlarında düşüşe, sebze ve meyve toplam enflasyonunun sıfır, işlenmiş gıda enflasyonunun 0,36 olmasına rağmen, gıda enflasyonundaki artış et, yumurta, tatlı, patates, kuru soğan ve içecek fiyatlarından kaynaklanmıştır. Enflasyonu artıran önemli kalemler arasında akaryakıt, tüpgaz, su faturaları, uçak ve otobüs tarifeleri, dayanıklı tüketim malları, telefon görüşme ücretleri bulunmaktadır. Dolayısıyla döviz kurlarındaki artışın tüketici enflasyonuna hızlı ve yüksek oranda geçmeye başladığı görülmektedir. Kur artışı şimdiden beklentileri bozarak enflasyonu artırmaya başlamıştır.”

Haberin Devamı

POLİTİKA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da tüketici enflasyonundaki yüksek artışın yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 14 düzeyine taşıdığını belirterek, ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Enflasyonun düşürülmesinde nisan, ekim ve kasım aylarının önemini anımsatan Ali Çandır, yılsonu enflasyon gerçekleşmelerinin en iyi ihtimalle yüzde 12 düzeyinde gerçekleşebilmesi için önümüzdeki haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarının kritik önemine sahip olduğunu kaydetti. Çandır, “Önümüzdeki 4 ayı olabildiğince düşük seviyede tamamlamalı, enflasyonun düşürülmesinde anahtar aylar olan ekim ve kasım aylarının avantajını kullanmalıyız” dedi.
Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz enflasyonunun aylık 1.66, yıllık 13.74 ile ülke ortalamasının üzerinde seyrettiğini kaydeden Ali Çandır, “Bölge enflasyonu, aylık yüzde 1.66 artışla 18. sırada, yıllık yüzde 13,74 artışla 2. sırada, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 11.46 ile 10. sırada ve yılbaşından itibaren ise yüzde 7.77’lik artış ile ülke düzeyinde 1. sırada yer almıştır” dedi. Batı Akdeniz’de enflasyonun yılbaşından bu yana giderek yükselmesinin nedenini ağırlıklı olarak turizm sektörüne bağlayan Çandır, “Yılbaşından bu yana bölgemizde sürekli yaşanan ve bizi son olarak 26 bölge içinde birinciliğe taşıyan enflasyonumuzdaki benzer yükselişleri geçmiş dönemlerde de yaşamıştık. Bölgemiz ve kentimiz enflasyonunun bu sıra dışı yükselişi turizm gibi tek bir göstergeyle tabi ki açıklanamaz. Ancak turizmdeki hareketlilik önemli bir etkileyicidir. Nitekim son dönemde kar marjlarında yaşanan ciddi düşüşler, vade yapılarındaki aşırı uzamalar ve talep debisinde yaşanan durağanlıklar, özünde maliyet odaklı olan enflasyonumuzu Türkiye birinciliğine taşımıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!