Güncelleme Tarihi:
Ahmet ACAR/ELMALI, (DHA) - ANTALYA Kültürel Miras Derneği (ANKA), Avusturya Diskeles (Synergie Zum Kulturelbe Des Anatolishen Mittelmeerraums) Derneği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi tarafından yürütülen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Avrupa Birliği (AB) mali desteği ile yaşama geçirilen 'Kırkmabar' projesinin tanıtım toplantısı Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapıldı.
Türkiye ve AB arasında Koruma ve Diyalog Programı çerçevesinde yürütülen 'Kırkambar Projesi', Teke Yaylası Elmalı'da geleneksel tahıl ambarları ve arı serenlerinin belgelenmesini, sayısallaştırılmasını ve tanıtımını hedefliyor. Geçtiğimiz haftalarda Elmalı'da çalışmalarını tamamlayan proje ekibi, projenin Avrupa ayağındaki çalışmalara katılmak üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gitti. Ekipte Antalya Kültürel Miras Derneği Başkanı ve Proje Kordinatörü Selda Baybo, Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve Proje Kordinatör Yardımcısı Durmuş Altan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Mehmet Şengül, Elmalı Gölova Mahallesi Muhtarı Mustafa Gürman ile Geçmen mahallesi sakini ve ambar sahibi Halil Yılmaz yer aldı.
Proje ekibi Viyana Yunus Emre Enstitüsü'nde konferans gerçekleştirdi. Konferansa, Türkiye'nin Viyana Başkonsolosu Cafer Mert Özmert, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nden Martin Seyer, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ayşe Yorulmaz, AGİT Daimi Temsilciliği'nden Mehmet Zeki Günay, Türkiye'den giden ekip ve konuklar katıldı. Konferansın ardından Elmalı ve Avusturya'da bulunan tahıl ambarları ile arı serenlerinin fotoğraflarını yer aldığı bir sergi açıldı. Sergide, Antalya'nın Elmalı İlçesi sınırları içindeki bal üretiminde kullanılan antik arı serenlerinin ve çivi kullanılmadan geçme tekniği ile inşa edilmiş tahıl ambarlarının fotoğrafları ilgi odağı oldu.
Kırkambar Proje Kordinatörü Selda Baybo, "Proje kapsamında Elmalı'nın 60'a yakın mahallesindeki kırsal mimarinin önemli örneklerinden olan tahıl ambarlarını kayıt altına aldık. Türk ve Avusturya kültüründe ortak kullanılan, yüzlerce yıldır her iki ülkenin çiftçilerinin ortak olarak tahıl saklamada kullandıkları mimari yapılar. Bu tahıl ambarları Türkiye ve Avusturya'yı birbirine bağlayan ortak kültür mirası. Ancak tahıl ambarlarına modern tarımda ihtiyaç kalmadı. Bu nedenle bu kültür mirası zamanla yok olmaya başladı. Amacımız ülkemizdeki bu tarihi mimarinin korunması ve yaşatılması. Avusturya'da bu ambarlar müzeye dönüştürülerek, geçmişte çiftçilerin hangi koşullarda tarım tarım yaptığını ve tahılları hangi koşullarda korunduğunu anlatıyor" diye konuştu.
Proje Kordinatör Yardımcısı ve Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan da projeyle Elmalı'nın yurt dışında ve yurt içinde tanıtımının yapıldığını söyledi.
FOTOĞRAFLI