Güncelleme Tarihi:
GENÇLERE güvenen, araştırma-geliştirme faaliyetlerine büyük yatırım yaparak başarı hikâyesi yazan 7 firma, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde oluşturulan “Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi" listesine girerek Antalya’nın gururu oldu.
DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞ
Antalya Teknokent’te ve Serbest Bölge’de hizmet veren Desırd Tasarım yüzde 1662 büyüme ile listeye 9’uncu sıradan girerek başı çekti. Geçtiğimiz yıl listeye 1’inci sıradan giren Serbest Bölge’de hizmet veren Ares Yatçılık bu yıl listeye yüzde 897 büyüme ile 15’inci sıradan girdi. Güneş enerjisi alanında yaptığı yatırımlarla dikkati çeken Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Serbest Bölge’de hizmet veren CW Enerji de en hızlı büyüyenler listesine yüzde 724 büyüyerek 21’inci sıradan giriş yaptı.
FARKLI SEKTÖRLER
Listeye 39’uncu sıradan giren Fora Mühendislik, yüzde 397 büyürken, mısır gevreği ve müsli üretimi yapan Türkiye’deki üç firmadan biri olan Altunsan Turizm de yüzde 297 büyüyerek listeye 54’üncü sıradan girdi. Türkiye’de en fazla istasyonda uçak bakım hizmeti vererek bu alanda dikkati çeken TDH Havacılık yüzde 192 büyüyerek listeye 80’inci sıradan girerken, İn-Tek Kalite Kontrol firması da yüzde 176 büyüyerek listeye 93’üncü sıradan giriş yaptı.
ATSO EV SAHİBİ OLDU
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) Başkan Davut Çetin’in ev sahipliğinde bir araya geldiğimiz 6 firmanın yetkilisiyle krize rağmen nasıl büyüdüklerini, merkezlerinin Antalya’da olmasının onlara ne gibi avantajlar sağladığını konuştuk.
GENÇ BEYİN VE AR-GE’YE YATIRIM
CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi Genel Müdürü Volkan Yılmaz:
Güneş paneli üretiyor anahtar teslim santral kuruyoruz. Sektörümüzde Türkiye’de açık ara lideriz. Ar-Ge’ye, genç ve dinamik kadroya çok önem veriyoruz. Şirketimizde çalışanların çoğunluğu genç beyinlerden oluşuyor. Üniversitelerle uluslararası teknoloji ofisleriyle çalışmaya önem verdiğimiz için ve doğru sektörde olmayı tercih ettiğimiz bir de firma yönetim kurulu olarak işin mutfağından geldiğimiz için çok hızlı büyüyebildik. 350 çalışanımız var. Yüzde 50’si kadın. Antalya’da en fazla kadın çalıştıran firma ödülümüz var. 18 ülkede distribütörlüğümüz, Türkiye’de 250’nin üzerinde bayimiz var. 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Tüm dünyayı Antalya’dan yönetiyoruz. Antalya’da olmamızın en büyük avantajlarından birisi limanın olması. Avrupa’ya iş yapıyoruz. Uçuş kolaylığı nedeniyle de Antalya’yı tercih ettik.
PREFABRİKLE ÖNE ÇIKTI
Fora Mühendislik Hizmet İnşaat Turizm Tarım Sanayi yöneticisi Süleyman Öztürk:
2004’te şirketimizi kurarak yap-sat ve taahhüt işlerine girdik. Son 4-5 yıldır da prefabrik yapı elemanları üretiyoruz. İnşaatçılığı herkes yapıyordu. Fakat biz prefabrik yapı elemanlarına yönelerek farklılık yarattık. Hayvan barınağından tutun mermerden tarım ve gıda sektörüne kadar çok sayıda sektör için fabrika üretiyoruz. Farkımız fabrikayı anahtar teslim olarak vermemiz. Bütün elemanlarımıza mesleki yeterlilik eğitimi aldırdık. Genç ve dinamik bir ekibiz o nedenle şu anda ivmeyi yakalamış durumdayız. Antalya tarım ve turizm kenti olduğu için bu anlamda şanslıyız. İnşaat sektörü ikincil sektördür. Tarım ve turizm iyi giderse sanayici imalata başlar. İmalat yaptığı zaman da depo ve fabrika kurar. O noktada biz devreye gireriz. Başka şehirlerde inşaatla uğraşan arkadaşlarım sıkıntıda olduklarını belirtiyor. Antalya bu noktada avantajlı.
UÇAK BAKIM İHRACATI
TDT Havacılık Bakım ve Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı M. Taner Doğan:
2011’den bu yana uçaklara yat bakım hizmeti veriyoruz. Başarımızdaki en büyük etkenlerden biri işin mutfağından geliyor olmam. Uçak teknisyeniyim. Türkiye’de olmayanı yapmak istedik. İhtiyaca yönelik hareket ettik. Farklı yaklaşımlarla ilerleme sağladık. Genç ve dinamik bir ekiple çalışıyoruz. 2017’de de ilk 100 şirket arasına girmiştik. 2016’da turizmdeki kriz bizi direkt vurmuştu. Krize rağmen yüzde 200 büyüdük. Şu anda Türk Hava Yolları’ndan daha fazla istasyon ile müşteriye hizmet veriyoruz. 6’sı Türkiye’de 4‘ü yurt dışında olmak üzere 10 istasyonumuz var. Azerbaycan’a personel desteği veriyoruz. Avrupa dahil, dünyanın birçok yerine direkt destek verebiliyoruz. Şirketimizde kişisel gelişim uzmanı çalıştırıyoruz. Sektörümüzde bu hiç yok. 175 çalışanımız var. Merkezimizin Antalya’da olması büyük avantaj. Burası yaşanabilir bir şehir. Personeli burada ikamet etmeye ikna etmek daha kolay. Buraya çok fazla uçağın inmesi de büyük avantaj. Bundan önce bu uçaklar gelip gidiyordu ve ülkeye faydası yoktu. Antalya’ya gelen uçakların yüzde 90’ı bizimle kontratlı.
LİSTEYE 9. SIRADAN GİRDİ
Desird Tasarım Arge Uygulama Elektronik Destek Yönetim Kurulu Başkanı: Ender Kazan:
Antalya Teknokent firmasıyız. Elektronik üzerine çalışıyoruz. Serbest Bölgede de fabrikamız var. Yüzde 97’ye yakın ihracat yapıyoruz. Genelde müşterilerimize ürünleri tasarlayıp onların markalarıyla pazarlamasını sağlıyoruz. En hızlı büyüyenlerde son üç listede varız. İlk olarak 17. sıradan girmiştik. Şimdi 9. sıradayız. Çalışanlarımızın eğitim seviyesi oldukça yüksek. Ar-Ge ekibimizin yüzde 80’inin eğitim düzeyi lisans ve lisans üstü. Sürekli yeni projeler üretiyoruz. Durmuyoruz. Öz kaynaklarımızı Ar-Ge’ye yönlendiriyoruz. Japonya’ya doğrudan teknoloji ihraç ediyoruz. Ana pazarımız Amerika. 60’ın üzerindeki ülkede 7-24 bir fiil çalışan ürünümüz var. Personel sayımız 148. Merkezimizin Antalya’da olması çok iyi. Ulaşım sorunu yok. İletişim deseniz müthiş kolay. Antalya büyükşehir avantajlarını verirken, büyükşehir dezavantajlarını henüz vermiyor. Kalifiye personel istihdamında kentin avantajını görüyoruz. 5 dakika Antalya’yı anlattığımızda insanlar Antalya’da yaşamaya hevesleniyor.
İTHALAT DURDU ONLAR YÜKSELDİ
Altunsan Turizm Otomotiv Gıda İnşaat Sanayi Ortağı Onur Kaçar:
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde 2012 yılında kurulduk. Kahvaltılık gıda müsli grubu yerli üreticisiyiz. Ağırlıklı ev dışı tüketim sektöründeydik. Bin 750 otele tedarik sağlıyoruz. Son iki yıldır büyük marketlerin kendi markalarında ürün üretmeye başladık. 13 ülkeye ihracatımız var. Ürünler ithal geldiği için, pazardaki açığı gördük ve üretime başladık. Ar-Ge konusunda iyiyiz. Antalya’da olmamızın sebebi otellerin burada olması. Almanya, Avrasya ülkeleri, Rusya, Ukrayna ciddi anlamda bu ürünleri tüketiyor. Bayanların diyete yönelmesi, sporcuların protein ağırlıklı beslenmesi yiyeceğe ilgiyi artırdı. Konya, Burdur, Antalya ve Çukurova’dan unu, yulafı, arpayı ve buğdayı alıp işliyoruz. Çocukların ciddi tüketimi var. Ürünlerimizde glikoz ve sentetik boya kullanmıyoruz. Dolar ve Euro artışı nedeniyle ithalat tamamen durdu ve ürünlerimize olan ilgi arttı. Turistlerin çok tüketmesi, ithalatın durması rüzgârı arkamıza almamıza neden oldu.
KALİTE KONTROLDE FARK YARATTI
İn-Tek Kalite Kontrol Proje Denetim Müşavirlik ve Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Karaköse:
Kalite kontrol hizmetleri yapıyoruz. Zemin ve inşaatta kullanılan tüm malzemelerin kontrollerini yapıyoruz. 2000 yılında kurulduk. Merkezimiz Antalya’da. İstanbul’da şubemiz var. Yapı denetim yapmıyoruz. Bakanlıkların, belediyenin yaptığı işlerin kalite kontrollerini yapıyoruz. Biz kurulduğumuzda diğer laboratuvarlardan farklı olalım dedim. Test sayısını artıralım istedik. 15 yıldan bu yana Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TURKAK) akredite olan laboratuvarız. TURKAK’tan akredite olduğumuz için Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde yaptığımız işlerin geçerliliği oluyor. Bu akreditasyon ile uluslararası projeler aldık. Türkiye’deki laboratuvarların yüzde 90’ı 3 cihaz alıp bu işi götürmeye çalışıyor. Bizim Antalya’da ve İstanbul’da 150 farklı cihazımız var. Yaptığımız işi uluslararası standartlara göre yapıyoruz. Her yıl kapsamımızı artırıyoruz. Diğer laboratuvarlardan farklı olmaya çalışıyoruz.
ATSO Başkanı Davut Çetin: GURUR VERİCİ TABLO
Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi’nde Antalya’nın İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sıraya oturarak büyük başarıya imza attığını belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, geçtiğimiz yıl listeye kentten 5 firma girdiğini, firma sayısının artışının kendilerine gurur verdiğini söyledi. Çetin, şöyle dedi: “Demek ki Antalya’daki farklı sektörler Ar-Ge ve teknolojik anlamda yatırım yaparsa çok iyi yerlere geliyorlar. Geleneksel yöntemleri bırakıp farklı şeyler yapmamız lazım. Hızlı büyüyen firmaların demek ki yaptığı farklı şeyler var. Hepsi eğitime ve Ar-Ge’ye büyük önem veriyor. Çok gurur verici bu firmaların örnek olması lazım.”