Ekmek için destek çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Ekmek için destek çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2018 10:49

Ekmek fiyatlarında yaşanan krizle ilgili üreticilerin tepkisi büyüyor. Antalya kent merkezi ve ilçelerindeki fırıncı esnafının temsilcileri, zor durumdaki esnafın mesleği bırakmakla karşı karşıya olduğuna işaret ederek devlet desteği talebinde bulundu.

Haberin Devamı

FIRINCILARDAN ORTAK TALEP
EKMEK fiyatlarında artış olup olmayacağı tartışmasına katılan üretici temsilcileri maliyetlerdeki artışa dikkat çekerek, devletin bazı kalemleri sübvanse etmesini istiyor. Antalya’nın Finike, Kemer, Demre, Kaş, Kumluca, Manavgat, Serik, Alanya, Akseki, Elmalı, Gazipaşa ve kent merkezindeki fırıncıların meslek odaları, zam talebinde bulundu.

EKMEK EN TEMEL İHTİYAÇ
Unlu mamüller sektörünü içine girdiği darboğazdan çıkarabilmek için Ticaret Bakanlığı’na fiyat artışı müracatında bulunduklarını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Bakanlığın cevabında ekmeğin kilogramının 5 lira olarak fiyatlandırıldığını açıklamasıyla birlikte yapılacak bir şeyin kalmadığını ifade etti. Çetin, ekmeğin en temel ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, üretimin devamı için devletin artan girdi maliyetlerine destek politikası izlemesinin önemine işaret etti.

Haberin Devamı

DEVLET DE FEDAKARLIK YAPSIN
Antalya Ticaret İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile fırıncıların meslek odaları temsilcileriyle 8 Ekim’de bir araya gelerek krize giren sektörle ilgili karar alacaklarını aktaran Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Çıkan karar ne olursa olsun federasyona iletilecek. İl ve ilçelerdeki oda başkanlarımızdan aldığımız raporlar ekmek maliyetinin 1.15 lira olduğunu gösteriyor. Fırıncılarımızdan fedakarlık bekleniyorsa biz de devletten fedakarlık bekliyoruz. Buğdaya, elektriğe, suya ve mayaya gelen zamlara indirim uygulansın ya da devlet tarafından sübvanse edilsin” dedi.

ESNAF İŞİNİ BIRAKIYOR
Antalya ve Alanya meslek odalarından yapılan ‘Ekmeği çöpten toplarsınız’, ‘Bakkala vermeyip tezgahta satacağız’ gibi serzenişlerin yanlış anlaşıldığını belirten Dere, “Arkadaşlarımız mesleğin tükenmekte olduğunu ve içinde bulundukları çıkmazı anlatabilmek için bu açıklamaları yaptılar. Tehdit gibi algılanmaması gerekir. Unun çuvalı 110 lirayken esnaf art arda mesleğini bırakıyor. Acilen önlem almazsak, maliyetler aynı kalırsa kepenk kapatan dükkanlar artacak. Ticaret Bakanlığı’nın cep marketlerin ekmekten elde edilen karı yüzde 35’ten yüzde 15’e çekmesi sektör için olumlu bir adım. Maliyetler konusunda da destek istiyoruz” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!