Güncelleme Tarihi:
Caretta carettaların yuvalama merkezi olarak bilinen Antalya sahilleri, sık sık kaplumbağa yuvalarına zarar veren uygulamalarla gündeme geliyor. Sahil bandında yuvaların bulunduğu kumsallarda kepçe makinelerinin çalıştırılmasından doğal yapıyı bozan inşaat faaliyetlerine pek çok uygulama çevre gönüllülerini isyan ettirdi. Caretta caretta neslini tehdit ettiği gerekçesiyle tepkilere neden olan kumsal çalışmalarının sonuncusu da Kumluca’da yaşandı.
YUVALAR EZİLDİ
Kumluca’ya bağlı Beykonak sahilinde iş makinesiyle yapılan yol açılma çalışması sırasında, çubuklar ve kafeslerle koruma altına alınan deniz kaplumbağası yuvaları zarar gördü. Birkaç yuvadaki yumurtaların ezildiğini, bazılarının da açıkta kalarak diğer hayvanlara yem olduğunu belirten çevredekiler, zarar görmeyen yumurtaları yeniden kumun altına gömdü. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerinin sahile gelerek, deniz kaplumbağası yuvalarında inceleme yaptığı ve yapılan uygulamayla ilgili Kumluca Belediyesi hakkında tutanak düzenlediği öğrenildi.
SERT ZEMİNİ AŞIP ÇIKAMIYORLAR
Kumsalların çakılları, kumları, tepecikleri ve çukurlarıyla dinamik yapılar olduğunun altını çizen Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, “Kumsal düzlemesi ve çakıl eleme gibi iki temel gerekçeyle kumsalda iş makineleri çalıştırılıyor. Kumsal düz olduğunda ve çakıllar elenip kum görüntüsü oluşturulduğunda iyi hizmet verilmiş gibi yanlış bir algı var. Ama bu müdahaleler habitata zarar veriyor. Özellikle Caretta caretta yavrularının yuvalardan çıktığı sezonda yapılan uygulamalar, yerden 15 -20 santimetre aşağıda olan yuvaların üstündeki yumuşak yüzeyi sertleştirerek bu çıkışı engelliyor. Bir yavru sert zemine takıldığında arkadan gelen diğer yavrular da çıkamıyor” dedi.
NİSAN–EYLÜL ARASI ÇOK ÖNEMLİ
Canbolat, Caretta caretta yuvalarının sık sık ortaya çıkan yanlış uygulamalarla zarar görmesini engellemek için ise şu çözüm önerilerini sundu:
“Belediyelerin,devlet kurumlarının ve özel tesis işletmecilerinin Caretta carettaların yavrulama dönemlerini göz önünde bulundurmaları önem taşıyor. Bunun için kumsaldaki çalışmalarını her yıl nisan ayından önce tamamlamaları ve eylül sonuna kadar yeni çalışma yapmamaları gerekiyor. Sahil temizliği ve düzenlemeleri için de ağır taşıtlar yerine hafif araçlar kullanılırsa kumsalın yapısı bozulmamış olur. Ayrıca kumsallara inşa edilen mendirekler de doğal yapıyı bozan bir etki yaptığı için bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekiyor.”
DUYARSIZLIK DEVAM EDİYOR
Bölgede Caretta caretta’ların yuvalama sezonunun başından itibaren yumurtaların zarar görmesine neden olan çok sayıda olay yaşandı. Yaklaşık iki hafta önce Finike ilçesinde Caretta caretta yumurtalarının olduğu alanda kepçelerle sahilde yapılan küreme çalışması yuvalara zarar verdi. Aynı günlerde Çıralı Turizm Bölgesi’ndeki bazı koylara giren arazi araçlarının yuvalara zarar verdiği tespit edildi. Geçtiğimiz ay da Manavgat Belediyesi, Boğaz sahilindeki işaret ve tabelalarla koruma altına alınan Caretta caretta üreme alanlarını korumak amacıyla yaptığı hendek ve barikat korumasına rağmen, bilinçsiz ve duyarsız vatandaşların yuvalara zarar vermesini ve çöp dökmesini engellemek amacıyla koruma tedbirlerini artırdı.