Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı görev yapan Tütün Denetim ekipleri, kent genelinde 2019 yılında toplam 65 bin 319 işletme denetledi. Müdürlüğün verilerine göre; ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ kapsamında yapılan denetimlerin 62 bin 97’si saha çalışması, 3 bin 224’ü ALO 184 SABİM ve Yeşil Dedektör Mobil Uygulaması aracılığıyla bildirilen ihbarlar sonucu gerçekleştirildi.
10 İŞLETMEYE KAPATMA CEZASI
Antalya genelinde SABİM ve Yeşil Dedektör ihbarlarının 2 saat içerisinde değerlendirilmesinde yüzde 68 oranında başarı sağlandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, 2 bin 212 ihbar yerine hızla ulaşıldığını söyledi. 2019 yılının ilk 8 ayında yapılan denetimlerde 437 işletmeye 1 milyon 268 bin 463 lira para cezası, 10 işletmeye ise kapatma cezası uygulandığını ifade eden Hülür, ilçeler arasında 19 çapraz denetim uygulandığını aktardı.
TRAFİKTE DENETİMLER BAŞLADI
Emniyet Müdürlüğü ekiplerince sürücü koltuğunda sigara içen vatandaşlara yönelik cezai işlem uygulamalarının başlatıldığının bilgisini veren Ünal Hülür, son yıllarda yaygınlaşmakta olan elektronik sigaralar, en az tütün ürünleri kadar insan sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Her iki sigara türünün de nikotin ve kanserojen madde içerdiğine değinen Hülür, vatandaşların ALO 171’i arayarak ve internet yoluyla polikliniklerden randevu alabileceklerini duyurdu.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ
ANTALYA’daki sigara bırakma polikliniklerini ise şöyle sıraladı: “Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, Kepez Devlet Hastanesi, Kepez Sağlıklı Hayat Merkezi, Konyaaltı Sağlıklı Hayat Merkezi, Şehit Dr. Atilla Nizam Sağlıklı Hayat Merkezi, Alanya Sağlıklı Yaşam Merkezi, Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başkent Üniversitesi Alanya Hastanesi, Kemer Devlet Hastanesi, Kumluca Devlet Hastanesi ve Manavgat Devlet Hastanesi.”
BIRAKMAK İÇİN 12 BİN BAŞVURU
2019 yılında sigara bırakma polikliniklerine 12 bine yakın başvuru geldiğini aktaran Hülür, bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili şöyle bilgi verdi: “Başvuran arasından 2 bin 516 kişi farmakolojik tedavi ile, 562 kişi de danışmanlık hizmetiyle toplam 3 bin 78 kişi sigarayı bıraktı. Sigara bırakma polikliniklerine tedavide kullanılmak üzere 21 bin 703 kutu ilaç ücretsiz olarak dağıtıldı.”