Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - DEVLET Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, Salı Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısında iş adamlarına yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi.
Salı Grubu'nun haftalık toplantısı, grup başkanı Muharrem Koç yönetiminde, Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'nde (ATİK) gerçekleştirildi. Toplantıya, DSİ Antalya 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun konuk oldu. DSİ'nin 1954'ten bu yana Türkiye'de su taşkınlarıyla mücadele eden, gölet, baraj, sulama ve hidroelektrik santrali tesisleri yapan bir kurum olduğunu belirten Coşkun, DSİ'nin Antalya bölgesindeki yatırımlarını sunum yaparak anlattı.
Bölge olarak 20 bin 909 kilometrekarelik bir alanda hizmet ürettiklerini aktaran Hayrullah Coşkun, "Bölgede 2 milyon 688 bin nüfus var. Ortalama yağışımız 785 milimetre. Türkiye'nin yağış ortalamasının üzerinde. Antalya DSİ Bölge Müdürlüğü, tek ile hizmet ediyor. Bu bizim için avantaj. 656 personelimiz var. 140'ı mühendis. Elmalı ve Finike'de şube müdürlüğümüz var. Manavgat, Serik ve Dim'de ise başmühendisliklerimiz var. Toplamda 244 ana ve yardımcı ekipmanımız mevcut. 284 milyon TL olan 2016 yılı yatırım bütçemizin yaklaşık 244 milyonunu harcadık" dedi.
ANTALYA'NIN SU KAYNAKLARI
Antalya'nın toprak ve su kaynakları hakkında da bilgiler paylaşan Coşkun, Batı Akdeniz ile Doğu Akdeniz havzasının Antalya'nın su kaynakları olduğuna değindi. Antalya'nın yer üstü su potansiyelinin 15 milyar 118 milyon metreküp olduğunu vurgulayan Coşkun, “Enerji bazında kurulu güç olarak 1424 megavatlık bir potansiyel bölge sınırları içerisinde bulunuyor. DSİ kriterlerine göre teknik olarak sulanabilir arazi 2 milyon 74 bin dekar. Bunun yüzde 72'sine denk gelen 1 milyon 500 bin dekarını sulamaya açtık. Geri kalan kısımlar da yatırım aşamasında" diye konuştu.
DSİ Antalya 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, içme ve kullanma suyu olarak Antalya, Alanya, Gazipaşa, Serik ve Aksu'daki tesislerle 166 milyon suyu kullanıma tahsis ettiklerini kaydetti. Doluluk oranlarında, kuraklığa rağmen sıkıntı olmadığını ifade eden Coşkun, şöyle konuştu:
"İşletmedeki tesislerimizde 15 barajımız var. Barajlarla 275 bin dekar alanı suluyoruz. 22 HES projesi bulunuyor. 16 gölet ile 48 bin 408 dekarı suluyoruz. 25 sulama birliğimiz var. 11 yerüstü kooperatifi, 27 yeraltı kooperatifi, 3 belediyeye ait sulama var. 129 taşkın koruma projemiz var. Bunlarla 264'ü yerleşim yeri ve yaklaşık 500 dekarı korumuşuz."
'EXPO SU ALTINDA KALABİLİRDİ'
DSİ Antalya 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, Aksu Çayı'nın toplulaştırma ve kamulaştırılarak taşkın koruma projesinin gerçekleştirildiğini söyledi. Bunun da Expo 2016 Antalya'nın sayesinde yapıldığına değinen Coşkun, "Aksu çayı çok önemli. Çünkü taşkınlarda Antalya-Alanya karayolu kapanıyordu. Ulaşıma engel oluyor ve yöre çiftçisi ciddi manada mağdur oluyordu. O nedenle Aksu Çayı Taşkın Koruma Projesi'ni gerçekleştirdik. Projeyle, 105 bin 750 dekar sahayı taşkından koruyacağız. İhale edildiğinde 124 milyonluk bir projeydi. Bu projenin en büyük faydasını Expo 2016 gördü. Çünkü bir taşkın sırasında Expo 2016 alanı su altında kalabilirdi."
Coşkun, Bakanlığın 1071 gölet projesi kapsamında Antalya'da 18 gölet ve sulama tesisinin yapılacağını, böylece 86 bin 100 dekar arazinin sulanacağını sözlerine ekledi. Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, katkılarından dolayı Hayrullah Coşkun'a plaket takdim ederek teşekkür etti.
FOTOĞRAFLI