Güncelleme Tarihi:
Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kaş'ta üreticilere 'tuta absuluta' (domates güvesi) mücadele eğitimi verildi
Çavdır Mahallesi'ndeki eğitim semineri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Batı Antalya İhracatçılar Birliği (BAİB), Kaş Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Antalya Şubesi işbirliğiyle düzenlendi. Toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Kaş Tarım ve Orman Şube Müdürü Gükhan Göktaş, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, BAİB Yönetim kurulu üyesi Ali Uslu, zirai ilaç bayileri, tarım danışmaları, ziraat mühendisleri ve yaklaşık 120 üretici katıldı.
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, tuta nedeniyle domates üreticisinin mağdur olduğunu kaydetti. . Sezonun yaklaşık iki ay önce kapandığını vurgulayan Süer, "Üretici, tutadan kurtulmanın yolunu seradaki ürünü sökmek olarak buldu. İki duvar arasında kaldı domates üreticisi. Tuta zararlısı için ilaç yapılsa kalıntı çıkıyor. Ürün geri geliyor veya alıcı bulamıyor. Kınık Ovası'nda yetişen Türkiye'nin en kaliteli domatesi ihraç edilemedi. Bu sorun çözülmeli" dedi.
AVRUPA'DAN TÜRKİYE'YE GELDİ
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen ise Türkiye'de 10 yıldır domates üreticisinin tuta ile mücadele ettiğini söyledi. Domates ihracatına engel olan tuta zararlısının Güney Afrika'dan Avrupa'ya, 2010 yılında da Türkiye'ye geldiğini kaydeden Şen, "Tuta 14 derece sıcaklıkta 72 günde, 27 derece sıcaklıkta 24 günde evresini tamamlıyor. Yılda 4 kez yumurtluyor ve her defasında 250 yumurta bırakıyor. Tuta zararlısı ile mücadele ilaçla değil, biyolojik mücadele yöntemi ile yapılmalı" dedi.
İLAÇLI MÜCADELE ÇÖZÜM DEĞİL
Üreticilere seraya dikilecek domates fidesinde tuta olmadığından emin olunmasını isteyen Mehmet Şen, "Dikim öncesi seralara giriş kapılarını çift yapın. Giriş kapılarını ve havalandırma pencerelerini tül perdeyle kapatın. Dikim sonrası enfekte olmuş sera atıklarını sera içinden hemen çıkarın ve imha edin. Sera içinde ilaç yerine feroman, ışık ve yapışkan tuzaklar kullanın. Kısacası tuta ile mücadele etmek isteyen üreticimiz, serasını dış dünyaya kapatacak. Bunlar yapılmadığı takdirde, ilaçla mücadele etseniz dahi komşunuzun serasında tuta varsa yine hemen seranıza tuta zararlısı girecek. İlaçlı mücadeleyle başa çıkamayız" dedi.
KİMYASAL DEĞİL BİYOLOJİK MÜCADELE
Mehmet Şen, tuta yumurtalarını yiyen 'nezi' adlı faydalı böceklerin kullanılmasını istedi. Bu faydalı böceklerin Türkiye'de yeterince bulunmadığını kaydeden Şen, "İthal edilebilir veya edilecektir. Bu böceği kullanan üreticiler, dekar başına 400 lira devlet desteği alabilir. Ancak bu böcekleri kullanırken çok dikkatli olun. Bu böcekler kullanılırken serada tuta zararlısı yoksa, ürüne zarar verir. Tuta ile mücadele kimyasal değil, biyolojik olmalı. Tüm domates seralarında ortak yapılmalı. O zaman ne ürün kaybı olur; ne de ihracatta sıkıntı yaşanır. Bunu yaptığımız takdirde üretici ve ülkemiz kazanacaktır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI