Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’da bazı semt pazarlarında sebze-meyve fiyatlarının fahiş biçimde artırılmasına ziraat odalarından tepki gelmeye devam ediyor. Çiftçinin zor bir dönemden geçtiğini, yaşanan sıkıntıların aşılması için Antalya ziraat odaları olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) özel bir rapor sunduklarını kaydeden Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Semt pazarında kilogramı 30 TL’ye domates satanlar varmış. Bunun adı fırsatçılık. Çiftçi gerçekten 30 TL’ye domates satsa uçak alır, seraya uçakla gider” dedi.
TÜKETİCİ DE BİZ DE ŞOKTAYIZ
Fahiş fiyatlandırmaların tüketiciyi yanlış bir algıya yönelttiğini belirten Alp, “Şu anda en yüksek fiyata satılan domatesin kilogramı 5,5 TL. Nasıl oluyor da semt pazarında 30-35 TL’ye etiket yazıyorlar, anlam veremiyorum. Üretici serasını sökerken ‘Ürünüm para eder mi? Maliyeti mi karşılayabilir miyim?’ diye kara kara düşünüyor. Ama gazeteyi bir açıyoruz 30 TL’ye domates var. Biz de şoktayız, tüketici de” diye konuştu.
GİDERLER YÜKSELİYOR
TBMM’ye sunulan rapor içeriğinde tüm olumsuzlukların ele alındığını, Antalyalı çiftçinin beklentilerinin kapsamlı biçimde anlatıldığını kaydeden Alp, şöyle devam etti: “Girdilerimiz gerçekten çok yükseldi. Özellikle elektrik bedelleri ile ilgili beklentilerimizi paylaştık. Üreticimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanıyor. Bu nedenle elektrikte birim fiyatlarının düşürülmesini, aylık faturalandırma yerine hasat döneminde ödeme talep edilmesi gerektiğini vurguladık.”
KREDİ BORCU ERTELENSİN
Tarımsal kredi borçları konusunda da ciddi sıkıntılar yaşandığını savunan Alp, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçi kredi borcunu başka bankaların kredisiyle kapatmak zorunda kaldı. Bu yıl da yaşanan afetler borçların ödenme imkanını tamamen 0otadan kaldırdı. Onlarca çiftçimiz uyarı yazısı aldı, birçoğuna icra işlemi başlatıldı. Biz, çiftçimizin bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini ve 5 yıl süreyle yapılandırılmasını talep ettik.”