Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - KEPEZ Belediyesi'nin, eski Dokuma Fabrikası'nın 250 dönümlük ticari alanının ortak akılla şekillendirilmesi amacıyla düzenlediği 'Fikir Proje Yarışması' sonuçlandı.
Kepez Belediyesi, 5 Ocak 1955'te temeli atılan 488 dönüm alana kurulan Dokuma İplik Fabrikası'nın 'üst kullanım hakkı 2005 yılında 49 yıllığına, dönemin belediye başkanı tarafından ihalesiz şekilde özel bir şirkete verildi. Antalya kamuoyu tarafından kabul görmeyen bu tahsis, açılan davalar sonunda iptal edildi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, iptal kararının kesinleşmesinden sonra şehrin ortak aklıyla kentin ortasındaki son büyük yeşil alan olan Dokuma'yı, Aralık 2015'te yeniden halkın kullanımına açtı.
TAPU YENİDEN ALINDI
Belediye meclis kararıyla oluşturulan Dokuma Çalışma Grubu'nun, kentin dinamikleriyle yaptığı toplantılar sonucu oluşturduğu rapor rehberliğinde 238 dönümden oluşan yeşil alan şekillendirildi.
Daha sonra Dokuma Fabrikası'nın batısındaki 250 dönümlük ticari alanın hukuki problemi de kentin ortak aklıyla çözüldü. Meclis kararıyla 15 yıl önce Dokuma arazisinin üst kullanım hakkının verildiği şirkete, ödediği para iade edilerek, Dokuma'nın tapusu yeniden alındı.
DOKUMA'NIN TİCARİ ALANINA PROJE YARIŞMASI
Başkan Hakan Tütüncü, hukuki probleminin çözülmesinden sonra Dokuma'nın ticari alanına ne yapılacağına ortak akılla belirlemek amacıyla ulusal fikir proje yarışması düzenledi. Türkiye genelinden 39 adet mimari projenin katıldığı Kepez Belediyesi Dokuma Alanı Fikir Proje Yarışması sonuçlandı. Mimar ve mühendislerden oluşan akademik jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda yarışmanın 5 eşdeğer projesi belirlendi.
Başkan Hakan Tütüncü, jürinin projelerini değerlendirdiği Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Dokuma Alanı Fikir Proje Yarışması'nda ödül olan 5 eşdeğer projeyi açıkladı. Belediyenin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan toplantıya Jüri Başkanı Osman Aydın, Dokuma AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Demir ile Belediye Başkan Yardımcısı Sebahat Adanır da katıldı.
2014 mahalli seçimlerinden sonra Dokuma Fabrikası'nın kapılarını halka açılmasına yönelik çalışma başlattıklarını anımsatan Başkan Tütüncü, "Mevcut binaları yıkmamak, yeşil dokuyu tahrip etmemek ve yeni yapılaşma yapmamaktı. Dokuma'nın park kısmını, Antalyalıların kullanımına açtık. Gözden çıkarılmış, Antalya'da tamamıyla hatırası silinmeye çalışılmış bir araziyi biz tekrar hayatın merkezine dâhil ettik" dedi.
Başkan Hakan Tütüncü, bazı kesimlerin Dokuma'nın ticari alanıyla ilgili halk arasında çeşitli rivayetler dolaştırıldığını hatırlatarak, şunları ifade etti:
"Dediler ki, yeşil alan halkın kullanımına açılarak kurtarıldı ama ticari kısımla alakalı farklı bir düşünceleri var. Biz ise suyu bulandırma hareketlerine karşın her defa şu cevabı verdik: Dokuma'nın ticari alanıyla alakalı devam eden tazminat davalarını neticelendireceğiz ve burayı da ortak aklın yol göstericiliğinde planlayacağız. Bu vaadimizi güçlendirecek adımları da peşi sıra atmaya başladık. 2017'te tazminat davasıyla ilgili görüşmeler neticesinde, belediye meclisimiz konuyu kamuoyu önünde tartışarak bir karar aldı. Anlaşma zeminin neticesinde 2017'nin sonunda Dokuma'nın ticari alanının hukuki problemini çözdük. 250 bin m2'lik nitelikli, kıymetli bir arazi artık Antalyalıların olmuştu. Tapunun üzerindeki şerhler tamamen kaldırılmış, tapu Kepez Belediyesi geçmişti."
'DOKUMA ANTALYALILARINDIR'
Dokuma arazisinin çok kıymetli ve şehir merkezinde boş kalmış nadir arazilerden olduğunu kaydeden Başkan Hakan Tütüncü, "Bu arazi Antalyalılarındır. Her ne kadar mülkiyeti neredeyse tamamı Kepez Belediyesi'ne ait bir ticari şirkete ait olsa da burası Antalyalıların hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu düşünce ile hareket ederek hukuki problemini çözdüğümüz ticari alanı nasıl Antalya'ya kazandıralım, nasıl işlevlendirelim bununla ilgili söz verdiğimiz gibi ortak aklı harekete geçirmeye başladık. Birinci aşama proje yarışmasıydı" dedi.
5 PROJE BELİRLENDİ
Türkiye'deki bütün mimarların katılabileceği bir proje yarışması yaptıklarını ifade eden Hakan Tütüncü, "Yarışmaya 39 proje katıldı. Jüri üyelerimiz 2 hafta süren titiz bir incelemenin neticesinde 39 proje içerisinden eşdeğer 5 projeyi seçti. Biz bu yarışmada 1. 2. ve 3. seçmiyoruz, yarışmada eş değer 5 proje seçeceğimizi ifade etmiştik. Jürinin oylarıyla 5 eşdeğer proje belirledik" dedi.
TİCARİ ALANDA NE YAPILACAĞINA ORTAK AKIL KARAR VERECEK
Başkan Hakan Tütüncü, ticari alanda bundan sonra ne olacak sorusuna da şu cevabı verdi:
"Birlikte beraberce, bütün şehir olarak bunları konuşarak ticari alanı Antalya'ya kazandırmak temel hedefimiz. Bütün şehirle el birliği ve gönül birliği ile ticari alanı da şekillendireceğiz. Proje yarışmaları, projeler üzerinde çok sesli bir tartışma ortamının oluşturulması ve şehrin bütün dinamikleri Dokuma'nın geleceğinin konuşulması eminim ki bize çok doğru yerlere götürecek. Günün birinde Dokuma'nın Antalya'ya hayat veren, Dokuma'ya cazibe kazandıran, çevresine ekonomik değer kazandıran önemli bir yaşam alanı olması en önemli hedefimiz."
Başkan Tütüncü, önümüzdeki günlerde düzenleyecekleri bir törenle 5 eşdeğer projenin ekibine ödüllerini vereceklerini ve projeleri sergileyeceklerini sözlerine ekledi.
Dokuma Alanı Fikir Proje Yarışması'nda ödül alan her bir eş değer proje sahibine 30 bin TL olmak üzered toplam 150 bin TL ödül verilecek.
---KUTU---
ÖDÜL ALAN PROJELER
1- AO6 sıra nolu proje, ekip başı Alper Gülle(Mimar) Ekip; Begüm Soyek(Mimar) Hakan Canbaz(Pey.Mim), Serpil F. Bahceci Ertürk(Mimar), Alper Gökçay(Şehir PL), yardımcılar İsmail İşcan(Mim ÖĞ) Mutlu Tevke(Mim.Öğ) Serim Aygen Kiştin (Mim.Öğ) Yeşim Kaya(Mim.Öğ)
2- A23 sıra nolu proje, ekip başı Mehmet Cemil Aktaş(Peyz.Mim) ekip Pınar K. Aktaş(Mimar) Ekin Şeker(Pey.Mim) Özge Uysal Sögüt (Şeh.PL) yardımcılar Okan Mutlu Akpınar(Pey Mim), Hüseyin H. Kezer(Mimar) danışmanlar Mustafa Artar(Pey.Mim) Nergis Aşar(Pey.Mim) Ahmet Demirel(Ziraat Müh.) Süleyman Yıldız(Mimar), Rıfat Yılmaz (Mimar), Burcu Sevinç (mimar)
3-A27 sıra nolu proje, ekip başı M. Orkun Özüer (Mimar), ekip Kerem Çınar(Mimar)Görkem R.Evkaya (Mimar)Evrim Araman(Pey.Mimar) Neslihan Ulusoy (Şeh.PL)
4- A28 sıra nolu proje, ekip başı Elif Özgür Koltukoğlu(Mimar), ekip Damla E. Öziş(Şeh.PL) Bilge Aydın(Pey.Mim), Göktuğ Dedeoğlu(Y.Mimar)Anıl Salar (Mimar)Serkan Çekiç(Mimar),Danışmanlar Burak Koltukoğlu(Y.İçmimar), Erdem Güven(Mimar), Maya Türkmen Numan(Mimar)
5- A32 sıra nolu proje, ekip başı Rıfat Yılmaz(mimar), ekip Süleyman Yıldız(Mimar)Burcu Sevinç(Mimar) Başak İnce Kara(Ş.PL) Nergis Aşar(Pey.Mim), yardımcılar Zeynep Ergan(Mimar) Yasemin Sevinç(Çevre Müh), Danışmanlar Cemil Aktaş(Pey.Mim)Pınar K. Aktaş(Mimar), Ekin Şeker(Pey.Mim)
FOTOĞRAFLI