Dokuma, 38 milyona Antalya'nın olacak

Güncelleme Tarihi:

Dokuma, 38 milyona Antalyanın olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2017 15:00

Dokuma, 38 milyona Antalya'nın olacak

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - KEPEZ Belediye Meclisi, Dokuma Fabrikası için tarihi bir karar verdi. Hollanda firması TurkMall, 12 yıl önce sözleşme kapsamında ödedikleri paranın iade edilmesi durumunda Dokuma'dan vazgeçeceğini bildirdi. Belediye Meclisi, oy birliğiyle 38 milyon 975 liranın ödenmesine karar verdi.

Kepez Belediye Meclisi, Dokuma için olağanüstü toplandı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün öncülüğünde meclis, tarihi bir karara imza attı. Antalya tarihinin simgelerinden İplikli ve Pamuklu Dokuma Fabrikası, 1950'li yıllarda Antalya'daki açlık ve işsizlik sorununu çözmek için kuruldu. Yarım asrı aşkın bir süre faaliyet gösteren tesiste üretim, 2003 yılında durdu. Cumhuriyetin ilk yıllarının mimari ve peyzaj anlayışıyla inşa edilen, Alman teknolojisiyle kurulan fabrikada, NATO ve Türk Silahlı Kuvvetleri için üniforma üretimi yapıldı. Özelleştirilmek istenen fabrika, kamuoyunun baskısıyla Kepez Belediyesi'ne devredildi. Belediye ise alanı 2005 yılında 49 yıllığına MDC TurkMall adlı Hollanda firmasına tahsis etti. Bu karar üzerine sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Dokuma Çalışma Grubu ve siyasi partiler, dokuma fabrikasının tahsisinin iptali ve fabrika binalarının yıkımının engellemesi için dava açtı. Dava süreci devam ederken Dokuma Fabrikası alanıyla ilgili tarihi bir gelişme yaşandı.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, yaşanan gelişmeyi meclis üyelerine aktarmak ve Dokuma'nın geleceği için meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı. Süreç hakkında bilgi veren Tütüncü, Dokuma'nın 2005 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından belediyeye devredildiğini hatırlattı. O dönemki Kepez Belediyesi yönetiminin alanın alışveriş merkezi yapılmasına yönelik adım attığını ifade eden Başkan Tütüncü, sözleşmenin iptali için dava açıldığını vurguladı. 2009 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dokuma'nın halka açılması yönünde hukuki probleminin çözülmesine yönelik çalışma yapılmasını istediği anlatan Hakan Tütüncü, şöyle devam etti:

"İlk yaptığım iş yerel mahkemede görülen davaların neticelendirilmesi idi. Bu davalar kısa sürede tamamlandı. Bu kararlar o zaman belediyenin aleyhine olmakla beraber, halkın yararınaydı. Netice itibariyle 2012 yılında malum sözleşme ortadan hukuken kaldırıldı. Sözleşme yoktu ve Dokuma Antalyalıların olmuştu. Ama ortada önemli bir problem daha vardı. Üst kullanım hakkını ortadan kaldırmamız gerekiyordu. Şirkete bir ihtarname çekerek bunları kaldırılmasını talep ettik. Onlar da alacaklarına yönelik ihtarname çekti. 'İstedikleri parayı ödememiz mümkün değil' dedik. 2013 yılında tapu tescil davası açtık. 2014 yılında şirket 'şu kadar alacağımız var' diyerek dava açtı. Dava şu anda bilirkişide, ne zaman biteceğini bilmiyoruz."

12 YIL ÖNCE YAPILAN SÖZLEŞMEDEKİ RAKAM ÖDENECEK

Kısa süre önce, şirketin bir anlaşma zemini bulmak istediğini belirterek kendilerine başvurduğunu anlatan Tütüncü, "2 aylık bir müzakere süreci oldu. Görüşmeler tamamlandı. Şirkete, 2005 yılında yatırdığı parayı iade etme durumunda bu işi bitirme noktasına getirdik. Karlı bir iş oldu. 12 yıl evvel yapılan sözleşmeye dayalı ödenen paranın aynen iadesi söz konusu. Yargıdan bundan daha iyi bir karar çıkmazdı. Gelinen noktanın kamu açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Şirketten müsaade istedik ve konuyu belediye meclisine getirdik. Şirket 15 Aralık'a bu işin çözülmesini istiyor" diye konuştu.

14 MİLYON PARAYA İHTİYAÇ VAR

Firmaya dolar üzerinden hesaplandığında 38 milyon 975 bin lira ödenmesi gerektiğini kaydeden Hakan Tütüncü, "Bu paranın 29 milyon 767 bin lirası kurulan Dokuma Anonim Şirketi'nin kasasında duruyor. Biz geriye kalan 9 milyon 207 bin lirayı ödeyerek davadan kurtulacağız. Ayrıca şirket o dönem inşaat harcı için belediyeye 4 milyon lira ödeme yapmış. Bu parayı da geri vermek durumundayız. Totalde 14 milyon 48 bin lira ödediğimiz de bütün bu yük ve sıkıntılardan ebediyen kurtulacağız. O zaman Dokuma'nın tamamının halkın olduğuna yönelik tereddüt kalmayacak" dedi.

ANLAŞMA OLMAZSA ÖDENECEK RAKAM 100 MİLYONUN ÜZERİNDE

Başkan Tütüncü, sulhname yönüne gitmedikleri takdirde davanın bugün sonuçlanması durumunda bile ödemeleri gereken paranın 100 milyon liranın üzerine çıkacağını anlattı.

SULH ANTALYA'NIN YARARI

Dokuma Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Ak Partili meclis üyesi Serhat Demir ise meclise bilgi verdi. Şirketin ilk olarak 369 milyon 768 bin lira tazminat talep ettiğini kaydeden Demir, "Bunun içine kazanacakları karı koymuşlardı. Bunu kabul etmedik. İrtibatı kestik ve konunun yargıda devam etmesini istedik. Üst hakkın kaldırılması için dava açtık. Onlar da talepleri doğrultusunda dava açtı. Davada herhangi bir tazminat talebi yoktu. Bizden 61 milyon 928 bin lira talep etti. Mahkeme iki davayı birleştirdi. Yargılama devam ediyor. Dosya bilirkişide. Sulh yolunun Antalya'nın yararına olduğu bizde hasıl oldu" dedi.

BELEDİYENİN YILLIK BÜTÇESİ KADAR KARI OLACAK

MDC TurkMall'un ödedikleri 10 milyon 620 bin doların yanı sıra 4 milyon 840 bin lira harcını bugün itibariyle talep ettiğini belirten Demir, "Davayı açarken istedikleri 61 milyon lira idi. Bugün itibariyle dolar üzerinden hesaplanacağı için bu rakam 91 milyon 477 bin lira oldu. Harç ve avukat ücretiyle bu rakam 100 milyon lirayı geçecek. Sulh halinde 38 milyon 975 lira ödersek 52 milyon lira kazancımız olacak. Şirketimizin kasasında 8 milyon dolar var. Talep ettikleri parayı ödeyebilmemiz için yaklaşık 10 milyon dolar sermaye artırımına ihtiyaç var" diye konuştu.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

CHP ve MHP grubu da gelişmeleri olumlu bulduklarını anlatan konuşmalar yaptı. Şirkete paranın ödenmesine yönelik sermaye artırımına yönelik meclis kararı oy birliği ile kabul edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!