DİLEKÇE DİYE HİKÂYE YAZMAYIN

Güncelleme Tarihi:

DİLEKÇE DİYE HİKÂYE YAZMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2021 09:31

Hakem heyetlerine şikâyet dilekçelerinizi oluştururken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Dikkat etmediğiniz takdirde haklı olmanıza rağmen dosyalarınız ret alabilir.

Haberin Devamı

HAKEM heyetleri haklı olmanıza rağmen bazı dosyaları reddetmek zorunda kalıyor. Siz de yeniden dosya oluşturuyorsunuz ve yeniden müracaatta bulunuyorsunuz. Bu da hakem heyetlerinin işlerini daha da yoğunlaştırıyor, sizin için de sürecin uzamasına neden oluyor.

 SÜREÇ DOĞRU YÖNETİLMELİ

Çok basit belli başlı dosyalar var. Bu detaylara dikkat etmenizi isteyeceğim. Hakem heyetlerine dilekçelerinizi oluştururken bu doğrultuda ilerlerseniz mağdur olmazsınız. Ayrıca heyetlerin işleri kolaylaşır, kamu kurumları gereksiz evrak ve maliyet yükü ile karşı karşıya kalmaz.

HANGİ GEREKÇELERLE DOSYALAR REDDEDİLİR?

1-Muhatap taraf olmadığından dolayı ret diye bir gerekçe var. Problem X ve Y kişileri arasında yaşanıyor. Müracaatı ise Z kişisi oluşturuyor.

2-Dosyada belge eksiliğinden ret. Vatandaş bir beyanda bulunuyor, bu beyanını destekleyecek belgeleri dosyaya eklemiyor. Dolayısıyla beyan ile ilintili dosyada herhangi bir şey bulunamadığından dolayı yine ret.

Haberin Devamı

3-Beyan ile belgelerin uyuşmazlığından dolayı ret. “Ben Ali Rıza’dan 10 bin liralık kömür aldım, bana kömürümü getirmedi. 10 bin liranın iadesini talep ediyorum” diyor. Ek olarak sunulan belgeye bakıyorsunuz 3 bin 800 TL artı KDV ile kesilmiş bir bedel durumu söz konusu.

4-Uyuşmazlık bedel belirsizliğinden dolayı ret. Bedelin ne olduğu belli değil, bununla ilgili belge ibrazı yok, aynı zamanda beyan da yok.

5-Husumet yokluğunda ret. Ulusal tanınmış ‘A’ firmasının sitesinden ‘B’ mağazasından alışveriş yapıyorsunuz. Sorun çıktığında direkt siz ‘A’ sitesini şikâyet ediyorsunuz. ‘A’ şirketi de diyor ki, “Biz bu ayakkabıyı satmadık, o ayakkabıyı Rüstem sattı, gitsin Rüstem’i şikâyet etsin” diyor.

6-Derdini anlatmamaktan dolayı ret.

7-Adres belirsizliğinden dolayı ret. Şikâyet ettiğiniz firmanın mevcut bulunduğu adres, isim bilgileri, mümkünse vergi numarası… Yani heyetin işini kolaylaştıracak her şeyi mutlaka dosyanıza yazın.

8-Hatalı dilekçeden dolayı ret. Dilekçede gerçekten ne olduğu anlaşılmıyor. Problemin ne olduğu anlaşılmıyor. Yani dilekçe değil bir hikâye, roman gibi.

Haberin Devamı

9-Dilekçelerinizi avukat veya tüketici derneklerine yazdırmanızda çok büyük fayda var. Hakem heyetlerinde alınan kararlar mahkeme kararları gibi geçerlidir. Doğru bir dilekçe itiraz sonucu tüketici mahkemelerinde itiraz olunduğunda size çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Aksi takdirde tüketici mahkemeleri nihai sonuçtur. Yani itiraz etmeniz veya bir üst mahkemeye taşımanız mümkün değildir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!