DESTEK ARTSIN ÜRETİM KATLANSIN

Güncelleme Tarihi:

DESTEK ARTSIN ÜRETİM KATLANSIN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2019 11:28

Ankara’da yapılacak Tarım Şurası öncesinde Hürriyet’e konuşan Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Üreticinin beklentileri karşılanırsa üretim kapasitemiz katlanır” dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA’da tarım sektörünün tüm dinamikleri, Ankara’da düzenlenecek olan Tarım Şurası öncesinde özel bir toplantıda bir araya geldi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başkanlığında yapılan toplantıya Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), meslek odaları, üniversite temsilcileri ve çeşitli bölgelerden çiftçiler katıldı. ‘Bitkisel üretim’, ‘örtü altı üretim’, ‘hayvansal üretim’, ‘gıda üretimi’, ‘orman ve mera yönetimi’ ile ‘su kaynakları yönetimi’ olmak üzere 7 ayrı ana başlığın görüşüldüğü toplantıda, sektörün geleceğiyle ilgili konular, yaşanan sorunlar ve çözüme yönelik öneriler ön plana çıktı.


RAPOR BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ
Toplantıda gündeme gelen tüm konuları ve çıkan sonuçları rapor haline getirdiklerini aktaran Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, toplantılarda katılımcıların sunduğu görüşleri Ankara’da yapılacak Şura’da konuşulmak üzere Tarım Bakanlığı’na gönderdiklerini söyledi. Özen, “Yapılacak Tarım Şurası’na Antalya olarak büyük katkı sunmayı hedefliyoruz. Tarımın her kesimini dinleyerek kapsamlı bir toplantı yaptık. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde şura için açılan öneri bölümüne de herkes görüşlerini ve taleplerini yazabilir” dedi.

Haberin Devamı


YENİ PAZAR VE SÜBVANSİYON
Toplantıda sulamadan fideciliğe, girdi fiyatlarından yeni pazar arayışına sektörün bütün sıkıntılarının gündeme geldiğini belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Antalya çiftçisinin yeni pazarlarla önünün açılması ve çiftçinin artan üretim maliyetlerine karşı devlet tarafından sübvanse edilmesi talepleri toplantının ana gündemini oluşturdu. Antalya birinci kalite ürün yetiştirilebilen bir bölge. Ama sektörün tıkandığı konularda destek verilmezse sürdürülebilir tarım yapma şansımız yok. Taleplere kulak verilip önlem alınmazsa 3–4 sene sonra tarımda çalıştırılacak işçi bulamayacağız. Tarım ve hayvancılığın devam etmesi için önlem alınmasını istedik” dedi.


ÜRETİMDE PLANLAMA ŞART
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Vural Şahin ise toplantıda dile getirdikleri öncelikli konuları şöyle sıraladı: “Sektörün temel ihtiyaçlarının girdi maliyetlerinin düşürülmesi, ihracat pazarlarının artırılması ve üretim planlaması olduğunu söyledik. Kontrolsüz üretimden vazgeçilip tarımda planlı üretime geçilmesi talebini ilettik. Kışın tüketicinin, yazın üreticinin feryadının olduğu bir ortamda üretim sürsün diye uğraşıyoruz. Tarım sektörünün tüm paydaşlarının düşük faizli tarım kredisinden yararlanabilmesi gerektiğini söyledik. Türki cumhuriyetlerdeki üretim alanlarının çok hızlı büyümesi nedeniyle pazarımız olan Rusya’yı gelecekte kaybedebileceğimiz gündeme geldi. Gelecekte kuraklık yaşanma riskine karşı Antalya’da alınması gereken önlemler de konuşuldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!