DEREKÖY’DE OCAK ENDİŞESİ

Güncelleme Tarihi:

DEREKÖY’DE OCAK ENDİŞESİ
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2020 10:31

Antalya Korkuteli ilçesi Dereköy Mahallesi'nde açılması planlanan kömür ocağı, mahalle sakinlerini tepkisini çekti.

Haberin Devamı

ANTALYA’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Yayla mevkii ve Varsak Yaylası’nın bulunduğu bölgede açılacağı söylenen linyit ocağı bölge halkının tepkisini çekmeye devam ediyor. Daha önce eylem yapan bölge halkı itirazlarını resmileştirerek Korkuteli Kaymakamlığı’na 356 kişinin imzaladığı itiraz dilekçesini sundu. Dilekçeler Antalya Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne de gönderildi.

TARIM ARAZİLERİ VE ARDIÇLAR
Dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Açılmak istenen kömür madeni, Dereköy’ün en önemli su kaynağı olan Korkuteli Çayı’na, barajına ve onları besleyen Menevşelik su kaynağına, üretim potansiyeline ve tozuyla insan sağlığına zarar gereceğinden sürecin sonlandırılmasını istiyoruz. Bin 800 rakımlı Dereköy Dağı, ardıç ormanları ve çamlıklarla kaplıdır. Köydeki 11 bin dönüm tarım arazisinin bin 500 dönümü kömür madeni açılması istenen alandadır. Bölgenin ana geçim kaynağı olan tarım arazilerinin tam ortasına açılacak kömür madeni üretimin üstüne toz cehennemi olarak çökecek ve bitki örtüsü zarar görecek.”

Haberin Devamı

GEÇMİŞTE SUSUZLUĞU YAŞADIK
“Antalya’nın diğer bölgelerindeki su kaynaklarını da besleyen Söğüt Gölü’nün kuruduğu dönemde Korkuteli susuzluğu yaşadı. Bu nedenle Korkuteli Barajı yapıldı. Şimdi bu baraja getiren dereleri korumak zorundayız. Dereköy’de bazı çiftçilerimizden 10 yıl süreyle toplamda 50 dönüm civarında tarım arazisi kiralandı.Tarlasını satmak ya da kiralamak istemeyen köylülere de ‘Eğer satmazsanız kamulaştırılır’ deniyor. Ama biz köyümüzde kömür madenciliği yapılmasını istemiyoruz.”

KÖMÜR İÇİN SONDAJ YAPILDI
Bölgeye bir heyetin gelerek inceleme yaptığını ardından da sondaj çalışmalarının başladığını vurgulayan Dereköy Muhtarı Taner Yaşa, “Yaylada, üzerinde 5 metre toprak olan açık maden ocağı işletileceği söyleniyor. Bu sene de yer kiralamaya başladılar. Bazı köylüler yerlerini verdi, bazıları ise vermek istemiyor. Sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar bölgeye gelerek bu ocağın köydeki üretime zarar vereceğini söyledi. Ama neticesi ne olur bilemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KÖYLÜDEN ARAZİ TOPLANIYOR
Bölgede Hazine arazisi olmadığını vurgulayan Muhtar Yaşa, “Buradaki arazilerin tamamı şahısların. Maden ocağı için hız kesmeden çalışmalara devam eden şirket ÇED raporu başvurusu yapmadan önce bu arazileri toplamaya çalışıyor. Köydeki arazileri toplamak için şimdiye kadar ödedikleri miktar 2 milyonu buldu. İlçede görev yapan hukukçular izale-i şuyu davası açmamız gerektiğini söyledi. Halk kendi kendini zor geçindirdiği için henüz dava açamadık” diye konuştu.

TAHRİBATIN TELAFİSİ YOK
Kömür ocağını işletecek firmanın, iş bittikten sonra tarlaları eskisinden daha güzel hale getireceği sözü verdiğini belirten muhtar, “Yetkililere ‘Toprak en fazla ne kadar incelir?’ diye sorduğumuzda ‘35 metre’ cevabını aldık. Verimli topraklarda böyle bir tahribatın telafisi olmaz. Bin 200 civarındaki köy nüfusunun neredeyse tamamı tarımdan ekmek yiyor. Ağırlıklı olarak açık alanda ekim yapılıyor. Domates seraları da yeni yeni kurulmaya başladı. Kayısı, şeftali, kiraz ve erik üretimiyle meşhur olan yayladaki 2 köyden günlük 2-3 tır ihracata ürün gider” şeklinde bilgi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!