Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Korkuteli ilçesindeki Dereköy Yaylası’nda Turkuaz Linyit Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin başvurusuyla yaklaşık 41 hektarlık alana kurulması planlanan kömür ocağı için Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararını iptal etti. Köy halkından 130 kişi ve Dereköy Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin bölgede kömür ocağı yapılmasına karşı açtıkları davada mahkeme, planlanan sahanın arkeolojik sit alanı ve verimli tarım arazisi olmasını gerekçe göstererek açan Dereköy Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve 130 çevre sakinin yıllardır süren mücadelesi zaferle sonuçlandı.
BU KEZ NİHAİ KARAR ÇIKTI
Geçtiğimiz günlerde kömür ocağı başvuru sürecinde mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan dava avukatı Tuncay Koç, “Yürütmeyi durdurma geçici bir karardı. Bu kez nihai olarak iptal kararı çıktı. Dereköy için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına ilişkin olarak yapılan keşif ve duruşma sonunda mahkeme, kararın iptaline karar verdi. Gerekçe olarak, bilirkişi raporunda eksiklikler belirtildi. Maden sahasının arasındaki alanın tarım bölgesi ve arkeolojik sit alanı olması, yeraltı suları ile ilgili yeterli çalışma olmaması ve alınacak önlemlerin yetersiz olması gerekçe gösterildi.”
BİRİNCİ SINIF TARIM SAHASI
Dereköy’ün verimli toprak topraklarına sahip bir bölge olmasının önemine değinen Tuncay Koç, gelecekte tarım üretiminin sürdürülebilmesi için böyle özellikli arazilerin hasar bırakan, yanlış uygulamalarla yok edilmemesi için mücadele ettiklerini vurguladı. Koç, şunları söyledi: “Her şeyden önce saha, birinci sınıf tarım sahasıdır. Böyle bir alana kömür ocağı izni vermek, ülkenin bir tarım ve enerji politikası olmadığının göstergesidir. Korkuteli Dereköy gibi bir yere maden ocağı açılamaz.”