Güncelleme Tarihi:
BİR evi beğenip kiralamak istiyorsunuz. Ev sahibi veya aracı firma ile oturup sözleşme imzalıyor, maddelerde anlaşıyorsunuz.
*
Evdeki oluşacak veya kira aksamalarından doğacak zararlar için ev sahibine iki depozito karşılığı 850 Euro veriyor ve anahtarınızı alıyorsunuz.
*
Gel zaman git zaman evden çıkma zamanınız geliyor. Ev sahibini veya aracı firmayı çağırarak evi boşaltınız, eksik gedik, yıkık veya tamirat gerekecek bir durum olmadığını da gösterdiniz.
*
Evin anahtarını da teslim edip tutanak imzalayarak evi terk ettiniz. Buraya kadar her şey güzel.
*
Evde 8 yıl oturdunuz, size düşen tüm asli sorumlulukları yerine getirdiniz. Sıra iki depozito karşılığı olan 850 Euro’nun iadesine geldi.
*
Depozito iadesinde nedense ev sahipleri geri ödemede isteksiz davranıyor.
*
Ev sahibi diyor ki “Evet ben senden 850 Euro depozito aldım. Ancak o zaman kur öyleydi şimdi böyle oldu. Ben sana 4 yıl önceki kurdan depozitoyu vereceğim diyor.
*
Doğal olarak kiracı bunu kabul etmiyor.
*
Çünkü depozito bir emanettir. Ev sahibi bunu istediği gibi kullansın diye verilmiyor.
*
Kanun koyucu TBK 342 gereğince depozito üç aydan fazlası alınamaz, alınırsa iade edilmek zorunda diyor.
Ayrıca ev sahibi aldığı TL, dolar veya euro cinsindeki depozitoyu bankaya yatırmak zorundadır.
*
Kiracı 850 Euro verdiyse yalnızca 850 Euro değil yasal faizini de talep edebilir.
*
TL üzerinden siz evinizi 4 yıl önce 3 bin liraya kiraya verdiniz ve 2 aylık yani 6 bin lira depozito aldınız. Kiracı 4 yıl sonra evi boşalttığında da evin kirası 9 bin lira ise siz o zaman da iki aylık kira karşılığı olan 18 bin lira geri ödemek zorundasınız.
*
“Ben senden dört yıl önce 6 bin lira aldım, dört yıl sonra ben yine 6 bin liranı veririm” mantığı hakkaniyetli olmaz.
*
Şöyle de düşünelim; size dört yıl önce emanet edilen 100 gram altını yine 100 gram altın olarak verirsiniz. Kalkıp da o günkü gram değerinden TL olarak veremezsiniz. Bu ne vicdana sığar ne de hukuki olur.