DEPOZİTO UYANIKLIĞI!

Güncelleme Tarihi:

DEPOZİTO UYANIKLIĞI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2022 09:42

Kiracı kiraladığı evin depozitosu için örneğin 850 Euro verdiyse, depozito iadesi de Euro cinsinden yapılır. Kiracı 850 Euro verdiyse yalnızca 850 Euro değil yasal faizini de talep edebilir. Depozito bir emanettir. Ev sahibi bunu istediği gibi kullansın diye verilmiyor. Ayrıca ev sahibi aldığı TL, dolar veya euro cinsindeki depozitoyu bankaya yatırmak zorundadır.

Haberin Devamı

BİR evi beğenip kiralamak istiyorsunuz. Ev sahibi veya aracı firma ile oturup sözleşme imzalıyor, maddelerde anlaşıyorsunuz.
*
Evdeki oluşacak veya kira aksamalarından doğacak zararlar için ev sahibine iki depozito karşılığı 850 Euro veriyor ve anahtarınızı alıyorsunuz.
*
Gel zaman git zaman evden çıkma zamanınız geliyor. Ev sahibini veya aracı firmayı çağırarak evi boşaltınız, eksik gedik, yıkık veya tamirat gerekecek bir durum olmadığını da gösterdiniz.
*
Evin anahtarını da teslim edip tutanak imzalayarak evi terk ettiniz. Buraya kadar her şey güzel.
*
Evde 8 yıl oturdunuz, size düşen tüm asli sorumlulukları yerine getirdiniz. Sıra iki depozito karşılığı olan 850 Euro’nun iadesine geldi.
*
Depozito iadesinde nedense ev sahipleri geri ödemede isteksiz davranıyor.
*
Ev sahibi diyor ki “Evet ben senden 850 Euro depozito aldım. Ancak o zaman kur öyleydi şimdi böyle oldu. Ben sana 4 yıl önceki kurdan depozitoyu vereceğim diyor.
*
Doğal olarak kiracı bunu kabul etmiyor.
*

Haberin Devamı

Çünkü depozito bir emanettir. Ev sahibi bunu istediği gibi kullansın diye verilmiyor.
*
Kanun koyucu TBK 342 gereğince depozito üç aydan fazlası alınamaz, alınırsa iade edilmek zorunda diyor.

Ayrıca ev sahibi aldığı TL, dolar veya euro cinsindeki depozitoyu bankaya yatırmak zorundadır.
*
Kiracı 850 Euro verdiyse yalnızca 850 Euro değil yasal faizini de talep edebilir.
*
TL üzerinden siz evinizi 4 yıl önce 3 bin liraya kiraya verdiniz ve 2 aylık yani 6 bin lira depozito aldınız. Kiracı 4 yıl sonra evi boşalttığında da evin kirası 9 bin lira ise siz o zaman da iki aylık kira karşılığı olan 18 bin lira geri ödemek zorundasınız.
*
“Ben senden dört yıl önce 6 bin lira aldım, dört yıl sonra ben yine 6 bin liranı veririm” mantığı hakkaniyetli olmaz.
*
Şöyle de düşünelim; size dört yıl önce emanet edilen 100 gram altını yine 100 gram altın olarak verirsiniz. Kalkıp da o günkü gram değerinden TL olarak veremezsiniz. Bu ne vicdana sığar ne de hukuki olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!