Güncelleme Tarihi:
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Deniz Ticaret Odası (DTO), Kaş'tan Gazipaşa'ya 650 kilometrelik sahil şeridine sahip Antalya'da kaçak çalışan su sporları işletmelerine olan savaşı kazandı.
Antalya DTO Başkanı İnanç Kendiroğlu, 2016 yılı içerisinde kaçak çalışan su sporları işletmelerini valilik ve kaymakamlıklara şikayet ederek kapattırdıklarını söyledi. Bu yıl henüz kaçaklarla karşılaşmadıklarını belirten İnanç Kendiroğlu, "Karşılaşacağımızı da düşünmüyorum. Olur da kaçak çalışan yer tespit edilirse hızla şikayeti yapılır ve kapattırılır" dedi.
Jet-ski, sürat motoru, paraşüt teknesi gibi deniz araçlarının yanı sıra banana, deniz halısı gibi su sporları ve aktivitelerini gerçekleştirmek için birtakım kanuni şartları yerine getirmenin önemini vurgulayan Kendiroğlu, şöyle dedi:
“Her sezon öncesi bakanlık tarafından valiliklere gönderilen su sporları genelgesi ve yaptırım kuralları gayet açık. Örneğin jet-ski, sürat motoru, paraşüt teknesi gibi deniz araçları, kıyıdan en az 200 metre mesafede kullanılabilir. Su üstü sporları için belirlenen alanlar şamandıralar ve bayraklar ile işaretlenerek bu alanlarda yüzmenin yasak olduğu belirtilmelidir. 'Turizm amaçlı sportif faaliyet izin belgesi' almış işletmeler tarafından yapılabileceği açık olarak vurgulanmıştır. Fakat kaçaklar, bunların hiçbirine uymuyor. Üstelik kaçak oldukları için kiracılarını sigorta da yapamıyorlar. Olası bir kazada kazazede muhatap bulamayacaktır. Bu nedenle tüm evrakını hazırlamış, devletine vergisini ödeyen işletmelerimizin yanında kaçak çalışanlara göz açtırtmayacağız."
SU ÜSTÜ SPORLARI NERELERDE YAPILAMAZ
Su üstü sporlarının, deniz trafiğinin yoğun olduğu alanlar, askeri yasak bölgeler ve Güvenlik Bölgesi Kanunu uyarınca belirlenmiş alanlar ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca belirlenmiş tarihi ve doğal sit alanlarında yapılamayacağını vurgulayan Kendiroğlu, “Su üstü sporları, halka açık kullanım alanları, plaj ve meskun mahallerde sahilden denize doğru giriş çıkış koridoru yapılmak kaydıyla kıyıdan en az 200 metre mesafede yapılabilir. Su üstü sporları için belirlenen alanların koridor da dahil olmak üzere şamandıralar ve işaret bayrakları ile markalanması sağlanacak ve bu alanlarda yüzmenin yasak olduğu belirtilmelidir. Su üstü sporu yapan kişi ve kurumlar, kıyıların toplum yararına kullanılmasını engellemeyecek şekilde kendilerine tahsis edilen alanda faaliyetlerde bulunacak ve bu faaliyetler nedeniyle diğer kişileri rahatsız etmeyecekleri şekilde yapılandırmalıdırlar. İsimsiz ve liman kaydı olmayan teknelerin kullanılmasına müsaade edilmiyor. Deniz araçlarını kullanacak personel uygun yeterlilikte olacak ve personelin bu husustaki yeterlilik belgeleri ilçe turizm kurullarına bildirilmelidir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI