Güncelleme Tarihi:
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA'da 2014 yılında Müze Müdürlüğü başkanlığında başlayan Doğu Roma Dönemi tabak batığı sualtı kazılarının 2016 yılı çalışmaları başladı. Doğu Roma Dönemi'ne tarihlenen batıkta sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda, dönemin deniz ticaretini hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılması öngörülüyor.
Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Koyu açıklarında bulunan 'Tabak Batığı Sualtı Kazısı' 2014 yılında Antalya Müze Müdürlüğü başkanlığında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı tarafından başlatıldı. Ana yükü tabak olan ve 12- 13'üncü yüzyıl Doğu Roma Dönemi'ne tarihlendirilen batıkta sürdürülen kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını Doç.Dr. Harun Özdaş ve Yrd.Doç.Dr. Hakan Öniz yapıyor.
Batıkta 2015 yılında yapılan çalışmalar sonucunda en derin yerinin 18, en sığ yerinin ise 4 metre olan kayalık bir sırtıetrafına dağılmış durumda olduğu belirlendi. Doğu- batı doğrultusunda dağılım gösteren kalıntılar arasında demir çapalar, çok sayıda tabak, birkaç adet amphora parçası yer alırken, buluntuların tamamına yakınının kayalık zeminde yer aldığı, üst tabakada görülen tabakların çoğunluğunun kırık, kayaların arasında sıkışmış durumda olduğu saptandı. Batıkta yürütülen kazı çalışmaları Bizans tabak ticaretinin ulaştığı en uzak noktayı göstermesi ve dönemin deniz ticaret tarihi hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılması açısından önem taşıyor. Sualtından çıkarılan tabakların, gerekli konservasyon ve restorasyon işlemleri sonrasında Antalya Müze Müdürlüğü'nde sergilenmesi öngörülüyor.
FOTOĞRAFLI