Deniz Kirliliğine Karşı, Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı İle Eğitim Ve Koordinasyon Merkezi

Güncelleme Tarihi:

Deniz Kirliliğine Karşı, Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı İle Eğitim Ve Koordinasyon Merkezi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2015 14:40

ANTALYA VALİ MUAMMER TÜRKER, ANTALYA DENİZ KİRLİLİĞİNE KARŞI ACİL MÜDAHALE BÖLGESEL TATBİKATI İLE DENİZ KİRLİLİĞİNE KARŞI ANTALYA BÖLGESEL ACİL MÜDAHALE EĞİTİM VE KOORDİNASYON MERKEZİ AÇILIŞINA KATILDI.

Antalya Vali Muammer Türker, Antalya Deniz Kirliliğine Karşı Acil Müdahale Bölgesel Tatbikatı ile Deniz Kirliliğine Karşı Antalya Bölgesel Acil Müdahale Eğitim ve Koordinasyon Merkezi açılışına katıldı.
Antalya Liman Başkanlığı’nda gerçekleşen programa Antalya Valisi Muammer Türker’in yanı sıra, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Gönülalçak, Antalya Liman Başkanı Deniz Kaya ve ilgili kurumlardan yetkililer katıldı.
Vali Muammer Türker, yaptığı konuşmada kendisinin de Ulaştırma Bakanlığında Müsteşar Yardımcılığı yaptığını belirterek, yapılacak tatbikatın deniz kazalarından doğabilecek kirliliğe karşı yürütülse de daha çok Antalya ekseninde konuşacağını söyledi. Denizin balıkçılık, taşımacılık gibi bütün faaliyetlerinin çok önemli olduğuna değinen Vali Türker, Antalya ekseninde turizm boyutunun öncelik taşıdığını kaydetti.
Vali Türker, yabancı ve yerli turistlerin 640 kilometre sahil bandı bulunan Antalya’ya öncelikle denizi temiz olduğu için geldiklerini ifade ederek, “Biz bu denizin temizliğini koruduğumuz müddetçe turistler gelmeye devam edecek. Otelleriniz 5 yıldızlı ama deniziniz 1 yıldızlı ya da yıldızsız ise turistin gelmesi için bir sebep kalmıyor” diye konuştu.
Sadece deniz kaynaklı kirliliğe odaklanmamak gerektiğini ifade eden Vali Türker, karadan kaynaklı kirliliğin de hem turistik hem de denizde yapılacak diğer faaliyetleri etkileyebileceğini söyledi. Vali Türker, Türkiye’deki 472 mavi bayraklı tesisten 209’unun Antalya’da bulunduğunu belirterek, “Bu çok objektif kıstaslara göre verildiği için gururlanmakta haklıyız. Mavi bayrak sayımız Yunanistan’dan çok fazla, İspanyanın da önünde gidiyoruz. Mavi bayrak sayısı turistik faaliyetler ve turizm için Antalya’yı seçecek insanlar açısından önemli bir kriter oluşturuyor” dedi.
Antalya’da tarımsal faaliyetlerinde çok yoğun olduğuna değinen Vali Türker, tarımdan kaynaklı kirliliğin de söz konusu olabileceğine işaret ederek, “Aynı şekilde denizin veya genel anlamda çevre kirliliğinin tarımı etkileyen boyutları da olabilir” ifadelerini kullandı.
Vali Türker, denizde meydana gelebilecek kazaların insan hayatını etkileyen, insan kurtarmaya yönelik boyutlarının da olacağını dile getirerek şunları kaydetti:
“Olaya sadece kirlilik boyutuyla müdahale etmiyorsunuz. Çok sayıdaki kurum insan kurtarmaya odaklanıyor. Olayın adli boyutları, farklı boyutları olabiliyor. Bu nedenle kurumların ve özel sektörün işbirliği halinde çalışması gerekiyor. Tatbikatlar bu amaçla yapılıyor. Kabiliyetlerin ve birlikte çalışma kültürünün sınandığı bu tatbikatlar çok önemli.”
Vali Muammer Türker, ayrıca Deniz Kirliliğine Karşı Bölgesel Acil Müdahale Eğitim ve Koordinasyon Merkezi’nin ilk olarak Antalya’da kurulmasının ve faaliyete geçmesinin çok önemli olduğunu belirterek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na, ilgili Kurumlar ve Genel Müdürlüklere müteşekkir olduğunu ifade etti ve başarılı bir çalışma diledi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da, deniz kazalarını önlemenin mümkün olmadığını ifade ederek, çevre ile ilgili önemli risklere karşı hazırlıklı olmak gerektiğini kaydetti. Bu amaçla Antalya’da Deniz Kirliliğine Karşı Acil Müdahale kapsamında Bölgesel 2.Tatbikatı yeni binalarında Deniz Kirliliğine Karşı Antalya Bölgesel Acil Müdahale Eğitim ve Koordinasyon Merkezi’nde düzenlediklerini ifade etti.
Yapılan sunumların ardından tatbikat paydaşı firmaların stantlarını gezen Vali Türker, ilgililerden bilgi aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!