Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadettin Sarı, Cumhuriyetin ilan edildiği ilk yıllarda, tiyatro ve plastik sanatlar alanında özellikle Avrupa'ya sanatçılar gönderilmesinin devrim niteliğinde bir karar olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Sarı, Akdeniz Üniversitesi Olbia Konferans Salonu'nda "12. Geleneksel Cumhuriyet Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen "Cumhuriyetin Kazanımları ve Sanat" konulu panelde yaptığı konuşmada, Atatürk'ün sanata ve sanatçıya değer veren bir lider olduğunu belirtti.
Atatürk'ün, "Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır" sözüyle sanatın her zaman millet hayatındaki değerini vurguladığını dile getiren Sarı, şöyle konuştu:
"Cumhuriyet döneminde hayata geçirilen çok sesli batı müziğinin ülkemizde yaygınlaştırılması ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın 1924'te Ankara'ya taşınarak adının değiştirilmesi oldukça önemli yeniliklerdir. Cumhuriyetin ilan edildiği ilk yıllarda tiyatro ve plastik sanatlar alanında özellikle Avrupa'ya sanatçılar gönderilmesi devrim niteliğindeki bir karardır."
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Reha Kavas da "Cumhuriyet ve Mimarlık" konulu konuşmasında, mimarlığın insanlık tarihi kadar eski bir sanat dalı olduğunu söyledi.
Mimarlığın Cumhuriyet'in ideallerinin topluma aktarılmasında önemli bir role sahip olduğunu dile getiren Kavas, "Cumhuriyet'in ilanıyla ülkemizin tarihinde çok önemli bir dönüşüm gerçekleşmiştir. Bu dönüşüm mimarlık alanında birçok yenilik getirmiştir. Mimarlık, Cumhuriyet ideallerinin yayılması ve somutlaşması sürecinde önemli bir rol oynamıştır" diye konuştu.
Panel, Güzel Sanatlar alanında Cumhuriyet döneminde yapılan yeniliklerle ilgili sunumların ardından sona erdi.