Ceren DENİZ/HÜRRİYET
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2022 09:26
Antalya Devlet Opera ve Balesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ‘Fonikler Köyü’ senfonik masalını minik sanatseverlerle buluşturdu. Çocukları çok sesli müziğin notaları arasında keyifli bir yolculuğa çıkaran eserde, Antalya Devlet Konservatuvarı öğrencileri de sahne sahne aldı.
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı öğrencileriyle birlikte 22 Nisan Cuma akşamı sahnelediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri’nde, ‘Fonikler Köyü’ temalı çocuklara özel bir programla izleyici karşısına çıktı. Tolga Taviş’in, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nce sahnelenmekte olan eseri bu kez, Antalya Senfoni Orkestrası sanatçıları ile Antalya Devlet Konservatuvarı’nın çocuk ve genç müzisyenleri tarafından seslendirildi. Antalya Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu’ndaki konsere, çocuklar yoğun ilgili gösterdi.
MASALSI BİR ANLATIM
Bestesini Tolga Taviş’in yaptığı, şef Oğuzhan Kavruk’un yönettiği ve sanatçı Esra Aslantürk Serbest’in masalsı bir anlatımla yer aldığı konser, çocukları çok sesli müziğin ahengini tanıdıkları bir yolculuğa çıkardı. En popüler senfonik eserlerden seçkilerin ve özgün müziklerin yer aldığı eserde, “Sadece çalgı çalanların yaşadığı bir hayali köy” olarak tarif edilen Fonikler Köyü çocuklara, kemandan flüte, kontrabastan trombona tüm enstrümanların yer aldığı, herkesin müzik yaparak vaktini geçirdiği şirin bir köy olarak anlatıldı.
AHENKLİ BİR PERFORMANS
Senfonik konserde anlatıcı olarak yer alan ve çocuklara saygı, empati ve nezaket gibi kavramları müziğin birleştirici gücüyle anlatan Esra Aslantürk Serbest, “Anlatıcı olarak sahnede olmak benim için çok değerli. Çocukların ilgiyle izlediği bu heyecanlı çalışmanın parçası olmak büyük gurur” dedi.
Antalya Devlet Konservatuvarı’nın genç kemancından Nisa Hancı da program öncesi çok çalıştıklarını ve sahnede bütün müzisyenlerle ahenkli bir performans sergilediklerini söyledi.
FONİKLER KÖYÜ’NÜN ÖYKÜSÜ
Çocukların soluksuz izlediği senfonik masalın hikayesi şöyle: “Sadece çalgı çalanların yaşadığı hayali bir köy bu. Adı, Fonikler Köyü! Orkestrada görebileceğiniz tüm enstrümanları bu köyde de görebilirsiniz. Keman, flüt, kontrabas, trombon... Ama Fonikler Köyü’nde yaşayanların bir derdi var: Her biri teker teker çok güzel müzik yapabiliyorlar ama bir araya gelince istedikleri gibi çalamıyorlar. Derken, köye bir gün bir öğretmen geliyor, Arp öğretmen... Fonikler Köyü’nde, çocuklara bir senfoni orkestrasının yaşamından kesitlerle saygı, empati, ve nezaket gibi erdemleri anlatılıyor.