Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Tarım Konseyi’nin (ATAK), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortak yaptığı bir çalışma, çiftçilerin yaş ortalamasının 56 olduğunu ortaya çıkardı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler üzerinden yapılan araştırmada, Türkiye’de yaş ortalaması 32 iken, kırsalda bu rakamın 55 civarında olduğu saptandı. Kurumların yaptığı sektörel incelemeye göre, tarımda yaşanan bir diğer sorun da kırsal nüfusun azalmış olması. Son nüfus sayımı verileri baz alındığında kırsalda yaşayan nüfusun yüzde 23’e kadar gerilediği kaydediliyor.
AİLE İŞLETMELERİNE DESTEK
Türkiye’nin dünyada kırsal nüfus kaybının en fazla olduğu ülkeler arasında yer aldığının altını çizen Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve ATAK Başkanı Ali Çandır, pandemi sürecinde tarımdaki küçük aile işletmelerinin ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını vurguladı. Sera ve bahçelerde üretim yapan küçük aile işletmelerinin özellikle Antalya’da sektöre hakim olduğunu aktaran Çandır, “Türkiye’de Cumhuriyet’in ilk yıllarında kırsal nüfus oranı yüzde 76 iken, son yıllarda bu oran yüzde 23’e geriledi. Sürdürülebilir üretim için tarım politikaları ile kırsal kalkınma politikalarının bir arada uygulanması zorunludur” dedi.
İLK HEDEF KOPUŞU ÖNLEMEK
Türkiye oransal olarak genç nüfus yapısına sahip görünse de son yıllardaki yaşlı nüfus artışının dikkat çekici olduğunu belirten Çandır, “Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün 10 yıl önce yaptığı araştırmaya göre, kırsal kesimde 65 yaş üstü nüfusun oranı yüzde 10.3’tü. Şimdi bu yaş grubunun kırsaldaki oranının hızla yükseldiğini görüyoruz. Tarımın kırsal alanda varlığını sürdürebilmesi için genç nüfusun geri dönmeksizin kırsaldan uzaklaşmasına sebep olan faktörlerin tespit edilip iyileştirilmesi öncelikli hedefimiz olmalı. Tarımsal destekler çiftçilerin gelirini arttırmaya yönelik olsa da tarımdan kopuşun sebepleri arasında altyapı, eğitim, sağlık, güvenlik eksiklikleri de var” diye konuştu.
ANTALYA’YI BEKLEYEN TEHLİKE
Antalya tarımını bekleyen tehlikeyi de gündeme getiren Çandır, kentin Türkiye tarım alanlarının yüzde 1.6’sına sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz 12 yıllık dönemde hem tarım alanlarının niteliğinin değişmesi, hem de kırsaldan kopuşlarla Antalya, tarım alanlarının önemli bir kısmını kaybetmiştir. Tarım alanlarının kaybı, kırsal alandan göçün hem nedeni, hem de sonucudur. Bu sürecin aynı hızla devam etmesi halinde, önümüzdeki 10-15 yılda tarım alanlarının tamamen boşalacağı ve tarımsal üretimin düşeceği öngörülebilir.”