Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’DAN yapılan çiçek ihracatı yıl sonu itibarıyla üreticinin yüzünü güldürdü. Yeni yıl öncesi seralarda üretilen çiçekler, dalı 6-7 sente başta Avrupa olmak üzere, dünyanın her yerine ihraç edildi. Kesme çiçek sektörü, 2020’nin tüm olumsuzluklarına rağmen yılı, yok denecek kadar az bir kayıpla kapattı. Pandemi nedeniyle mart ayından itibaren sektörde yüzde 40’lara yakın sert düşüşler yaşandığını söyleyen Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, “Yaz döneminde ihracatımızda yeniden yüzde 60 civarında bir genişleme oldu. Yıl sonu itibariyle geçen yıla göre sadece yüzde bir buçukluk bir kaybımız söz konusu” dedi.
İHRACAT YÜZ GÜLDÜRDÜ
Bu seneki olumsuz gelişmelere rağmen üretim, satış ve ihracat rakamlarında önceki yılla kafa kafaya gelindiğini belirten Yılmaz, “Bu yıl çiçek ihracatını, 110 milyon dolar döviz getirisiyle kapattık. Sektör için sevindirici bir durum. Son zamanlarda Hollanda’ya ve İngiltere’ye uçuş yasakları geldi. Bu kararlar sektörü kısmen de olsa etkiledi. Ama süs bitkileri ihracatı için büyük bir kayıp söz konusu değil” diye konuştu.
KARANFİL BİR NUMARA
Christmas ve yılbaşı döneminde Avrupa ülkelerine en çok satılan ürünleri sıralayan İsmail Yılmaz, “İhracatımızın temel taşını yine karanfil oluşturuyor. Kesme çiçek ihracatında bir numara olan karanfil, pandemi yılında da bizim lokomotif ürünümüz oldu. Kesme çiçeğin yanında noel döneminde yoğun çelenk gönderimimiz de oldu. Bu ay Antalya’dan Avrupa’ya yaklaşık 1 milyon 200 bin civarında çelenk gönderimi sağlandı” şeklinde bilgi verdi.
BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR
İsmail Yılmaz şunları söyledi: “Pandemi nedeniyle alınan sınır kapılarının kapanması kararı, ne kadar süre devam edecek bilmiyoruz. Bu nedenle ciddi bir belirsizlik söz konusu. Uzun süre devam edecekse, sektör bundan olumsuz etkilenir. Umuyoruz ki kısa sürede kapılar tekrar eski açık günlerine geri döner.”