Canlı tarih müzesi Expo'da

Güncelleme Tarihi:

Canlı tarih müzesi Expoda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2016 11:28

Canlı tarih müzesi Expo'da

Haberin Devamı

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - İSTANBUL'un fethi, 1911 İtalyan Savaşı, Trablusgarp Cephesi, Balkan Harbi ve 1'inci Dünya Savaşı ile ilgili dioramalar, orijinal kostümler, aksesuar ve silahlar, Expo 2016 Antalya'da sergilenmeye başladı.
İstanbul'da Hisart Canlı Tarih Müzesi'nin eserlerinin bir bölümünden oluşan Ottomania Sergisi, Expo 2016 Antalya'daki kongre merkezinde açıldı. Sergide resim, heykel, maket sanatçısı ve koleksiyoner Nejat Çuhadaroğlu tarafından yapılan, İstanbul'un fethi, 1911 İtalyan Türk Savaşı, Trablusgarp Cephesi, Balkan Harbi ve 1'inci Dünya Savaşı ile ilgili dioramalar (bir olayın anın veya hikayenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi), orijinal kostümler, aksesuarlar ve silahlar ilk kez ziyaretçilerle buluştu. İstanbul Çağlayan'da 1500 metrekarelik bir alanda, on binlerce eserin sergilendiği bir müze olan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nden yapılan seçkilerle düzenlenen Ottomania Sergisi, Expo 2016 Antalya Kongre Merkezi'nin birinci katında 23 Ekim'e kadar ziyarete açık olacak.
1453'TEN 1'İNCİ DÜNYA SAVAŞI'NA
Müzenin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi'nde temel hedefin ülke tarihimizin eşsiz mirasını ve bu mirasın kayıp halkalarını gün yüzüne çıkarmak olduğunu belirtti. Nejat Çuhadaroğlu, tarihin ilgili dönemlerini betimleyen dioramalar ve mankenlerle zenginleştirilerek dünyada ilk ve tek yepyeni bir müzecilik anlayışı oluşturulduğunu söyledi. Bu dioramalar ve maketleri hazırlarken aynı zamanda tarihsel olayları da incelediğini anlatan Çuhadaroğlu, "Bu açıdan hem dönemi, hem aksesuar, kılık ve kıyafetlerini öğrenerek bilinçli bir şekilde o tarihteki gerçek olayların kurgularını her ölçekte yapıyorsunuz. Gelen insanlar burada 1453 fethinin bir maketini de görüyor, daha önce hiçbir yerde yapılmamış bir şeklini, hem de o fetihteki o döneme ait Osmanlı askerlerini de görüyor. Keza Çanakkale Savaşı, Balkan Harbi ve 1'inci Dünya Savaşı için de görüyor. Burası her kesimden ve yaştan insanı içine alabilecek bir ruha sahip" diye konuştu.
İĞNEYLE KUYU KAZMAK GİBİ
Türkiye'de böyle bir müze kurmanın ve sergi açmanın bir hayli güç olduğunu belirten Nejat Çuhadaroğlu, "Çünkü bu malzemeleri hem yurtiçinden hem yurtdışından topluyorsunuz. İğneyle kuyu kazıyorsunuz. Çünkü Osmanlı-Türk askeri objeleri bulmak dünyadaki en zor şeylerden biri. Zaten korumamışız. Bir kısmını yurtdışına çaldırmışız, kaçırılmış. Efendim olanlar bakılmamış, korunmamış. Onun için çok nadirler" dedi.
KİTABA DÖNÜŞECEKLER
Bu objelerle ilgili ders çalışılabilecek herhangi bir referans kitap da olmadığını dile getiren Çuhadaroğlu, "Onun için her gün yeni bir şey öğreniyorsunuz ve onun üzerinde araştırma yapıyorsunuz. Böylelikle tarihsel ve kültürel anlamda ciddi bir çalışma oluşturuyorsunuz. Bu çalışmalar kısa bir dönem içinde kitap haline gelecek" dedi.
EN ÖZEL ESER 1453 DİORAMASI
Çuhadaroğlu, müzedeki en özel eserinin ise 1453 İstanbul'un fethini anlatan diorama olduğunu söyledi. Çünkü İstanbul'un fethinin dünya tarihi için de Türk tarihi için de çok önemli olduğunu kaydeden Çuhadaroğlu, "Diorama da çok güzel olduğu için açıkçası her gelen hayran kalıyor ve ben de o yüzden ayrı seviyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!