Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, yıllardır gündemlerinde olan ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle adımı atılan canlı hayvan borsasında işlerin yolunda gittiğini belirterek, "Brezilya dizisi gibi sonlanmayan bir şey. Bu kez işler yolunda gidiyor, umarım sekteye uğramaz" dedi.
ATB'nin mayıs ayı meclis toplantısında, döviz kuru ve faiz artışları sonrasında tarım sektörünün geçen yıla göre karşılaştırması yapıldı. Canlı hayvan borsasının da gündeme geldiği toplantıya ATB Başkanı Ali Çandır, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.
2017'DE OLDUKÇA KÖTÜ BİR PERFORMANS
Geçen yılın ortalama 3.70 dolar kuru, yüzde 12 Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranı, yüzde 11 enflasyon ve yüzde 7.4 büyümeyle tamamlandığını belirten Ali Çandır, sektörün 2017 yılı büyümesinin, 2016'daki yüzde -2.6'lık küçülmenin de etkisiyle yüzde 4.7 ve enflasyonun da yüzde 10 olarak gerçekleştiğini söyledi. Çandır, 2017 yılının tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanlar için, genel ekonomiye göre oldukça kötü bir performansla geçtiğinin ortaya çıktığını söyledi.
GİRDİ MALİYETLERİNDE AŞIRI ARTIŞ
Bu tespiti pekiştiren diğer göstergenin de ilaç, gübre ve mazot gibi tarımsal girdi maliyetlerindeki aşırı artış olduğuna dikkati çeken Çandır, ilan edilen rakamların, sektörün 2017'de üzerinde biriken maliyet yükünü satışlarına yansıtamadığı, finansman ihtiyacını kredilere başvurarak gidermeye çalıştığını gösterdiğini kaydetti.
BU YIL GEÇEN YILI ARATIYOR
Bu durumun sektörün, genel ekonomik büyümenin yaklaşık yarısı kadar büyümesinde etkili olduğunu da söyleyen Çandır, “2018'in ilk yarısına yaklaştığımız bu dönemde yaşadıklarımız, bizlere geçen yılı aratmaktadır. Çünkü girdilerimizin çok önemli bölümünün bağlı olduğu döviz fiyatlarında geçen yıl ortalamasına göre yüzde 25'i aşan, faizlerde ise yüzde 35'i geçen artışlar olmuştur" dedi.
ENFLASYON SORUNU
Enflasyondaki gelişmelere de değinen Çandır, “Tüketici enflasyonunda yıllık yüzde 28'lik artışa karşılık, tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanların karşı karşıya kaldığı enflasyonda yüzde 40'a yaklaşan artış yaşanmıştır. Aradaki farkı hala birikimli olarak bünyemizde tutmaktayız. Bu türden birikimli yükler, sektörümüzün zorlu koşullara direncini zayıflatmakta, üretim kabiliyetini azaltmakta ve yatırım yaparak büyümesini engellemektedir. 2018 yılının hiç olmazsa ikinci yarısında, sektörümüzün üzerinde giderek artan yükleri azaltıcı ve üretim motivasyonunu artırıcı tedbirlerin acilen alınmasını beklemekteyiz" diye konuştu.
939 TL'LİK ÖTV YÜKÜ
Gübre sektöründe azot, fosfor ve potasyum içeren kompoze gübrelerde iz element katkısı olarak kullanılan hammaddelere ton başına 939 TL ÖTV uygulanmaya başlanmasının da ilave yük getirdiğini belirten Ali Çandır, “Bu tür gübreler her ne kadar klasik tarım hammaddesi olarak düşük oranda kullanılıyor olsa da unutmamak gerekir ki kentimiz tarımı büyük ölçüde örtü altı üretim ve meyvecilik üzerine odaklanmıştır. Yani bizim yaptığımız tarım, büyük ölçüde bu türden nitelikli gübreleri kullanmaya yoğunlaşmış durumdadır. Dolayısıyla bu yeni yük, sektörümüzü doğrudan olumsuz etkilemiştir" dedi.
BREZİLYA DİZİSİ GİBİ SONLANMIYOR
Meclis toplantısında, ATB'nin uzun yıllardır gündeminde olan canlı hayvan borsası projesi de gündeme geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapılacak olan canlı hayvan borsasının hayvan pazarı ve borsa olarak iki bölümden oluşacağını belirten Çandır, “Brezilya dizisi gibi sonlanmayan bir şey. Görev dönemlerimizde hayata geçirilmesi için en çok uğraştığımız proje. Bu kez işler yolunda gidiyor, umarım sekteye uğramaz. 52 dönümlük alanda kurulacak ve buna ilişkin bugüne kadar 40-50 toplantı yaptık. 49 yıllığına tahsis yapılarak bizim de inşa edebileceğimize yönelik talepte bulunmuştuk. Hayvan pazarı ve borsa birlikte olacak" dedi.
FOTOĞRAFLI