BU YAZIYI OKUMADAN EV ALMAYIN

Güncelleme Tarihi:

BU YAZIYI OKUMADAN EV ALMAYIN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2021 09:40

Tüketicilerimiz uzun yıllar başını sokacak bir ev için çalışıyor. Özellikle kentsel dönüşüm kapsamında binaların yapılması bu kapsamda da proje ve maket üzerinden satışlar oldukça yaygınlaştı.

Haberin Devamı

Kişinin taşınmaz sahibi olabilmesi için kanunumuzun ön gördüğü bazı sıkı şekil şartları mevcut. Bu şartlara uyulmadığı takdirde tüketicilerimiz birçok mağduriyet yaşıyor.
*
Yeni hazırlanan Tüketici Yasası ile tüketici daha güçlü koruma altına alınmıştır. Yani proje, maketten satış ve 30 bağımsız bölümden fazla konut yapılıyor ise Ticaret Bakanlığı ve müdürlüklerinin yükümlülükleri vardır. Dahası Anayasa’nın 172. Maddesi ve Tüketicinin Korunması Kanunu ‘Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır’ der.

İŞ BİRLİĞİ YAPILSIN

Ticaret Bakanlığı, “Ben nereden bileyim, nerede 30 bağımsız bölümden fazla kat yapılıyor” diye sorabilir. Çok basit. İçişleri Bakanlığı’na yazın, tüm belediyeler bu ayrıntıları size bildirsin.

SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Kesinlikle adi yazılı sözleşme ile konut almayın. Sözleşmenizi mutlaka noterden resmi şekilde yapmalı ve kat irtifakları kurulduğunda tapuya şerh etmelisiniz. Projeden daire aldığınız ve henüz tapu almadığınız için bu sözleşmeyi iyi inceleyin.

Haberin Devamı

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Tüketiciler inşaat ruhsatı var mı, deprem analizi yapılmış mı, arsa kendi adına mı, tapuda nasıl bir yönetim planı olduğunu mutlaka sorgulayın. Proje onaylanmış, arsası alınmış, tapuda onaylı proje işlenmiş yani kat irtifakı kurulmuş olmalı. Tamamlama sigortası veya başka bir teminat verilmeli. Teslim anına kadar ne kadar tahsilat yapacaksa bunun karşılığında müteahhit firma tüketiciye teminat verecek. 14 günlük cayma hakkı tanınacak. Bu şartları yerine getirmeyen firmalardan ev almayı bir kez daha düşünün.

SENETLERE DİKKAT!

Tüketici yasasına göre sizden alınan senetler nama yazılı olmak zorunda. Aksi halde geçersiz sayılırlar. Müteahhitler ısrarla, “İşbu nama…” değil de “İşbu emre…” diye başlayan senetleri sizden almak isterlerse kesinlikle vermeyin. Bu detayı atlarsanız senetleriniz hiç ilgisi olmayanlara ciro edilebilir.
*
Tüketiciye teminat verilmeli. Bu teminatların da neler olacağını mevzuat belirlemiş. Banka teminatı bunlardan biri. Veya tamamlama sigortası yapılabilir. İnşaat tamamlanmaz ve yarım kalırsa biz tüketiciler sigorta şirketine “Burayı tamamla” diyebiliriz.

YÖNETİM PLANINI GÖRÜN

Haberin Devamı

Yönetim planlarını inceleyin, bazı büyük müteahhitler bir koyundan çift post çıkartmak için yönetim şirketleri kurmuşlar. İnşaat şirketlerinin dışında ve o projenin üretimini on yıl boyunca kendi şirketlerinin yapacağına dair madde koyuyor ve yönetim planı tapuya veriliyor. O yönetim planın değiştirilebilmesi için kat maliklerinin yüzde seksenin kararı gerekli. Bu şu demektir; sizden bir ev kirası gibi aidat istenebilir, alınan paraların nereye kullanıldığını bilemez ve birçok sorunlar yaşayabilirsiniz. Muhakkak yönetim planını görün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!