Güncelleme Tarihi:
BİR tebligat geldiğinde veya karşı tarafın avukatı aradığında icra takibinde şu kadar borcunuz olduğunu söylediğinde ne yapacağız? Birçok kişinin yaşadığı mağduriyetlerden biriside, ödeme planındaki ödemeler tamamlanmasına rağmen dosyalarının e-devlet uygulamasında görünmeye devam etmesi. Bunun nedeni avukatın icra dairesine dosyanızdaki ilgili tahsil harcını yatırmamasından kaynaklıdır. Haricen tahsil harcı yatırılmadığı sürece dosyanız e-devlet uygulamasında de diğer başka kurumlarda da görünmeye devam edecektir.
TAHSİL HARCINI EKLETİN
Bu karşı tarafın avukatı olabilir veya varlık şirketi olur mutlaka ödeme planı isteyin. Ödeme planı isterken ya tahsil harcını da eklemelerini isteyin ya da siz ödemelerinizi yaptıktan sonra mutlaka dosyanın haricen tahsil edildiğini icra müdürlüğüne bildirmelerini kendilerinden talep edin. Onlar bildirimde bulunurlarsa siz kendiniz icra müdürlüğüne tahsil harcını yatırarak dosyanızın infaz edilmesini sağlayabilirsiniz.
BELGEYİ UNUTMAYIN
Ödemeyi yaptığınızda karşı tarafa nasıl güveneceksiniz? Avukattan toplam borcunuz, taksit sayısı ve borcunuz bittiğinde icra takibinizin harcının ödenerek dosyanızın tamamen infaz edileceği ibaresinin yer aldığı belgenin avukata ait bir mailden size gönderilmesini istemek çok önemli. Hatta gerekiyorsa ıslak imzalı olarak bu belgeyi teslim alın. Şunu da unutmayın, ödemelerinizi yaparken açıklama kısmına dosya numaranızı yazmayı ihmal etmeyin.
KAPORANIZI GERİ ALABİLİRSİNİZ
SORU: Bir mağazan 20 bin liralık alışveriş yaptım ve kaparo olarak bin lira verdim. Ancak bir başka mağazada aynı ürünleri çok daha ucuza temin etme fırsatım oldu. Ürün teslimi almadığım için vazgeçip ve kaporamı iade alabilir miyim?
CEVAP: Ürün teslimi olmadığı için kapora geri iade alınabilir. Kapora borçlar kanununda haksız zenginleşme olarak geçer. 6502 Tüketici yasasında da hakkınız vardır.
CEZA BEDELİNİ GERİ ALIRSINIZ
SORU: Beş yıl önce kaçak elektrikten tutanak tutuldu. Mahkeme açıldıktan sonra bilirkişi heyeti kaçak yoktur raporu verdi. Mahkeme de kaçak yoktur kararı verdi. Dosya temyiz için Yargıtay’a gitti. Fakat cevap daha gelmedi. Tutanak esnasında elektrik dağıtım firmasına bir miktar ceza ödedim. Ödediğim parayı nasıl geri alabilirim?
CEVAP: Dava temyiz aşamasındadır henüz. Yani karar kesinleşmemiş. Ancak daha sonra Yargıtay yerel mahkemenin verdiği bu kararı onarsa, karar üzerinden hareketle ödediğiniz ceza bedelini geri alabilirsiniz. Ödediğiniz bedeli faizini de talep ederek ‘Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapın.
İNŞAAT FİRMASINDAN ZARARINIZI İSTEYİN
SORU: Bir inşaat firmasından binanın yapımı bitmeden daire aldım. Ödemeler bitti. Tapuyu 1 - 2 ay gecikmeli verdiler. Ancak tapunun aynı katta bulunan diğer daire ile müşterek tapu olduğunu fark ettik. İnşaat firması ile görüştüğümüzde ‘En kısa sürede çözeceğiz’ cevabını aldık. 2 yıl geçti hiçbir işlem yapmadılar. Tüm katlarda aynı sorun var. Nasıl bir yol izlemeliyiz.
CEVAP: Anladığım kadarıyla her iki dairede iki kişi olarak gözüküyor. Bu durumda iki taraf aynı anda Tapu Dairesi’ne giderek, tapularınızı birbirinize satış veya bağış gibi işlemler yolu ile geçirebilirsiniz. Daha sonra ortaya çıkan vergi ve diğer masraflarınızı hesaplayıp, inşaat firmasına karşı Tüketici Mahkemesi’nde zararınızın giderilmesi talepli dava açabilirsiniz.