BOĞAÇAYI’NI TUZ ERİTİYOR

Güncelleme Tarihi:

BOĞAÇAYI’NI TUZ ERİTİYOR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2021 09:02

Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Engin Erarslan, Boğaçayı ağzında biriken tuzlu suyun zemini giderek yok ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

İZMİR, Rize, Artvin, Kastamonu, Sinop, Bartın’daki büyük felaketlerden sonra gözler, şehirlerin afetle mücadele hazırlıklarına çevrildi. Geçmişte Sarısu, Boğaçayı, Düden, Aksu, Köprüçay, Manavgat Çayı, Alara, Obaçay ve Dim Çayı taşkınlarını yaşayan Antalya’da uzmanlar, Boğaçayı’ndaki yerleşimlerin altını oyan ‘zemin sıvılaşması’ riskine dikkat çekti. Çayın ağzında tuzlu su biriktiğini ve bu suların zemini yediğini söyleyen Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Engin Erarslan, eğer önlem alınmazsa olası bir depremde sağlam bina kalmayacağı uyarısı yaptı.

ISLAH ÇALIŞMASI YETERSİZ
Biriken suyun bölgedeki evlerin zeminine doğru kaymasından dolayı ciddi bir risk ortaya çıktığını anlatan Erarslan, “Binalar kayıyor deme lüksümüz yok. Boğaçayı’nın çıktığı ve ilerlediği yatak üzerinde ıslah çalışmalarının daha hızlı şekilde devam etmesi gerekiyor. Boğaçayı, adı üstünde bir boğa gibi s çizerek, yıkıcı bir hızla yüzeye çıkıyor. Metrekareye düşen yağış miktarının yüksek seviyelere çıkacağı günlerde ıslah çalışmaları yeterli gelmeyecek” tespitinde bulundu.

Haberin Devamı

BOĞAÇAYI’NDA BÜYÜK RİSK
Erarslan şunları söyledi: “Bölgede yerleşim de çaya çok yaklaşmış durumda. Boğaçayı’na yakın yerlerde villalar yapıldı. Çayın hem yerleşim yerlerinden geçmesi, hem de denize yakın olması zeminde erime kaynaklı riskleri beraberinde getiriyor. Yeraltı suyunun zemine yakınlığı büyük tehlike. Bu asıl üzerinde durduğumuz konu. Bu nedenle hazırlık için hemen yeni zemin çalışmaları yapmak gerekiyor.”

DEPREMDE BİNA KALMAZ
“Olası bir deprem anında su zeminde sıkışacak ve güçlü şekilde yüzeye çıkacak. Sarsıntı anında zeminde bir açılma olması halinde tıpkı 1999’daki Marmara Depremi’nde olduğu gibi yerleşimler suların altında kalabilir. Yerde böyle bir kayma yaşanırsa bölgede ayakta bina kalmaz. Zemin sıvılaşmasıyla birlikte yer, binaları içine alır. Boğaçayı bölgesinde yer altındaki zemin sıvılaşmasıyla birlikte gelen çok büyük bir risk var. Tıpkı Gölcük’te, Kaynarca’da yerleşimlerin suların içine kalması gibi burası da afet halinde sulara gömülür.”

BAKMADAN GEÇME!