Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’DA son günlerde kirlilik ve pis kokuyla gündeme gelen Düden Çayı’nda yaşanan tahribat yapılan bilimsel dalışlarla tespit edildi. Tahribatın geri döndürülemez boyutta olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, atık sızıntılarını 4 yıl önce yaptıkları dalışlarla saptadıklarını söyledi. Bir rapor hazırlayıp ilgili kurumları uyardıklarını ifade eden Mehmet Gökoğlu, ancak o dönemde gereken önlemlerin alınmadığını dile getirdi.
BALIK SÜRÜLERİ KALMADI
Düden Şelalesi’nin altında yaptıkları bilimsel dalışlarla ilgili bilgi veren Gökoğlu, “2012’de dalış yaptığımızda önümüzden balık sürüleri geçiyordu. Bundan 4 yıl önce dalış ekipleriyle tekrar şelalenin altına indik. O dönemde artık balık sürülerinin kalmadığını gördük. Yer altı sularının çaya karıştığı dipte bir kararmanın olduğunu fark ettik. Bu, foseptik sızıntısının işaretleriydi. Suyun içinde foseptik kokusunu alıyorduk ve beyaz olan kireç doku siyahlaşmıştı” dedi.
4 YIL ÖNCE RAPOR HAZIRLANMIŞ
Yaptıkları bilimsel gözlemleri rapor haline getirdiklerini söyleyen Mehmet Gökoğlu, “Şu anda yaşanan Antalya’daki yer altı su kaynaklarını ve Akdeniz’in ekosistemini tehdit eden çok büyük bir doğa faciasıdır. Su kanalları tamamen dolunca bütün pislik su yüzüne çıktı. Artık çayda hiçbir canlının kalmadığını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
KONTROLSÜZ TESİSLER KİRLETTİ
Çayın florasıyla birlikte içinde yaşayan balık türlerinin de yok olduğunu dile getiren Gökoğlu, “Martılar ve diğer kuşlar buradaki kirliliği kentin diğer noktalarına da taşıyor. Bundan sonra ne su kaynaklarımızın temiz olduğundan emin olabiliriz, ne de o sularla yıkadıktan sonra yediğimiz sebze ve meyvenin. Bugün, doğadaki her şeyin birbirine zincirleme etkisinin sonuçlarını yaşıyoruz. Kontrolsüz tesislere dur dememek bugün bu sonuçları getirdi” ifadelerini kullandı.