Güncelleme Tarihi:
Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - DİYETİSYEN Fatma Altıntaş Kaplan, kurban etinin saklanmasından pişirilmesine, bayramların vazgeçilmezi tatlı tercihlerine kadar bir dizi uyarıda bulundu.
Kurban etinin kesildiği gün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Fatma Altıntaş Kaplan, yeni kesilmiş hayvan etinin sert olduğunu, bu yüzden sindirimi zorladığını açıkladı. Kaplan, "Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlere yol açacağından özellikle mide rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli olmasını, etin 24 saat dinlendirmeden tüketilmemesini tavsiye ederim" dedi.
ETİ ATEŞE DİREKT MARUZ BIRAKMAYIN
Kaplan, kurban etinin düşük orta ısıda pişirilmesi gerektiğini, yüksek ısıya maruz kalan etin suyunun hemen azaldığını bu nedenle lezzetini kaybettiğini söyledi. Kaplan, "Eti hazırlarken haşlama, fırınlama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Mangal yapacaklar eti ateşe direkt maruz bırakmamalı, yaklaşık 15 cm mesafeden pişirilmedir. Kavurma tercih edilecekse yüksek yağ içeriğinden dolayı ete ilave yağ koyulmaması uygundur. Etin yağını kullanıp pişirerek sebzeyle yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz" dedi.
ETİ DONDURUCUDA -18 DERECEDE MUHAFAZA EDİN
Kurban Bayramının son yıllarda yaza denk gelmesi nedeniyle yüksek hava sıcaklığının ette hızlı bakteri üremesine ve bozulmalarına yol açtığını belirten Kaplan, etin oda sıcaklığında uzun süreli bekletilmemesi gerektiğini söyledi. Kaplan, etin kıyma, kuşbaşı ve küçük porsiyonlar haline getirilerek dondurucuda -18 derecede saklanması, en fazla 4-6 ay içinde tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
ETİN YANINDA LİFLİ GIDALAR TÜKETİN
Diyetisyen Fatma Altıntaş Kaplan, bayramda her besin grubuna yer verilmesinin önemli olduğunu, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini, et yemeklerinin yanında lif içeriği yüksek sebze yemekleri ve mevsim salatalarının tercih edilmesinin uygun olduğunu belirtti. Bayramda yeterli lif alınmaması halinde bağırsak hareketlerinin azalması sonucu kabızlık problemleri yaşanabileceğini kaydeden Kaplan, günde en az 2- 2.5 litre su içilmesi uyarısında bulundu.
DOYMUŞ YAĞ TÜKETİMİNİ AZALTIN
Kaplan, kalp damar problemi ve yüksek tansiyonu bulunan kişilerin doymuş yağ tüketimini azaltması ve et porsiyonlarında daha dikkatli olması uyarısında bulundu. Kaplan, demir eksikliği olanlar için demirin en iyi kaynaklarından biri olan etin, özellikle C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketiminin daha faydalı olacağını belirtti.
BAYRAMLARIN OLMAZSA OLMAZI TATLI
Bayramların vazgeçilmezinin tatlı olduğunu söyleyen Kaplan, "Yemeğin hemen üstüne tatlı tüketilmesi uygun değil. Yemekten 2 saat kadar sonra ara öğün olarak tercih edilmelidir. Sıcak havanın da etkisiyle şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma ya da meyve tüketilebilir" dedi.
FOTOGRAFLI