Batı Akdeniz'den ihracat 1,3 milyar doları aştı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 11:29

- BAİB Başkanı Satıcı: - "BAİB üzerinden yapılan ihracat 1,3 milyar doları aştı, kasım ve aralık aylarını hesaba kattığımızda büyük bir aksilik olmazsa yıl sonu hedefimiz olan 1,8 milyar doları yakalayacağız" - "Kimsede Rusya Federasyonu her türlü ürünü alacak gibi bir beklenti oluşmasın. Rusya'nın belli standartları var, bizim öncelikle bu standartları sağlamamız gerekiyor" - "İşlenmiş mermer ihracatımız yüzde 40'lara yaklaştı"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan bölgeden ihracatın 1,3 milyar doları aştığını belirterek, "Kasım ve aralık aylarını hesaba kattığımızda büyük bir aksilik olmazsa yıl sonu hedefimiz olan 1,8 milyar doları yakalayacağız" dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Satıcı, birliğe bağlı yaklaşık 4 bin ihracatçı firmanın 25 ayrı sektörde 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yaptığını bildirdi.

BAİB üzerinden yapılan ihracatta geçen yıla göre yüzde 9 artış kaydedildiği anlatan Satıcı, "BAİB üzerinden yapılan ihracat 1,3 milyar doları aştı, kasım ve aralık aylarını hesaba kattığımızda büyük bir aksilik olmazsa yıl sonu hedefimiz olan 1,8 milyar doları yakalayacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

- 2015 ihracat hedefi 2 milyar dolar

Satıcı, bölgenin 2015 yılı ihracat hedefini 2 milyar dolar olarak açıkladı.

Bölge ihracatında en büyük kalem olan yaş meyve sebze ihracatının geçen yıla göre yüzde 6,5, maden ihracatının da yüzde 38 arttığını ifade eden Satıcı, en fazla ihracatın Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne yapıldığını dile getirdi.

- "Rusya'ya ihracatta büyük fırsatlar var"

AB ve ABD'nin ambargosu düşünüldüğünde Rusya'ya ihracatta büyük fırsatlar bulunduğunu vurgulayan Satıcı, şöyle konuştu:

"Bu, beraberinde çok da dikkatli olmamız gereken bir dönem. Rusya Federasyonu (bize hangi ürünü gönderirseniz gönderin alırız) diye bir taahhütte bulunmuyor. Yani kimsede Rusya Federasyonu her türlü ürünü alacak gibi bir beklenti oluşmasın. Rusya'nın belli standartları var, bizim öncelikle bu standartları sağlamamız gerekiyor. İhracatı artırırken aynı ölçüde kaliteyi de artırmak gibi bir zorunluluğumuz var. Standartları korumamız, hatta yükseltmemiz gerekiyor."

Satıcı, bu konuda ihracatçılarla sık sık toplantılar yaptıklarına dikkati çekerek, Rus pazarının her yıl yüzde 7-8 artış gösterdiğini, yeni dönemde bazı ürün gruplarında ihracat artışının yüzde 30'a kadar çıkabileceğini kaydetti.

Mesela domateste beklentilerinin bulunduğunu belirten Satıcı, "Fakat narenciyede böyle bir beklentimiz yok. Çünkü Rusya, Avrupa'da narenciye ürünlerini sadece İspanya'dan alıyordu. Onun dışında Fas'tan, Mısır'dan, İran'dan da narenciye alıyor" dedi.

- Maden ihracatı

Haberin Devamı

Mustafa Satıcı, maden ocaklarının çevreye zarar verdiği yönünde basında zaman zaman haberler çıktığının altını çizerek, haberlerin bazılarında bilgi eksikliği bulunduğunu söyledi.

Mermer ocaklarının pozisyonunun taş, kum ve diğer maden ocaklarından farklı olduğunu vurgulayan Satıcı, mermer ocaklarında insanların yer üstünde çalıştığını, bu ocakların taş ocakları gibi toz oluşturmadığını, dolayısıyla bir atık da ortaya çıkmadığını ifade etti.

Mermer ocaklarında patlatma olaylarının bulunmadığını, ruhsat aşamasında birçok aşamadan geçtiklerini, ÇED raporlarının alındığını, faaliyet alanının ağaçlandırmaya uygun hale getirilmesi için gerekli bedellerin ödendiğini anlatan Satıcı, "Mermer ocaklarıyla ilgili bazı sivil toplum örgütlerinin tek taraflı ve yanlı açıklamalarını anlayabilmiş değiliz. Bu tür açıklamalar sektörün moralini oldukça aşağıya çekiyor. Türkiye'nin mermer ihracatı milyarlarca dolar. Sektörde bölgemizde ciddi istihdam sağlanıyor. Çevreye zararı olan işlere karşıyız ama bütün mermer ocaklarını bu kategoriye sokmak çok yanlış" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin daha çok blok mermer ihracatı yaptığı için de eleştirildiğini, aslında bunun da tam olarak gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Satıcı, "İşlenmiş mermer ihracatının yüzde 40'lara yaklaştığını" kaydetti.

- 137 ülkeye ihracat

Yılın 10 ayında Batı Akdeniz'den 137 ülkeye 896 dolar ile 266 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirildi. Batı Akdeniz'den yılın 10 ayında ihracat yapılan ülkeler şöyle:

"Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Ukrayna, Bulgaristan, Kazakistan, Birleşik Devletler, Irak, Azerbaycan-Nahçivan, Fransa, Yunanistan, İran, Birleşik Krallık, Hollanda, Romanya, İspanya, Suudi Arabistan, Libya, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Gürcistan, Polonya, Türkmenistan, Moldova, Avusturya, Danimarka, Belçika, KKTC, İsrail, Mısır, Bosna Hersek, Norveç, Özbekistan, Makedonya, Kanada, Kosova, Sırbistan, İsviçre, İsveç, Cezayir, Şili, Sierra Leone, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Kırgızistan, Ürdün, Kuveyt, Kamerun, Tunus, Fas, Arnavutluk, Endonezya, Tacikistan, Katar, Tayvan, Avustralya, Lübnan, Hırvatistan, Letonya, Mozambik, Brezilya, Umman, Nijerya, Güney Kore, Kolombiya, Litvanya, Slovenya, Filipinler, Pakistan, Sudan, Karadağ, Bahreyn, Portekiz, Güney Afrika Cumhuriyeti, Singapur, Ekvator, Peru, İrlanda, Yemen, Suriye, Hong Kong, Tayland, Arjantin, Japonya, Panama, Yeni Zelanda, Nijer, Kenya, Meksika, Tanzanya, Finlandiya, Afganistan, Vietnam, Malezya, Benin, Venezuela, Senegal, Gabon, Gana, Uganda, Estonya, Moğolistan, Slovakya, Dağıstan, Kongo, Bangladeş, Malta, Etiyopya, Paraguay, Dominik, Bahamalar, Liberya, Sri Lanka, Angola, Bolivya, Ekvator Ginesi, Gine, Cayman Adaları, Moritanya, Çad, Burkina Faso, Maldiv Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Dubai, Kosta Rika, Togo, Lüksemburg, Uruguay, Cebelitarık, Aruba, Guadeloupe, Gambiya, Tataristan, Kongo, Fildişi Sahili."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!