Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - BATI Akdeniz bölgesinde faaliyet gösteren 201 firma, Ekonomi Bakanlığının desteğiyle e-ticaret sitelerine üye oldu. İhracatçılar bu sayede dünyanın dört bir yanındaki alıcılara e - ticaret aracılığıyla ulaşıp ihracat yapabilecek.
Dünyada internet kullanımı ve kullanım alanları her geçen gün artarken, internet üzerinden gerçekleşen ticaret hacmi de her geçen yıl büyüyor. Küresel e - ticaret siteleri dünyayı küçük bir pazara dönüştürerek, yeryüzündeki ürünleri, dünyanın dört bir yanındaki alıcılara ulaştırıyor. Ekonomi Bakanlığı, e - ticaretin giderek önem kazandığı bir dönemde Türk ihracatçılarının sanal pazarda etkinliğini artırması, ürünlerini internet ortamından daha kolay pazarlayabilmesi için destek programı başlattı.
201 FİRMA E-TİCARET SİTELERİNE ÜYE OLDU
Ekonomi Bakanlığının katkılarıyla ihracatçıların e - ticaret sitelerine üye yapıldığı destek programı, yurt genelinde olduğu gibi Batı Akdeniz'de de ilgiyle karşılandı. Konu ile ilgili bilgi veren Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, "Ekonomi Bakanlığımız geçen yıl ihracatçılarımızın e - ticaret siteleri üyeliğini destekleme kararı aldı. Bu çerçevede bölgemizden 201 ihracatçı firmamız www.alibaba.com, www.turkishexporter.net, www.kompass.com gibi e - ticaret sitelerine üye oldu" dedi.
10 TRİLYON DOLARLIK TİCARET HEDEFİ
E - ticaretin çağın gerekliliklerinden olduğunu ve hızla yaygınlaştığını kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “2013 yılında 1.08 trilyon dolar olan küresel e-ticaret rakamları, 2016 yılında 1.95 trilyon dolara yükselmiş durumda. Global e-ticaretin 2020 yılında 10 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
Örneğin 'www.alibaba.com' e - ticaret sitesinin 2 milyon mağazası ve 300 milyona yakın üye alıcısı var. 1 satıcıya 10'a yakın alıcı düşüyor. Ülkemizden en çok yapısal taşlar ve beton ürünleri, kuru meyve, hazır giyim, yiyecek-içecek ve koltuk takımları talep ediliyor" diye konuştu.
ONBİNLERCE ALICI VAR
Bölgemizin en çok ihracat gerçekleştiren sektörlerine göre e - ticaret verilerini paylaşan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “www.alibaba.com'da yaş meyve sebze ürünü alıcısı 8 bin firma var. Bu rakam madencilik ürünlerinde 12 bin, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 30 bin, kimya da ise 12 bin. Görüldüğü gibi en fazla ihraç ettiğimiz ürünlerden on binlerce alıcı var. Bu bölge ve ülke ihracatı açısından oldukça önemlidir. İhracatçılarımız bu fırsatı değerlendireceklerdir. E- ticaret aracılığıyla ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç edecektir ve ihracatımızın artmasına katkı sağlayacaktır" dedi.
BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Türkiye'nin 2018 e - ticaret hedefinin 170 milyar TL, 2023 hedefinin ise 350 milyar TL olduğunu söyledi.
FOTOĞRAFLI