Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) – ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO), Antalya’daki oda ve borsa başkanlarının katılımıyla ekonomik ve sektörel gelişmeler değerlendirildi. Toplantıya ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Deniz Ticaret Odası Başkanı İnanç Kendiroğlu, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Boztaş, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş katıldı.
SON 30 YILIN EN AĞIR KRİZİ
Oda başkanları adına ortak açıklamayı yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya ekonomisinin son 30 yılın en ağır krizini yaşadığını söyledi. Antalya’ya gelen yabancı turist sayısının önceki iki yıla göre altı ayda 2 milyon, haziran ayında 750 bin kişi civarında olmak üzere yüzde 54 azaldığını belirten Davut Çetin, “Antalya, turizmde 2004 yılının rakamlarına geri dönme riskiyle karşı karşıya. Bazı bölgelerimizde otellerin bir kısmı açılmamış bir kısmı da Ramazan Bayramı sonrasında kapanacaktır. Konaklama sektöründe yüzde 30’a yakın istihdam kaybı söz konusu. Kemer, Alanya gibi ilçelerimizde kapalı işyeri sayısı bile durumu açık biçimde ortaya koymaktadır” dedi.
ÖRTÜALTINDA YÜZDE 41’E VARAN DÜŞÜŞ
Antalya tarımında örtü altı üretimin en yoğun olduğu nisan ve mayıs aylarında üretici fiyatlarının önceki yıla göre yüzde 25-41 arasında düşüş kaydedildiğini anlatan Çetin, “Gelir kaybı finansman alanında sorunlar yaratmaya başlamış, ilimizde protestolu senet ve karşılıksız çek tutarı artışı tırmanmaya başlamıştır. Mevcut durum devam ettiği takdirde, Antalya ekonomisinde etkisi yıllarca sürecek kalıcı bir hasar ortaya çıkacaktır. Tüm sektörlerden sürekli olarak telefonlar geliyor, sesimiz duyulmuyor, eylem yapalım diyorlar. Bu konunun sosyal patlamaya doğru gitme tehlikesi bulunmaktadır” dedi.
“GEÇMİŞTE GÖRÜLMEMİŞ ÖNLEMLER AMA YETERLİ DEĞİL”
Hükümetin, şubat ayından bu yana konaklama ve seyahat acenteleri için uçak desteği, kredi erteleme gibi geçmişte görülmemiş önlemler aldığını dile getiren Çetin, “Ancak uçak desteği canlanma yaratmaya henüz yetmemiştir. Ayrıca, konaklama sektörü dışında turizmle yaşayan, turizmin doğrudan etkilediği sektörlere dönük olarak da destek sağlanması gerekmektedir. Bu hafta içerisinde İsrail ve Rusya ile ilişkilerin düzelmesi yönünde atılan adımları olumlu ve ümitle karşılıyor ve dış politikamızda bu yönde adımların hızlanmasını diliyoruz” diye konuştu.
“ANTALYA YAKLAŞIMI ZARURİ HALE GELDİ”
Antalya ekonomisinin durumunun beklemeye zaman vermediğini belirten Davut Çetin, mevcut durumun bir ‘Antalya Yaklaşımı’nı zaruri hale getirdiğini vurguladı. Tüm sektörlerin direncini arttırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çetin, “Özellikle iş dünyasının finansman koşullarına dönük destekleyici önlemlerin alınması acil hale gelmiştir. Hane halkı da dahil olmak üzere Antalya’da borç yükü, limitlerin üzerindedir. Bu noktada ekonomi ile ilgili Bakanlarımızın Antalya’da ‘Antalya gündemli’ toplanmaları kent ekonomisine güç katacaktır” dedi.
TALEPLERİ SIRALADI
Birkaç aydan bu yana dile getirdikleri talepleri bir kez daha gündeme getirmek istediklerini aktaran Davut Çetin, bu talepleri şöyle sıraladı:
“Antalya’da bütün sektörlerde KOBİ’lerin SGK, vergi, kredi ödemelerine erteleme ve birkaç yıla yayma imkânı sağlanmalıdır. Antalya’da bütün sektörlerde KOBİ’lere faizsiz veya çok düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır. Antalya’ya dönük istihdam desteği programları geliştirilmelidir. İşyeri kiralarında düşüş sağlamaya dönük vergi indirimleri yapılmalıdır. Stopaj ve emlak vergilerinde indirim yapılması, faizsiz ertelenmesi ya da ötelenmesi gündeme gelmelidir.”
TURİZMİN GELECEĞİ
Başkan Çetin, kısa vadeli finansman ve destek önlemleri dışında, Türkiye turizminin geleceği ile ilgili beklentileri iyileştirmek üzere orta ve uzun vadeli yapısal politika paketi hazırlanması gerektiğini de söyledi. Turizmde durumun ciddiyetinin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Çetin, “Kriz yönetimi masası kurulmalı, hedef pazarlar, tanıtım, halkla ilişkiler, hedef kitle kampanyaları, destekleme önlemleri için acil eylem planı geliştirilmeli ve hızla uygulamaya geçilmelidir. Temmuz ayında hükümetimizin bir paket açıklayacağı basında yer aldı. Bu pakette belirttiğimiz hususların dikkate alınması son derece önemlidir. Pakette dile getirilen unsurlardan birisi de turizmcinin ihracatçı sayılması ve ihracat desteklerinden yararlanması olarak görülüyor. Bu bizim yıllardır dile getirdiğimiz bir husustu, umarız sektörü tatmin edecek bir düzenleme ile hayata geçer” diye konuştu.
KRİZ BÜTÜN SEKTÖRLERİ SARDI
Antalya’daki ekonomik krizin turizmde başladığı ve diğer tüm sektörlere yayıldığını belirten ATB Başkanı Ali Çandır da şöyle konuştu:
“Antalya’nın direncini kırdı. Antalya’nın kurulu kapasitesi ve geçmiş yıllardaki ekonomik kapasitesi itibariyle Türkiye’nin gözbebeği ve bu sarmaldan çıkmak için bir Antalya yaklaşımına ihtiyaç var. Bu yıl daha özel bir yaklaşımla daha ciddi destekler bekliyoruz. Antalya’nın direncini artırıcı destek paketine ihtiyacımız var ve Merkez Bankası karşılık oranlarını tolere etmek mümkün. Kamu, yerel, meslek örgütlerine borçların yapılandırılması, Antalya’nın üzerinden alınması önemli. Geçmişte İstanbul, Anadolu hatta Londra yaklaşımı gibi bir takım çalışmalar yapıldı. Türkiye’deki örneklerinde bazı olumsuzluklar yaşandı ama buradaki tecrübeler değerlendirilebilir. Bugüne kadar isteklerimizin bazıları gerçekleşti ama daha fazla desteğe ihtiyacımız var.”
DENİZ TURİZMİ SEKTÖRÜ DE KÖTÜ DURUMDA
DTO Başkanı İnanç Kendiroğlu ise kruvaziyer turizmde de yüzde 50’ye yakın kayıp yaşandığını söyledi. Charter teknelerde pik sezon olmasına rağmen rezervasyon olmadığını ve ağustos ayının da boş olduğunu dile getiren Kendiroğlu, “Günübirlik tekneler doğrudan turizmle alakalı ve oldukça kötü durumda. Kısmen yerli veya farklı ülkelerden gelenler var ancak hayatını idame ettirme noktasında çalıştırıyorlar. Antalya’da su sporları merkezi 300 adet ve birçoğu kirayı ödeyemeyecek durumda olduğundan büyükşehirden ertelenmesini talep ettik. En büyük sıkıntılardan biri bankaların insanlara yaklaşımı. Mevcut kredileri bir şekilde alıp yeni ödeme yapmamaları. Mevcut limitleri kullandırmama gibi çok fazla gördüğümüz konular” dedi.
FOTOĞRAFLI