Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK Bakanlığı kronik hastalığı nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçların rapor tarihlerinin bitmesi durumunda Haziran 2020 sonuna kadar aynı raporların geçerli olacağını açıkladı. Böylece hastalar, raporlu ilaçlarını reçete yazdırmadan eczaneden alabilecek. Sağlık Bakanlığı tarafından tüm illerdeki ilgili kurumlara bildirilen karar önümüzdeki haftadan itibaren Antalya’daki tüm eczanelerde uygulamaya girecek. Eczacıların duyuru ekranlarına henüz bu değişiklik yansımasa da kent genelinde kronik hastalıkları olanlar eczanelere başvurmaya başladı.
AMAÇ KLİNİK YOĞUNLUĞUNU AZALTMAK
Çoğunluğu ileri yaşta olan sürekli ilaç kullanıcılarının ilaçları bittikçe yenisini almak için hastaneye gitme zorunluluklarını geçici süreyle ortadan kaldıran kararı değerlendiren Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Kliniklere gitme zorunluluğu azalsın diye böyle bir planlama yapıldı. Amaç kronik hastalarla virisün temas etme ihtimalini engellemek. Bu yeni uygulama henüz İlaç Takip Sistemi ekranlarımızda gerçekleşmedi. Ancak önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceği yönünde Sağlık Bakanlığı’ndan Sosyal Güvenlik Kurumu’na tebilğ edildi. Çok kısa sürede gelişme bekliyoruz” dedi.
UYGULAMANIN RİSKLİ YANLARI VAR
Rapor uzatma uygulamasının hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak gibi olumlu yönleri olduğu gibi bazı tehlikeli yanlarının da bulunduğunu belirten Ertekin, şöyle bilgi verdi: “Korona tedbirleri kapsamında sağlık kurumlarında hasta yığılması azaltmak için geçici süreyle uygulanması anlaşılır bir durum. Ancak ilaç miktarı konusunda sınır getirilsin. Önümüzdeki süreçte sokağa çıkma yasağı gibi önlemler gerekmediği takdirde doktora gitmeden ilaç alma hakkı uzun vadeye yayılmamalı. Çünkü doktor onayına ihtiyaç olmadan ilaç alınabilmesi ekonomik suistimalleri ve bazı sağlık risklerini beraberinde getirir. Bu uygulama daha önce bazı sorunlarla karşılaşıldığı için iptal olmuştu. Rapor olsa bile tedavinin sağlıklı ilerleyebilmesi için doktorun hastayı görmesi, aynı tedaviye devam etme konusunda karar vermesi gerekiyor.”
Eczacı Mahmut Öz: Korona riskinin konuşulduğu şu günlerde büyük ölçüde riskli yaş grubunda olan kronik hastaların doktora gitmeye gerek kalmadan ilaç alabilecek olmaları önemli bir gelişme oldu.
Eczacı Hasan Kilit: Bu haktan yararlanacak olan düzenli ilaç kullanıcılarından uygulamanın kapsamı konusunda sürekli sorular alıyoruz. Hastalar kararın yürürlüğe girmesini bekliyor.
ÜRETİYORUZ AMA ŞİŞELEYEMİYORUZ
Korona virüs tehlikesinin gündeme gelmesiyle birlikte birçok ürünün tedariğinde sıkıntılar oluştuğunu belirten Ertekin, “Karşılanması gereken birçok ihtiyaçla karşı karşıyayız. Öncelikli olarak sağlık personelinin kullanacağı kadar ürünü tedarik etmek zorundayız. Dezenfektan, maske, kolonya gibi ürünlerde çok ciddi tedarik sıkıntısı var. En azından satın alınabilmesi mümkün koşullarda ürün arıyoruz. Eczacıların alkollü dezenfektan çözeltisi yapma hakkı var. Ama fabrikalar ambalaj ve şişe satışını da durdurmuş durumda. Hazırladığımız dezenfektanın dağıtımını sağlayabilmemiz için piyasada ambalaj yok. Şişeleme sorununu çözsek bile bu ürünlerin hammadde fiyatları çok yükseldiği için birim maliyeti 70 – 80 liraya ulaştı. İnsanların alım gücünü zorlayan fiyatlar ortaya çıkıyor. Ticaret Bakanlığı eczanelerde denetimler yapıyor. Ancak eczane denetimlerinin yanında hammadde sıkıntısını çözecek adımların da atılması lazım”