Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Kaş ilçesinde deniz kıyısındaki eski devlet hastanesi binasının çevresiyle birlikte kent müzesi ya da kültür sanat etkinliklerinin yapılacağı bir merkeze dönüştürülmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yaptı. Bölgeye yeni hastane yapıldıktan sonra boşaltılan ve belediyeye devredilen eski hastane binası ve çevresinde tespit edilen tarihi kalıntılar nedeniyle sosyal tesis yerine kültürel mirası korumaya yönelik bir proje hazırlanması için başvurduklarına değinen Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Bakanlığın kararını beklediklerini söyledi.
BAKANLIK KARAR VERECEK
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Hastane binası ve çevresinin atıl durumdan kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. Tatilciler tarafından kullanılan bu alanın rehabilite edilerek bir kent müzesi ya da sosyal-kültürel alan olarak değerlendirilmesi yönünde bir girişimimiz oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı nasıl bir proje uygun görürse buna göre düzenleme yapılacak” dedi.
1’İNCİ DERECE ARKEOLOJİK ALAN
Eski hastane ve çevresindeki bölgenin müze ve arkeopark haline getirilmesini isteyen Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir raporla başvurdu. Restore edilen antik tiyatronun yakınında yer alan 10 bin metrekarelik hastane arazisinin Antiphellos Antik Kenti’nin kalıntılarını içerdiğinin belirtildiği raporda, 1’inci derece arkeolojik sit alanı olan arazideki kültür varlıklarının korunarak turizme kazandırılması çağrısı yapıldı.
BÖLGEDE HİÇ KAZI YAPILMADI
Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen raporda, bölgedeki kültür varlıklarının antik tiyatro ile birlikte bütüncül olarak değerlendirilmesi talep edildi. Arazinin daha fazla zarar görmeden bir bilim kurulu gözetiminde arkeolojik alan olarak düzenlenmesi istenen raporda, “Arazinin sosyal tesis olarak düzenlenmesi halinde bölgede geri dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkar. Arkeolojik sit alanında kültür mirasını ortaya çıkaracak kurtarma kazıları henüz gerçekleştirilmedi. Bölgede kültürel varlıkları koruyacak bir çalışma yapılmalı” denildi.
TARİHİ HAZİNE KORUNSUN
Antik çağ yapılarının neredeyse tamamının Kaş’ın modern kent dokusu altında kaldığını dile getiren Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Munise Büyükkaplan Ozan, “Eski ilçe hastanesi bahçesinde Likya’nın Roma, Hellenistik ve Bizans dönemine ait duvar, mezar, hamam, olası mezar kalıntıları ve henüz tanımlanmamış birçok mimari yapı kalıntısı bulunuyor. Alanın müze olarak değerlendirilmesi, tarihi hazineyi korumak için doğru bir adım olacaktır” diye konuştu.
ANTİPHELLOS’TAN GÜNÜMÜZE
Kaş’ın üzerine kurulu olduğu Antiphellos Kenti’nden günümüze ulaşan kültür varlıkları arasında, halen çeşitli etkinlikler için kullanılan antik tiyatro, Helenistik tapınak, sur duvarı kalıntıları, Uzunçarşı Sokağı’ndaki Likçe yazıtı olan aslanlı lahit ve kaya mezarları bulunuyor. M.Ö. 6’ncı yüzyıldan bu yana yaşamın sürdüğü belirtilen Antiphellos’un Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir liman kenti haline geldiği ve Likya Birliği’nin bir parçası olduğu biliniyor.