Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sabah namazını kıldığı ve esnaf duasına katıldığı Antalya Sebze ve Meyve Hali'nde, yerinde incelemeler yapıldığını ve bu incelemelerin gıda komitesinde değerlendirerek yeni bir hal yasasının hayata geçirileceğini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Antalya Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nde hal esnafıyla buluştu. Sabah namazını Hal Camii'nde kılan Bakan Tüfenkci, beraberinde Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer ile birlikte hal esnafının her sabah namazdan sonra yapılan duasına katıldı.
ÜRETİCİ FİYATLARDAN DERT YANDI
Bakan Bülent Tüfenkci, duanın ardından da hal esnafını ziyaret etti. Halde ürün satışı için gelen üreticiler ve hal esnafıyla bir araya gelen Bakan Tüfenkci'ye ürün fiyatlarının ve satışlarının düşük olduğu yönünde çiftçi ve esnaf dert yandı. Burada üretici fiyatın düşük olduğundan, İstanbul, Ankara gibi illerde de tüketicinin fiyatların yüksek olduğundan şikayetçi olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, aradaki fiyat farkının makul seviyeye getirilmesi gerektiğini söyledi. Tüfenkci, "Çünkü sebze meyvede fiyat oynaklığı fazla. Bugün 3 lira, yarın 2 liraya da düşebiliyor" dedi.
Hal esnafı ise Bakan Tüfenkci'ye, 2 liraya da, 3 liraya da domates olduğunu, bu fiyat farkının da cins ve kalitesinden kaynaklandığını anlattı. Esnaf, Rusya krizi nedeniyle hem ihracat hem de turist sayısındaki azalma nedeniyle otellere satışların ciddi oranda azaldığını ifade etti.
SEBZE MEYVEDE FİYAT OYNAKLIĞI
Esnaf ziyareti sonrasında basına açıklamada bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Hal Yasası ile ilgili bir çalışma yaptıklarını söyledi. Tüfenkci, gerek üretici bölgeleri Antalya gibi olan yerlerde, gerek bu işin daha çok tüketim ve ticaret boyutunda olan hallerde, gerekse alım satımın yoğun yaşandığı Mersin hali gibi ve ihracatın yaşandığı hem Antalya hem Mersin gibi yerlerde de bizzat yerinde görerek çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Buradaki amacın özellikle hem üreticinin kazanması, aynı zamanda da tüketicinin makul fiyatlarla sebze ve meyveyi tüketmesi olduğunu dile getiren Tüfenkci, şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz sebze ve meyvede mevsimsel etkiler arz ve talep fiyatları belirliyor. Bu aralıkta fiyatlardaki oynaklık özellikle Türkiye'de çok fazla. Bu oynaklıkları biraz daha daraltabilir miyiz, üretici ile tüketici arasındaki makası biraz daha daraltabilir miyiz, bununla ilgili yerinde incelemeler yaparak hem burada çalışan hal esnafımızı, hem pazara mal getiren çiftçimizi, hem de bu işin ticaretini yapan veya ihracatını yapan arkadaşlarla bir araya gelerek bu konularda neler yapılabilir, hangi adımlar atılabilir, bu kapsamda bugün buradayız."
NAKLİYE VE FİRE SORUNU
Antalya sebze ve meyve halinde özellikle çiftçilerin ve tüccarların direkt olarak ürünlerini getirip pazarladıkları, fiyatın da arz ve talebe göre oluştuğu bir hal olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, "Buradaki fiyatlara baktığımız da abartılı fiyatlar yok. Makul düzeyde fiyatlar var. Sorun buradan çıkan ürünün tüketiciye ulaşırken nasıl ikiye üçe katlandığı. Bu sorunu çözme noktasında, bununla da ilgili sorduğumuzda nakliye fiyatlarının yüksek olduğundan bahsediyorlar. Tüketiciye ulaşırken farklı zincirler olduğunu ifade ediyorlar. En önemlisi de bu nakliye sırasında tarladan hallere gelirken, hallerden de manavlara ve marketlere veya pazarlara giderken firelerin oluştuğunu ve bu firelerin azaltılması halinde fiyatların biraz daha makul seviyelere düşeceği yönünde" şeklinde konuştu.
GIDA KOMİTESİNDE DEĞERLENDİRİLECEK
Örneğin bir elmada 5- 6 çeşit olduğu ve her çeşidin fiyatının da kendi içerisinde farklılık gösterdiğine de dikkat çeken Bakan Tüfenkci, "Biz genel anlamda domates, elma veya mandalina diyoruz ama her bir ürün kendi içerisinde farklı cinslerde ve farklı üretim şekilleri var. Dolayısıyla fiyatlandırırken buna da dikkat etmek lazım. Belki bu noktada da her ürünün örneğin biberin işte çarli diyorlar, dolmalık biber diyorlar, sivri biber diyorlar, kapya diyorlar, böyle sınıflandırılıyor. Her sınıf biberin fiyatı da farklı. İnşallah bu çalışmalar neticesinde gıda komitesinde değerlendirerek yeni bir hal yasasını hayata geçirmiş olacağız" dedi.
FOTOĞRAFLI